enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Omicron’a Karşı İkinci Doz Aşıya Onay

Omicron’a Karşı İkinci Doz Aşıya Onay
19 Nisan 2023
141
A+
A-

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dün, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için Omicron varyantını hedef alan ikinci doz COVID-19 aşılarına onay verdi.

FDA ayrıca, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın güncellenmiş aşılarının yeni ana COVID aşısı olacağını açıklayarak, yalnızca orijinal Corona virüsünü hedefleyen eski mRNA aşıları için acil kullanım onayını geri çekti.

65 yaş ve üstü kişiler artık güncellenmiş ilk dozdan dört ay sonra ikinci takviye doz aşıyı olabilirken, bağışıklığı baskılanmış kişilerse ilk dozdan iki ay sonra ek doz aşıyı olabilecek.

FDA’in kararı, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) uzman danışmanlar kurulunun COVID-19 aşılama kılavuzlarının güncellenmesine ilişkin toplantısından bir gün önce geldi.

CDC’nin, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın Omicron’a uyarlanmış ikinci doz aşıların geniş çapta kullanılabilir hale gelmeleri için bu aşıları önermesi gerekiyor.

FDA, Ağustos ayında orijinal Corona virüs türüyle birlikte BA.4 ve BA.5 Omicron alt varyantlarını hedefleyen güçlendirici COVID aşılarına izin vermişti.

ABD nüfusunun yalnızca yaklaşık yüzde 17’si bu takviye doz aşıları oldu. Bu oran 65 yaş ve üzerindeki kişiler arasında daha yüksek. Bu gruptaki Amerikalılar’ın yaklaşık yüzde 42,6’sı ilk doz güncellenmiş aşılarını oldu.

Moderna ve Pfizer-BioNTech’in eski aşıları için onayın geri çekilmesi, FDA’in, tıpkı Amerikalılar’ın grip aşısı olmasına benzer şekilde, yıllık güncellenmiş takviye doz COVID aşısı uygulamasına geçmeyi planladığı bir zamanda geldi.

FDA Ocak ayında, ülkenin COVID aşısı stratejisinde değişikliğe giderek, son güncellenen COVID-19 aşısının sağlıklı yetişkinler için yılda bir kez yapılmasını önermişti. Bu öneri, grip aşısı kampanyası gibi, aşılamayı kolaylaştırmayı amaçlıyor.

FDA ayrıca sonbahar mevsimi için COVID-19 aşılarının varyantlarını ele almak üzere Haziran ayında danışmanlarıyla başka bir toplantı düzenleyeceğini ve mRNA aşı üreticilerinin belirli varyantlar seçildikten sonra aşılarını güncellemelerinin beklendiğini açıkladı.

Ocak ayında, CDC’nin bir veritabanından alınan bilgiler, Amerikan ilaç firması Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği çift değerli COVID-19 takviye aşısını olan yaşlı kişilerde olası inme riski bulunduğuna işaret etmişti.

FDA yetkilileri, iki ayrı güvenlik izleme veritabanlarında, bu aşılarla inme vakaları arasında bir bağlantı tespit etmediklerini açıklamıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.