enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ödeme sistemlerinin dünyadaki hakimleri

Ödeme sistemlerinin dünyadaki hakimleri
14 Aralık 2023
48
A+
A-

* Ödeme sistemlerinin küresel şirketleri, binlerce banka ve finans şirketiyle anlaşmış durumda.

* Bu yolla milyarlarca dolar komisyon elde ediyorlar.

* Sadece Visa’nın yıllık geliri ise 20 milyar doları aşıyor. 

 UHA / İnternational News Agency  

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiKonuk Yazar Erhan ÇALIŞKAN’ın Yeni Asır yazarı Çalışkan'ın acı günü - İzmir Haberleriyazısı…

Ödeme sistemlerinin dünyadaki hakimi 4 büyük Amerikan şirketidir. American Express (Kuruluş 1850), VİSA (kuruluş 1958), Discover Financial (kuruluş 1960) ve Master Card (kuruluş 1966) olarak sıralanırlar. Bu şirketler kurmuş oldukları sistem ile banka ve finans kuruluşları için ortak yazılım altyapısı oluşturmuşlardır.

Bankalar ve finans kurumlarının kullandığı tüm ATM’ler, post cihazları ve internet üzerinden yapılan e-ticaret sistemleri ile telefon ile yapılan ödemeler bu kart sistemlerinin altyapısı ile uyumlu çalışmaktadır.

Bu dört büyük şirket 180 ülkede binlerce banka ve finans şirketi anlaşmış durumdadır. Avrupa ve Türkiye’de en yaygın kullanılan kredi kartları Visa ve Master Card’tır. Bu şirketler verdikleri bu hizmetler karşılığında yapılan işlemlerden komisyon alarak sürekli kazanç elde ederler. Visa’nın yıllık geliri 20 milyar doların üzerindedir.

Bu şirketlerin giderek tekelleşmesi nedeniyle kendi finansal sistemlerine tehdit haline geldiğini gören İspanya, Kore, Almanya, İtalya, Fransa, Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin gibi ülkeler son 20 yıl içerisinde kendi ödeme sistemlerini kurmuşlardır. Bunlardan en büyüğü ve yaygın olanı Çin tarafından 2002 yılında kurulan UnionPay ödeme sistemidir. Rusya ise 2017 yılında Mir ödeme sistemini kurmuştur.

Ukrayna savaşında ABD ve AB’nin uyguladığı yaptırımlarından biri de ödeme sistemlerinden Rusya’nın çıkartılması idi. Mir sistemi sayesinde Rusya ülke içerisinde hiçbir sıkıntı yaşamadı ancak Rus vatandaşlarının dünyada yaygın olmayan MİR sisteminde kullandığı kartlar yurt dışında kullanılamadı.

Rusya bunu aşmak için MİR kartlarının yurtdışı kullanımı için Çinli UnionPay şirketi ile anlaştı. Dünyada Visa ve Master Card alt yapısını kullanan 2,8 milyar kredi kartı bulunmaktadır. Türkiye’de 2023 yılı Ekim ayı itibari ile 241 milyon banka kartı 112 milyon kredi kartı kullanılmaktadır.

KOMİSYON TUTARI 90 MİLYAR

Master Card yapılan her harcamadan yüzde 1,28 ile yüzde 1,48 arasında Visa Card ise yüzde 1,20 ile yüzde 1,5 arasında değişen oranlarda komisyon almaktadır. Kartla yapılan harcamaların tutarı 2022 yılında 3,7 trilyon lirayı aşmış bulunmaktadır. Bu harcamanın yaklaşık yüzde 98’i yurt içinde yapılmıştır. 2023 sonu itibari ile kartlarla yapılan harcama tutarının 7,5 trilyon lirayı bulması beklenmektedir. Yani 2023 yılında bu kart sistemlerine ödeyeceğimiz komisyon tutarı 90 milyar lirayı aşacaktır. Yani 2,5 milyar dolardan fazla parayı komisyon olarak yurt dışına ödeyeceğiz.

VERİLER YABANCILARIN ELİNDE

Ödenen komisyon dışında gözden kaçan başka önemli bir konuda harcamalar ile ilgili tüm veriler bu şirketlerin merkezleri ve yedekleme anlamında da İsrail’e iletilmektedir. Yani kartla yapılan harcamalarla hangi ürünlerin ne kadar satıldığı, hangi bölgelerde satıldığı, satış fiyatları, bireysel tüketici olarak sizin harcama davranış modeliniz, şirketlerin ciroları gibi bir çok ticari bilginin elde edildiği bir veri tabanını yabancı şirketlerin eline teslim etmiş oluyoruz. Bu şirketler Türkiye’de pazar payını arttırmak isteyen yabancı şirketlere bu verileri satarak gelir elde etmektedir. Bu bilgileri satın alan firmalar da ticari anlamda yerli firmalarımıza karşı üstünlük elde etmektedirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.