enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ODTÜ’yü dünya 11’incisi yapan bölümün sırrı

ODTÜ’yü dünya 11’incisi yapan bölümün sırrı
23 Mart 2021
594
A+
A-

UHA HABER / Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Petrol Mühendisliği Bölümü ile dünya üniversiteler sıralamasında en iyi 11 üniversite arasına girdi. Hürriyet başarının sırrını kendisi de bu bölümden mezun olan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve öğretim üyeleriyle görüştü, laboratuvarlara girdi.

ODTÜ’yü dünya 11’incisi yapan bölümün sırrı

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘CNN Türk‘den aktardığı haberine göre,Kendisi de halen ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü’nde ders veren Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, nihai hedeflerinin genel sıralamada ilk 100’e girmek olduğunu söyledi.

Sıralamadaki konumlarının çok değerli olduğunu belirten Prof. Kök, Petrol Mühendisliği bölüm puanlarının da artacağını söyleyerek elde edilen başarıyı şöyle anlattı:

BÖLÜMÜN PUANI ARTACAK

Petrol mühendisliği bazı zamanlarda dünyanın konjonktürel durumuna, petrolün aldığı değere göre çok yüksek derecelere vardı. Örneğin benim de üniversiteye girdiğim 77-78’de çok yüksekti puanlarımız. Sonra belli dönemlerde düşüşler oldu. Bu petrol varil fiyatlarıyla da ilgili. Ülkemizdeki sondaj faaliyetlerinin artması, bunun da olumlu sonuçlarının olması ile öğrencileri aldığımız dilimlerin daha yükseleceğini düşünüyorum. Şu anda ilk 25 binden alırken 15-20 bine yükselebiliriz. Başarılı öğrenciler gelince üniversitenin de başarısı artacak.

İLK 10’DA YER ALMAYI UMUYORUZ

Aslında petrol mühendisliği küçük ama çalışmalarıyla öne çıkan bir bölüm. Diğer bölümler gibi merkezi laboratuvarlarımızın imkanlarını kullanarak daha çok sondaj, üretim, geliştirilmiş kurtarım yöntemleri ve son zamanlarda jeotermal enerjiyle ilgili çalışmalarımız bulunuyor. Ülke içinde ve dışında tanınırlığı var. Maden mühendisliği bölümünde de aynı başarının olduğunu görüyorum. Aslında son 3-4 yıla baktığımız zaman her iki bölümümüzün ilk 50’de yer aldığı görülüyor. 150 kadar üniversite içerisinde ilk onda çok öne çıkan üniversiteler var. Bu sonuç bizi de çok mutlu etti. Bundan sonraki dönemlerde umarım ilk onda yer alırız.

TÜRKİYE’DE 1 NUMARA

Hürriyet’ten Abdullah Şanlı’nın haberine göre, ODTÜ’nün en güçlü olduğu alan 70 puan ile dünya genelinde 183’üncü sırada yer aldığı Mühendislik ve Teknoloji olarak ifade ediliyor.

Açıklanan sonuçlara göre ODTÜ, Mühendislik ve Teknoloji alanında 2020 yılında dünya üniversiteleri arasında 193’üncü olan konumunu 10 sıra yükselterek 183’üncü sıraya yükseldi. 19 alandaki sıralamalarda 7’si Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde olmak üzere Petrol Mühendisliği, Mineral & Maden Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ile Eğitim, İstatistik ve Mimarlık alanlarının da aralarında bulunduğu 11 alanda dünyanın en iyi ilk 250 üniversitesi arasında. Ve yine 11 alanda ise ülkemizdeki üniversiteler arasında birinci sırada yer alıyoruz.

HEDEF İLK 100

Bundan sonraki amaç ülkemizdeki araştırma üniversitelerinin ve öne çıkan vakıf üniversitelerinin 500’ün içinde yer alması. Biz de önümüze iki yıllık bir hedef koyduk. İlk 500’e girmek ve sonraki yıl da 300’ü hedefliyoruz. Nihai hedefimiz ise, ODTÜ’nün dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında kalıcı bir konumda olmasını sağlamak.”

EN KÜÇÜK BÖLÜM EN YÜKSEK PUAN

Doç. Dr. Çağlar Sınayuç (ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı): En güçlü yanımız mezun itibarı. Üniversitenin en küçük bölümüyüz. Yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin petrol üretimi arttırılacak.

Üniversitenin en küçük bölümlerinden biri burası. Maden mühendisliği bölümünden doğan bir bölümüz. 7 tane öğretim üyemiz var rektör hocamızla birlikte. 317 tane lisans öğrencimiz var. Petrol mühendisliği alanında en yüksek puanlı bölüm burası. Yer altındaki sıvı kaynakların bulunması, miktarının belirlenmesi, sondajının yapılması, üretimi ve rafineriye teslimine kadarki bütün süreç petrol mühendislerinin görevi. Zaten petrol üretim, sondaj ve rezervuar mühendisi olarak ayrılıyoruz. Türkiye büyük bir jeotermal ülkesi. Dünyadaki ilk 6 ülkeden biriyiz. Son dönemdeki mezunlarımızın büyük kısmını jeotermal sahalarda kaynakları kullanmak üzere değerlendiriyoruz.

“MEZUN İTİBARIMIZ ÇOK YÜKSEK”

Bizim en güçlü yanımız işverenin bizim mezunumuz için ifade ettiği değer, yani mezun itibarı. Bu çok yüksek. Sıralamayı buna göre yaparsak dünya ikincisiyiz. ODTÜ’den mezun olan öğrencilerimizin dünyanın herhangi bir yerinde çalıştığında işlerini doğru yaptıklarını anlıyoruz ki bizi en çok sevindiren faktör bu. Bu üniversite olarak görevimizi doğru yaptığımızı gösteriyor. Birçok mezunumuz yurtdışındaki üniversitelerde bölüm başkanlıkları yapıyor.”

Prof. Dr. Burcu Akata Kurç | Merkezi Laboratuvar

MERKEZİ BU LABORATUVAR

Prof. Dr. Burcu Akata Kurç (Bilim Merkezi Müdürü) “Mühendislik fakültelerinin elde ettiği başarıların ortaya konmasında en çok mesai harcanan ve çalışmalarını yürüttüğü yer merkez laboratuvar. İki farklı bölümde toplam 27 laboratuvardan oluşan bilim merkezimiz var. Sadece bu üniversite özelinde değil tüm Türkiye’nin kullandığı bir laboratuvar burası. ODTÜ merkez laboratuvarı 2004 yılından bu yana özellikle mühendislik fakültelerine hizmet veriyor. En büyük özelliği de uzman kadronun alanlarında bilirkişi olması. Burası büyük bir referans. Burası merkez laboratuvarlar projesi kapsamında kurulan ilk merkez. Buradaki cihazların çoğu da Türkiye’de tek.”

[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.