enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:51 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli ve MHP’nin, “yeni yüzyılın terörsüz Türkiye’si” vizyonuyla çerçeveleyip başlattığı anayasa süreci” 
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

On binlerce Hasidik Yahudi uyarılara rağmen Roş Aşana’yı kutlamak için Ukrayna’ya gitti

On binlerce Hasidik Yahudi uyarılara rağmen Roş Aşana’yı kutlamak için Ukrayna’ya gitti
27 Eylül 2022
380
A+
A-

On binlerce Hasidik Yahudi yıllık dini görevlerini yerine getirmek üzere, Ukrayna’nın Uman kentinde bir araya geldi. Ülkenin orta kesiminde yer alan Uman nispeten savaş cephesinden uzak olsa da, Ukraynalı ve İsrailli yetkililer ibadete katılmak isteyenleri bu yılki ziyaretten vazgeçmesi için çağrı yapıyordu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK‘un EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Uyarılara rağmen geleneksel siyah kıyafetleri giymiş grupların Uman sokaklarında dolaştığı görüldü.

Uman’a giden gruptan Aaron Allen AFP haber ajansında “Bu Tanrı ile bağ kurabilmek için en önemli gün. Ve burası bunu yapmak için harika” diye konuştu.

Yad Binyamin’den gelen 48 yaşındaki eski doktor Allen ise “Sirenler çalıyordu, ama İsrail’den gelince sirenlere alışık oluyorsunuz, ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Kendimizi oldukça güvende hissediyoruz” dedi.

Hasidik Yahudiler her yıl Yahudi yeni yılı Roş Aşana’yı kutlamak üzere Uman’a gidiyor ve burada 1810’da ölen aşırı Ortodoks hareketinin kurucusu Haham Nahman’ın mezarını ziyaret ediyor. Hasidik Yahudiler Haham Nahman’ın mezarını ziyaret edenleri cehennemden kurtarma sözü verdiğine inanıyor.

“Haham Nahman Ukrayna’yı koruyacaktır”

Safed kentinden gelen 48 yaşındaki Yaniv Vakhnin, “Haham Nahman ülkede savaş da olsa, kim onu dinlerse etkilenmeyeceğini söyledi. Nahman bizi tamamen koruyor ve kendimizi güvende hissediyoruz ve bir arada olduğumuz için mutluyuz” diye konuştu.

Vakhnin’in Uman yolculuğu Romanya’ya kadar uçarak ve 15 saat süren otobüs yolculuğu ile toplam 30 saati bulmuş. Vakhnin buraya iki çocuğu ile inancının gücünü teyit etmek için gelmiş. Ziyarete yalnızca erkekler katıldığından evdeki diğer beş çocuğunu getirmemiş.

“Biz burada Tanrı’ya dua edeceğiz ve umarız Ukrayna zarar görmez ve savaşı kazanır. Haham Nahman burada gömülü olduğundan Ukrayna korunacaktır” diyen Vakhnin mezarın çevresindeki duvar ve sütunlara dayanarak dua okuyan diğer ziyaretçilere katıldı.

Zelenskiy’den Roş Aşana mesajı

Bu yıl 25-27 Eylül tarihlerine denk gelen ziyaret dolayısıyla polis mezarın çevresinde ibadet için alan ayırdı, kimlik kontrolü yaparak yalnızca kent sakinleri ve ibadet edenlerin girişine izin veriyor. Ziyaret süresince kentte, havai fişek ve silah alkol satışları durduruluyor, ayrıca gece 23:00 ile sabah 05:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den Fransa'ya çağrı: Finanse  etmeyi bırakmalılar - Son Dakika Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy günlük halka hitap konuşmasında Roş Aşana dolayısıyla Ukraynalı Yahudi toplumunun ve dünyadaki bütün Yahudilerin gününü kutladığını belirterek “Bütün zafer dualarınız, Ukrayna için barış dualarınız kabul olsun” dedi.

Birleşik Yahudi Topluluğu’nun Ukrayna kolu Uman’a 23 binden fazla ziyaretçinin ulaştığını duyurdu. Saldırılardan çekinen Ukrayna emniyet güçleri ise festival sona erene kadar katılımcı sayısını açıklamayacaklarını belirtti.

Ukrayna’nın Eylül 2020’de Covid-19 pandemisi dolayısıyla giriş izni vermemesi üzerine binlerce Hasidik Yahudi Belarus sınırında mahsur kalmıştı.

Savaşın ilk haftalarında Rus füzelerinin hedefi olan Uman’da geçen ay da bir sivil bölgeye düşen bir Rus füzesi nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Ek kaynaklar • AFP

Who Is Daria Kaleniuk? Ukrainian Journalist Wikipedia & Boris Johnson Video

HABER : Daria Kaleniuk

[UHA Haber Ajansı, 27 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.