enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Novartis Türkiye ile Nöroimmünoloji Derneği’nin yapay zeka alanında iş birliği

Novartis Türkiye ile Nöroimmünoloji Derneği’nin yapay zeka alanında iş birliği
11 Şubat 2024
37
A+
A-

İş birliği kapsamında gerçekleştirilecek projede, multipl skleroz (MS)  hastalarının omurilik MR görüntüleri yapay zeka ile detaylı bir şekilde incelenerek omurilik incelmesinin erken tespit edilmesi ve bu sayede başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının hayatlarının kolaylaştırılması hedefleniyor.

UHA / İnternational News Agency

Multipl Skleroz (MS) | Adana Ortadoğu Hastanesi

Novartis Türkiye ile Türkiye’deki nöroimmünolojik çalışmaları ve bu çalışmaları yapan bilim insanlarını desteklemek amacıyla kurulan Nöroimmunoloji Derneği iş birliğiyle hayata geçirilecek proje kapsamında MS (multipl skleroz) tanısı almış hastaların omurilik MR (manyetik rezonans) görüntüleri yapay zeka kullanılarak analiz edilecek. Yapay zeka desteği ile hastalık seyrindeki en küçük olumsuz değişikliklerin dahi erken dönemde tespit edilmesi, hastalığın tanısının erken dönemde konması ve seyrinin daha yakından takip edilmesi amaçlanıyor. Projenin bilimsel alandaki liderliğini üstlenen Nöroimmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Kürtüncü konuyla ilgili şunları paylaştı: “Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin kronik, iltihaplı ve demiyelinizan bir hastalığı olup, travmadan sonra genç ve erişkinlerde kalıcı engelliliğin en sık rastlanan nedenidir. MS genellikle atak ve iyileşme dönemlerinin izlendiği bir seyir gösterir. Hastalık ilerledikçe, bu ataklardan bağımsız olarak nörolojik işlevlerde bozulma meydana gelir. Sonraki evrelerde hastalığın nasıl ilerleyeceğini öngörmek, ataklı seyrin olduğu dönemlere kıyasla daha zordur. MS’de ilerlemenin erken tanı ve tedavisi, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek açısından hayati öneme sahiptir. Bu bağlamda, yapay zeka teknolojisi MS’in erken tanı ve tedavisinde kritik bir rol üstlenebilir. Özellikle bu dönemde daha etkin olan ilaçlar, erken dönemde kullanıldıklarında hastalığın seyrini yavaşlatmakta ve özürlülük birikimini azaltmaktadır. Hayata geçireceğimiz bu çalışma, yapay zekâ teknolojisi kullanarak MS’in başlangıç evrelerinde omurilik incelmesinin, hastalığın ilerlemesinin bir göstergesi olarak ölçülmesine odaklanmaktadır. Bu teknoloji sayesinde, erken evrede tespit edilen hastaların özürlülük ilerlemesi engellenebilir. Derin öğrenme tabanlı MS tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi, bu hastalıkla mücadelede yeni ve umut verici bir yol sunmaktadır. İlerleyen zamanlarda, yapay zeka teknolojisinin MS tedavisinin yanı sıra, diğer kronik hastalıkların yönetiminde, ilaç keşfinde ve sağlık hizmetlerinin sunumunda daha geniş bir kullanım alanı bulmasını bekliyoruz.” TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM” – OTC News Novartis Türkiye Ülke Başkanı Natacha Theytaz konu hakkında görüşlerini şöyle dile getirdi: “MS’in erken tanı ve tedavisinde yapay zekadan faydalanmayı hedefleyen bu proje için Nöroimmünoloji Derneği ile gerçekleştireceğimiz işbirliğinden dolayı çok heyecanlıyız. Hedeflediği alanda öncü bir işbirliği olarak nitelendirilebilecek bu projede, hastalara uzun süreli fayda sağlayabilmek, teşhis süreçlerine anlamlı bir katkıda bulunmak en temel amacımız. Ayrıca bu işbirliği sayesinde tıbbi bilgiyi ilerletmeyi ve erken tanı ile tedaviye erişimi hızlandırmayı hedefliyoruz. Hastalara mümkün olan en kısa zamanda, en uygun tedaviyi ulaştırmak için çabalayan bu iki kurumun bir araya geldiği bu çalışma, eminim ki sağlık için kıymetli sonuçlar getirecek” dedi. Gazeteci* Barış ENGİN

*** Novartis Hakkında   Yenilikçi bir ilaç şirketi olarak Novartis, hastaların, sağlık çalışanlarının ve toplumların ciddi hastalıklar karşısında güçlenmesini sağlamak amacıyla, insanların yaşamlarını iyileştirmek ve ömürlerini uzatmak için tıbbı yeniden tasarlamak üzere çalışmaktadır. İlaçları dünya çapında 250 milyondan fazla insana ulaşmaktadır. Daha fazla bilgi için; www.novartis.com.tr  adresini veya www.linkedin.com/company/novartisturkiyewww.facebook.com/NovartisTRwww.instagram.com/novartisturkiye/www.twitter.com/NovartisTurkiye hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.