enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

O neslin sağlığı, düşünülenden daha kötü!

O neslin sağlığı, düşünülenden daha kötü!
13 Ekim 2024
15
A+
A-

1946 – 1964 arasında doğan nesle, “Baby Boomers” (kısaca Boomers. T. Doğum oranının yüksek olduğu dönemde doğan kimse) deniyor. Yeni bir araştırmaya göre önceki nesilden daha uzun yaşayan bu nesil, yaşlandıkça daha fazla karşılaşıyor…

İngiltere, Avrupa ve ABD’de kendi kendine bildirilen sağlık ve vücut-kitle endeksi ölçümleri; obezite, engellilik ve kronik hastalıkların artmakta olduğunu gösteriyor. Bu bulgular, 2004-2018 yılları arasında toplanan 114.526 kişinin veri tabanı kayıtlarına dayanıyor. Verileri İngiltere’deki University College London (UCL) ve Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar analiz etti.

Bulgular, küresel olarak yaşam beklentisindeki uzun vadeli iyileşmelerin yaşlılıkta daha iyi sağlıkla eş anlamlı olmadığını gösteriyor.

UCL’de Sağlık Bilimci olan Laura Gimeno, “Çalışmamız, daha yeni doğan nesillerin ilerleyen yaşlarına girerken sağlık durumlarının kötüleştiğine dair endişe verici yeni kanıtları ortaya çıkardı. Genç kuşakların aynı yaştaki önceki kuşaklara göre daha kötü sağlık koşullarına sahip olma eğiliminde olduğu bir ‘kuşaklararası sağlık kayması’ olduğunu tespit ettik” dedi.

Baby boomers kuşağının 50’li ve 60’lı yaşlara geldiklerinde kanser, akciğer hastalığı, diyabet ve yüksek kolesterol gibi bazı hastalıklardan etkilenme olasılığı 1,5 kattan fazla olarak hesaplandı. Araştırmacılar ayrıca, bölgelere göre değişmekle birlikte, engellilik oranlarındaki iyileşmelerin durduğunu ve hatta bazı yerlerde tersine döndüğünü tespit etti. Aynı durum hareketlilik (yıkanabilmek, yemek yiyebilmek ve kısa mesafeleri yürüyebilmek vb.) için de geçerliydi.

Bu sonuçlar neden şaşırtıcı?

On yıllar boyunca tıbbi tedavilerde ve sağlık bilincinde gördüğümüz ilerlemeler göz önüne alındığında bunlar şaşırtıcı bulgulardır. Bu bulgular, yaşlıların önceki nesillere kıyasla daha fazla sağlık sorunu yaşadığını ortaya koyan diğer çalışmalarla da örtüşüyor. Üstelik bu durum, sadece daha uzun yaşadıkları ya da hastalıkların daha erken fark edildiği için geçerli değil.

Çalışma bunun altında yatan nedenleri yakından incelemiyor, ancak aşırı kilolu insan sayısının artması ve bazı bölgelerde fiziksel aktivitenin azalması gibi eğilimleri olası faktörler olarak öne sürülüyor.

Gimeno, “Savaş öncesi kuşaklarda azalan engellilik oranlarına rağmen, kronik hastalıklar ve artan obezite, baby boomers kuşağı için ciddi engelliliğe dönüşüyor olabilir” diyor.

Doğurganlık ve doğum oranlarının düşmesi ve ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte nüfusun yaşlı oranı artıyor ve bu da insanların ilerleyen yaşlarında iyi bakılmalarını sağlamak açısından daha fazla talep anlamına geliyor.

Ancak araştırmacılar bunun kabullenmemiz gereken bir eğilim olmadığı düşüncesinde. Teşhis ve tedavilerdeki gelişmeler, sağlık sorunlarını önleme, tespit etme ve yönetme konusunda her zamankinden daha bilgili olduğumuz anlamına geliyor. Neler olduğu hakkında ne kadar çok şey bilinirse, bu konuda o kadar çok şey yapılabilir.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Journals of Gerontology dergisinde yayınlandı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.