enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
00:17 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO’nun ilk kadın jet pilotu: Leman Bozkurt Altınçekiç

NATO’nun ilk kadın jet pilotu: Leman Bozkurt Altınçekiç
5 Mayıs 2021
405
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’nin ve NATO’nun ilk kadın jet pilotu Leman Bozkurt Altınçekiç, vefatının 20. yılında anılıyor.

1932’de Sarıkamış’ta dünyaya gelen Leman Bozkurt Altınçekiç, okulda gördüğü bir ilan üzerine başvurduğu Türkkuşu’nda tanıştı göklerle.

Liseyi bitirdiğinde, Türkkuşu İnönü Tesisleri’nde planör eğitimi aldı. Daha sonra Türkkuşu Motorlu Okulu’na öğretmen adayı olarak katıldı.

Gençlere havacılığın sevdirilmesi yönündeki başarılı adımların atıldığı günlerde, Silahlı Kuvvetlere kadınların da katılması kararı alındı. Bu karar, Leman Bozkurt Altınçekiç için dönüm noktası oldu.

Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu

[Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu]

1958 yılında jet pilotu brövesini taktı

1955 yılında İzmir Hava Harp Okulu’nda eğitimine başladı. Pervaneli uçaklarla eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Hava Harp Okulu’ndan mezun olduğunda jet pilotu olma kararını aldı.

Daha sonra, Eskişehir’deki jet eğitim filosuna katıldı, kısa sürede eğitimini başarıyla tamamladı. 1958 yılında taktığı jet pilotu brövesi ile uçuş öyküsüne devam etti.

 

NATO'nun ilk kadın jet pilotu: Leman Bozkurt Altınçekiç

9 yıl süreyle F-84 ve T-33 jet uçaklarında uçtu. Türkiye’nin ve NATO’nun ilk ve uzun zaman boyunca tek kadın pilotu oldu.

Leman Bozkurt Altınçekiç, Kıdemli Albay rütbesiyle Hava Kuvvetleri’nden emekli oldu. 4 Mayıs 2001’de İzmir’de hayatını kaybetti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 05 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.