enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:29 Haftayı Geri Sar:10 maddede bu hafta
10:59 İznik 1700 yıl sonra yeniden dünya gündeminde…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
06:13 Türkiye’den NATO ve AB üyesi bir ülkeye ilk savaş gemisi satışı’dan notlar!
00:45 Karadeniz’de Ukrayna’nın Operasyonları
00:43 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı 2 – CHP’nin farklı kimlikleri
00:39 Erbil-Ankara hattında gerilim: ‘Maksadını aşan yorumlar endişe verici’…
00:38 Türkiye’de öğretmen istihdamı, köklü düzenlemeler içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu…
00:29 Dijital şiddet artıyor: Kadınlar daha fazla risk altında…
00:19 2026 Yılı Türkiye İçin Diplomasi Yılı mı Olacak?
00:13 Ankete 9 AB ülkesinden toplam 9 bin 500’den fazla kişi katıldı…
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:02 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:42 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:10 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:44 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
06:15 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
04:25 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:59 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:52 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nobel Ekonomi Ödülü “Doğal Deney” Öncülerinin Oldu

Nobel Ekonomi Ödülü “Doğal Deney” Öncülerinin Oldu
14 Ekim 2021
449
A+
A-

UHA HABER / Ekonomistler David Card, Joshua Angrist ve Guido Imbens 2021 Nobel Ekonomi Ödülü’nün kazananları oldu. Üç isim ABD’de fastfood sektöründen Castro dönemi Küba’sında göçe kadar birçok alanda ‘doğal deney’lerin varolan ekonomiye etkisini göstermeye çalıştı.

Mustafa Kemal AtatürkTıp ya da diğer bilim alanlarının aksine ekonomistler katı şekilde kontrol edilen klinik deneyler yürütemiyor. Bunun yerine dünya üzerindeki etkilerini incelemek için gerçek yaşam durumlarını kullandıkları doğal deneyler yürütüyorlar. Bu yaklaşım son dönemde diğer sosyal bilimlere de yayıldı.

Ekonomi Bilimleri Ödülleri Komitesi Başkanı Peter Fredriksson kazanan isimler için ‘‘Çalışmaları, topluma büyük fayda sağlayan temel nedensel soruları yanıtlama yeteneğimizi önemli ölçüde geliştirdi’’ sözlerini kullandı.

Geçmişte Nobel Ekonomi Ödülleri, ABD kurumlarının hakimiyetindeydi. Bu kez de durum farklı olmadı. Kanada doğumlu Card, Berkley’deki California Üniversitesi’nde, Angrist Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ve Hollanda doğumlu Imbens Stanford Üniversitesi’nde çalışıyor.

Card’ın araştırmalarından birinde 1990’ların başında ABD’nin New Jersey eyaletinde asgari ücretin artışının fastfood sektörüne etkisi ele alındı. Çalışma, bu tür artışların istihdamda düşüşe yol açması gerektiğine dair geleneksel görüşün gözden geçirilmesini sağladı.

Card bir diğer çalışmasında ise 1980’de Fidel Castro’nun ülkeden ayrılmak isteyen Kübalılar’a izin vermesinin etkilerini ele aldı. ABD’nin Miami kentinde göçün artmasına rağmen bu durumun düşük eğitim seviyesindeki kesim arasında ücret ya da çalışma piyasasında olumsuz etkiye yol açmadığı görüldü.

Ödülü veren komitenin üyelerinden Eva Mörk, ‘‘Neden-sonuçla ilgili birçok önemli soru var. Gelirleri artan kişiler daha sağlıklı olur mu? Karantinalar enfeksiyonların yayılmasını önler mi?Bu yılın kazananları bu geniş kapsamlı neden-sonuç sorularını yanıtlamanın hala mümkün olduğunu ve bunu yapmanın yolunun doğal deneyler olduğunu gösterdi’’ diye konuştu.

‘‘Doğal deneylerin yorumlanması zor’’

Doğal deneylerin yorumlanmasının zor olduğunu belirten komite ancak Angrist ve Imbens’in 1990’ların ortalarında metodolojik sorunları çözerek onlardan neden ve sonuç hakkında kesin sonuçlar çıkarılabileceğini gösterdiklerini belirtti.

Resmi olarak Alfred Nobel Anısına İktisadi Bilimlerde Sveriges Riksbank Ödülü olarak bilinen ödül, bu yıl verilen Nobel ödüllerinin sonuncusu. Kazananların aldığı ödüllerin toplam değeri 1,14 milyon dolar.

Bilim, edebiyat ve barış alanlarında ses getiren başarılara verilen Nobel Ödülleri, dinamitin mucidi olarak bilinen İsveçli zengin işadamının vasiyeti doğrultusunda 1901 yılından bu yana veriliyor.

Nobel Ekonomi Ödülü ise İsveç Merkez Bankası’nın 300’üncü yıldönümünde bağışlanan bir fonla 1969 yılında verilmeye başlandı.

[UHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.