enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Necmettin Erbakan 28 Şubat sonrası başbakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kaldı

Necmettin Erbakan 28 Şubat sonrası başbakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kaldı
1 Mart 2023
159
A+
A-

Milli Görüş Hareketinin Lideri Necmettin Erbakan’ın vefatının üzerinden 12 yıl geçti. Mühendis kimliği ile de önemli başarılara imza atan Erbakan, 28 Şubat post-modern darbesi sonrasında, başbakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kaldı. Türkiye’nin Erbakan Hoca’sı, zorlu süreçlerde siyasete damga vurdu.

Azimli, kararlı ve sabırlıydı. Milli görüş, adil düzen ve İslam birliği davaları için son nefesine kadar ter döktü.

Davası, mücadelesi, liderliği ve beyefendiliği ile örnek bir yaşam öyküsü bıraktı ardında…

54’üncü hükümetin başbakanı, ‘Milli Görüş Hareketi’nin lideri Necmettin Erbakan…

1965’te profesör oldu

1926 yılından Sinop’ta doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsü’nde asistanlık yaptı. 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve 9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel okul arkadaşlarıydı.

Necmettin Erbakan Almanya’daki Aachen Teknik Üniversitesi’nde eğitimine devam etti. 27 yaşında doçent unvanı aldı. 1965’te profesör oldu.

Gümüş Motor’u kurdu

Almanya’da yaptığı araştırmalar sonrası 1950’li yıllarda Gümüş Motor’u kurdu. Türkiye’nin ilk motor üretimini yaptı.

Odalar Birliği Başkanı seçildi, ancak Ankara Valiliği’nin emriyle görevinden uzaklaştırıldı. Bu karar, Erbakan’ın siyaset yolculuğunu başlattı.

12 eylül sonrası yaşanan ibretlik bir olay: Sayın Erbakan, lütfen...

12 Eylül darbesinde tutuklandı

1969’da Konya’dan bağımsız milletvekili seçildi. 1970’te Milli Görüş Hareketinin ortaya çıkmasını sağlayacak Milli Nizam Partisi’ni, 1972’de ise Milli Selamet Partisi’ni kurdu. 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’nda Bülent Ecevit’in koalisyon ortağıydı. 12 Eylül 1980 darbesinde tutuklanan Erbakan, 9 ay cezaevinde kaldı.

Erbakan, 1987’de yapılan halk oylaması neticesinde yeniden siyasete döndü. Refah Partisinin 1987’de yapılan kongresinde genel başkanlığa seçildi. Refah Partisi, 1994’te büyükşehirlerde belediye başkanlıklarını aldı, 1995’teki genel seçimlerde de sandıktan birinci olarak çıktı. Ancak, hükümeti kurma görevi önce Erbakan’a verilmedi.

Necmettin Erbakan, başbakanlık koltuğuna bir yıl sonra oturabildi. 54’üncü hükümeti,Tansu Çiller’in genel başkanlığındaki Doğru Yol Partisi ile kurdu.

28 Şubat - 1

28 Şubat sürecinde başbakanlık koltuğundaydı

28 Şubat post-modern darbesinde de başbakanlık koltuğundaydı.

1997’de başbakanlık görevini koalisyon ortağı Tansu Çiller’e devretmek üzere istifa etti. Refah Partisi 1998’de kapatıldı.

‘Savunan Adam’ Erbakan

“Savunan Adam” sıfatıyla da anılan Erbakan, 1997’de Fazilet Partisi kurulduğunda yine yasaklıydı. Fazilet Partisi de kapatılınca yerine kurulan Saadet Partisi’nin başına geçti.

Son olarak Saadet Partisi Genel Başkanı olan Necmettin Erbakan, bir anlamda kendisine karşı yapılan darbenin yıl dönümünün hemen öncesinde 27 Şubat 2011’de vefat etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.