enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:46 Türkiye en geniş hızlı tren hattına sahip 9. ülke; yapımı süren hatlar bittiğinde Almanya’yı geçecek
09:33 Roma-Napoli demiryolu hattına deprem erken uyarı sistemi: Trenler otomatik olarak duruyor
09:18 Netflix’in ilk yapay zekalı dizisi: ’10 kat daha hızlı tamamlandı’
07:32 Soykırım iddilarına karşı hukuki ve stratejik yaklaşımı yaklaşımları: Orta yolun inşası
06:50 Türkiye’nin genç gazetecileri daha iyisini yapabilir
02:08 Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı bir denizaltı ile 3 savaş gemisi, KKTC’ni ziyaret edecek
01:58 Kavurucu sıcaklıklar etkisini artıracak
01:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü dolayısıyla KKTC’ne gidecek
01:29 MHP Genel Başkanı Bahçeli, dün vefat eden eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen için taziye mesajı yayımladı.
01:12 Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
00:43 Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören tartışmalı yasa teklifi kanunlaştı
00:43 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) haberler!
00:41 Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırısı: Odesa’da bir kişi öldü
00:26 Samsunspor’un Hollandalı defans oyuncusu Rick Van Drongelen, “En iyi şekilde başlamak istiyorum”
00:22 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türkiye Kıbrıslı Türkler için hiçbir zaman fedakarlıktan vazgeçmedi”
00:16 Beşiktaş’ta oyun sistemi şekillendi
00:16 İsrail ve Suriye ateşkeste anlaştı: Suriye güçlerine Süveyda’ya sınırlı erişim izni verildi
00:06 İddia: Bahçeli’den ‘Kürt ve Alevi Cumhurbaşkanı yardımcıları’ önerisi
00:04 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
00:04 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkı için tarihi bir dönüm noktası”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Netflix’in ilk yapay zekalı dizisi: ’10 kat daha hızlı tamamlandı’

Netflix’in ilk yapay zekalı dizisi: ’10 kat daha hızlı tamamlandı’
20 Temmuz 2025
4
A+
A-

* Netflix, ilk kez bir televizyon dizisinde yapay zekayı kullandı. Şirketin patronu, bu hamlenin film ve programların daha uygun maliyetli ve daha kaliteli olmasını sağlayacağını savundu.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

Çağla Üren

Gazeteci* Çağla ÜREN I EuroNews

İSTANBUL,  20 TEMMUZ 2025 – Netflix’in eş CEO’su Ted Sarandos, Arjantin yapımı bilim kurgu dizisi El Eternauta’nın (The Eternaut) yapay zeka destekli görüntüler kullanan ilk dizi olduğunu duyurdu.

Perşembe günü Netflix’in ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından analistlere yaptığı açıklamada Sarandos, “Yapay zekanın, yaratıcıların filmleri ve dizileri sadece daha uygun fiyatlı değil, daha iyi hale getirmelerini sağlamak için de inanılmaz bir fırsat sunduğuna inanıyoruz,” dedi.

Zehirli bir kar yağışından kurtulanların hikayesini anlatan dizideki yapay zekalı sahneler, Buenos Aires’te çöken bir binayı içeriyor. Bu sahnelerde görsel efekt sanatçıları yapay zeka kullanarak çalıştı.

Sarandos, “Yapay zeka destekli araçlar kullanarak, olağanüstü bir hızla inanılmaz sonuçlar elde etmeyi başardılar ve aslında bu VFX dizisi, geleneksel VFX araçları ve iş akışlarıyla tamamlanabileceğinden 10 kat daha hızlı tamamlandı,” diye konuştu.

VFX (Visual Effects), yani Görsel Efektler, sinema, televizyon, reklam, video oyunları ve dijital içerik üretiminde gerçek dünyada çekilmesi mümkün olmayan ya da çok maliyetli sahnelerin dijital ortamda oluşturulması sürecine deniyor.

VFX süreçleri; gerçek görüntülerle bilgisayar üretimi öğelerin birleştirilmesi, doğaüstü yaratıklar, patlamalar, uzay savaşları, büyük yıkımlar, fantastik ortamlar gibi sahnelerin oluşturulması, yeşil perde ile çekilen arka planlarının değiştirilmesi, CGI (Computer-Generated Imagery) ile dijital karakter ve nesneler yaratılması gibi şeyleri içeriyor.

Eternaut nasıl bir dizi?

IMDB’de kullanıcılardan 7,3 puan almayı başaran dizinin Rotten Tomatoes’daki ortalama puanları da 89 ve 96 arasında.

Türkçeye “Sonsuzluk Yolcusu” diye çevrilen dizi, uzaylı istilasının yol açtığı ölümcül bir kar yağışından kurtulan bir grup insanı konu alıyor. Héctor Oesterheld ve Francisco Solano López’in çizgi romanından uyarlanan The Eternaut dizisinde hikaye Buenos Aires’te bir yaz gecesinde başlıyor. Daha sonra şehrin tamamında elektrik kesiliyor ve kar yağışı başlıyor.

Ancak kar taneleri dokunduğu her canlıyı anında öldürüyor. Hayatta kalanlar gaz maskeleri ve kat kat giysiler giyerek ölümden korunmaya çalışsa da her hareketlerini takip eden, giderek şiddetlenen bir güçle mücadele etmek zorunda kalıyor.

Hikaye ilk olarak 1957-1959 yılları arasında bir çizgi roman olarak yayınlanmış. Héctor Germán Oesterheld tarafından yaratılan ve Francisco Solano López’in çizimleriyle tamamlanan hikaye aslında Arjantin’in diktatörlükler, hiperenflasyon ve ekonomik çöküşle geçen onlarca yıllık çalkantılı hikayesini yansıtıyor.

Dizide özellikle Dünya dışı yaratıkların resmedilmesi için efektler kullanılıyor. Bunun yanı sıra patlama, yıkım ve ölüm sahneleri de bolca yer alıyor.

Sarandos, “Yapay zeka olmadan özel efektlerin maliyeti, o bütçedeki bir gösteri için uygun olmazdı,” diyor.

Etik sorunlar

Öte yandan eğlence sektöründe üretken yapay zekanın kullanımı, özellikle prodüksiyon ve özel efekt sektörü gibi alanlarda işten çıkarma korkularını beraberinde getiriyor.

Yapay zeka kullanımı, 2023’te Hollywood aktörleri ve yazarlarının grevlerinde kilit bir sorun haline gelmişti. Bu grevler, yeni teknolojinin işçilerin yerine kullanılmak yerine onların kontrolünde kalmasını sağlayacak anlaşmalar yapılmasını sağlamıştı.

***

Yazar hakkında

Çağla ÜREN / Gazeteci / Dış haber ve teknoloji editörü

1994, Bakırköy doğumlu. 2018’de Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında çeşitli kültür sanat sitelerinde yazarlık yaptıktan sonra popüler bilim kitapları çevirdi. Bunun ardından medya sektörüne girerek 2019’dan 2024 başına kadar Independent Türkçe’de dış haber ve bilim/teknoloji editörü olarak çalıştı. 2022’de NewsLabTurkey desteğiyle haftalık bilim/teknoloji bülteni Hafıza Kartı’nı kurdu. Halihazırda bağımsız teknoloji yazarlığı yapıyor ve bir yapay zeka/sosyal medya girişiminde çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.