enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:49 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:28 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:12 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
07:14 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
00:45 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:33 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:26 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
00:01 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nobel Ödüllü Karman’ın İsrail’i Gazze’de ‘soykırım’ yapmakla suçlamasına Tel Aviv’den tepki

Nobel Ödüllü Karman’ın İsrail’i Gazze’de ‘soykırım’ yapmakla suçlamasına Tel Aviv’den tepki
14 Mayıs 2024
39
A+
A-

Nobel Ödüllü aktivist Tevekkül Karman, “Filistin’de kadınlar tüm dünyanın gözleri önünde son derece yüksek, muazzam bir bedel ödüyor. Dünya şu anda soykırım, etnik temizlik ve Gazze’de Filistin halkının başına gelenler karşısında sessiz kalıyor.” dedi.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’den Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n haberine göre, Yemenli Nobel Ödüllü aktivist Tevekkül Karman’ın, Vatikan’ın ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte “İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla” suçlamasının ardından İsrail’in Vatikan Büyükelçiliği, protesto yayınladı.

Büyükelçiliğin açıklamasında, Papa Francis tarafından kurulan Fratelli Tutti Vakfı (Hepimiz Kardeşiz) tarafından cumartesi akşamı düzenlenen konferansta insan hakları savunucusu Karman’ın yorumları karşısında “öfke ve şok” hissedildiği belirtildi.

‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan kitlesel halk hareketleri sırasındaki faaliyetleri nedeniyle 2011 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Karman, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası avlusunda toplanan dinleyicilere hitabında, “Dünya, şu anda İsrail tarafından Gazze’de Filistin halkına yönelik soykırım ve etnik temizlik karşısında sessiz kalıyor. ABD’yi tarihin doğru tarafına çekmek ve kadınları ve çocukları öldüren rejimlere ya da işgal güçlerine silah satmasını engellemek gerekir.” ifadelerini kullandı.

Amerikalı ünlü şarkıcı Garth Brooks’un performansının hemen ardından sahneye çağrılan Karman, kadın hakları ile ilgili konuştu.

Ayrıca Karman, “Filistin’de kadınlar tüm dünyanın gözleri önünde son derece yüksek, muazzam bir bedel ödüyor. Dünya şu anda soykırım, etnik temizlik ve Gazze’de Filistin halkının başına gelenler karşısında sessiz kalıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Pazartesi günü sosyal medya platformu X üzerinden yayınlanan açık mektupta, İsrail Büyükelçiliği, Tevekkül Karman’ın ifadelerini “yalan” olarak tanımladı.

Açık mektupta, Aziz Petrus Meydanı’na atfen, “Site, alenen Yahudi karşıtı bir konuşma ile kirletildi. Böylesi bir konuşmanın, kimsenin bu rezaleti durdurmak için müdahale etme ahlaki görevini hissetmeden yapılmasından da üzüntü duyuyoruz.” denildi.

Karman’ın konuşması ise, aralarında Nobel ödüllü diğer katılımcılar, siyasetçiler ve kilise yetkililerin bulunduğu kalabalık dinleyici kitlesinden büyük alkış aldı.

Papa’nın kendisi konuşmada yer almadı.

Bu arada Karman, İnsan Kardeşliği Konferansı öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Vatikan’daki konferansta yapacağım konuşmada Gazze’de insanlığın katledildiğini ve İsrail tarafından Filistin halkına karşı işlenen etnik temizlik ve soykırım katliamlarının sadece işgalin değil, aynı zamanda bu katliamları durdurmak için hiçbir şey yapmayan tüm uluslararası toplumun yüzünde bir utanç lekesi olduğunu söyleyeceğim.” ifadelerine yer vermişti.

Keza Karman, iletisinin devamında, “Ayrıca zirvenin sonuç bildirisinde bu katliamların kınanmasını, derhal ateşkes ilan edilmesini ve Gazze’ye ihtiyaç duyduğu insani yardımın ulaştırılmasını talep edeceğim.” demişti.

Vatikan-İsrail ilişkileri gerginleşiyor

Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana Vatikan ile İsrail arasındaki ilişkiler giderek gerginleşiyor.

Bazı Yahudi gruplar Papa Fracis’i, İsrail’in Gazze saldırılarını “meşru müdafaa eylemi” olarak görmemek ve tanımlamamakla suçluyor.

Son olarak mart ayında İsrail’in Vatikan Büyükelçiliği, “İsrail ordusunu Gazze’de katliam yapmakla” suçlayan, başbakan statüsündeki Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin’i eleştirmişti.

Büyükelçilik ilk etapta Parolin’in yorumunu “acınası” olarak nitelendirmiş, ancak daha sonra bunun bir çeviri hatası olduğunu ve “üzücü” demek istediğini belirtmişti. (Dış Haberler Servisi)

Almanya'daki seçimler Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ'ne emanet

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.