enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NATO Zirvesi öncesi Türkiye ile ABD arasında yoğun telefon diplomasisi

NATO Zirvesi öncesi Türkiye ile ABD arasında yoğun telefon diplomasisi
10 Temmuz 2023
14
A+
A-

İsveç’i bir an önce NATO’da görmek isteyen ABD ile İskandinav ülkesinin NATO üyeliğine henüz onay vermeyen Türkiye arasındaki diplomasi yarın başlayacak NATO zirvesi öncesi hızlandı.

UHA / İnternational News Agency

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da yapılacak NATO zirvesinin gündem maddelerinden biri de İsveç’in NATO üyeliği olacak. NATO ülkeleri Türkiye ile Macaristan, İsveç’in üyeliğine henüz yeşil ışık yakmadı. Bir ülkenin ittifaka katılması için tüm üyelerin onayı gerekiyor. Batı ise Türkiye ve Macaristan’a zirveye saatler kala İsveç’in ittifaka katılmasını onaylamaları yönündeki mesajlarını sürdürüyor.

Fidan ve Blinken bir kez daha telefonla görüştü

Fidan ile Blinken geçen haftadan bu yana birçok kez telefonda görüştü

ABD ile Türkiye arasındaki telefon diplomasisi geçen haftadan bu yana hız kesmiyor.

Son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün bir kez daha telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, NATO’nun genişlemesi ve Vilnius’ta yapılacak NATO liderler zirvesinin ele alındığı belirtildi.

Fidan ile Blinken önceki gün de telefonda görüşmüştü. 8 Temmuz’daki görüşmeye ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, şunları söylemişti:

“Bakan Blinken, İsveç’in NATO ittifakına resmen katılmasının ve ABD ile Türkiye’nin uzun yıllara dayanan savunma işbirliğini daha da güçlendirmesinin tam zamanı olduğunu vurguladı. Bakan, BM’nin Suriye’ye yönelik sınır ötesi insani yardım mekanizmasının 12 ay süreyle yenilenmesine yönelik acil ihtiyacı da gündeme getirdi. Blinken Türkiye’ye bu konudaki liderliği için teşekkür etti.”

Biden'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebrik telefonu - Son Dakika Haberleri

“Biden İsveç’in en kısa sürede NATO’ya üye olması isteğini iletti”

ABD ile Türkiye arasında haftasonu yapılan bir diğer önemli görüşme ise liderler arasında oldu.

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vilnius zirvesinde yüz yüze görüşecekleri açıklanırken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan dünkü görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Erdoğan’ın Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı talebinin İsveç’in NATO üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını ilettiği de kaydedildi.

Beyaz Saray’dan 45 dakika süren görüşme hakkında yapılan açıklamada ise, “NATO liderlerinin zirvede ele alacakları bir dizi konuyu görüşen ikili, Ukrayna’yı desteklemeye devam etme konusundaki ortak kararlılıklarını ifade etti ve ikili ilişkileri güçlendirme çabalarını gözden geçirdi. Başkan Biden ayrıca İsveç’in mümkün olan en kısa sürede NATO’ya kabul edilme isteğini de iletti” denildi.

Bazı senatörlerin Türkiye’ye F-16 satışını, İsveç’in NATO üyeliğine vereceği onay ile ilişkilendirmesi Ankara’da rahatsızlığa neden oluyor.

Son olarak, ABD Senatosu’ndaki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, “İsveç’in üyeliği gerçekleşene kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana olmayanlardanım” demişti. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez’in de uzun süredir aynı görüşte olduğu biliniyor.

Biden ile Erdoğan NATO zirvesinde görüşecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün, Biden’la Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün sürecek NATO zirvesi sırasında görüşeceklerini açıklamıştı.

Ankara Stockholm’den terör örgütleri ve mensuplarına karşı daha sert tutum takınmasını ve terör örgütü üyelerini Türkiye’ye iade etmesini istiyor. İsveç’te geçen ay yürürlüğe giren yeni terörle mücadele yasasına karşın, Türkiye beklentilerinin karşılanmadığını ifade ediyor.

İletişim Başkanlığı’ndan Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Erdoğan’ın İsveç’in terörle mücadele mevzuatında değişiklikler yaparak doğru yönde bazı adımlar attığını ancak terör örgütü PKK/PYD/YPG yanlılarının serbestçe terörü öven gösteriler yapmaya devam etmesinin atılan adımları boşa çıkardığını ifade ettiği” kaydedildi.

Türkiye, geçen ay sonunda yaşanan ve İsveç polisinin izin verdiği başkent Stockholm’deki Kuran yakma olayına sert tepki vermişti.

Dışişleri Bakanı Fidan geçen hafta, İsveç’in NATO üyeliği konusundaki zaman baskısını onaylamadıklarını ve bu ülkeden terörle mücadeleyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini söylemişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük kara çatışmasını başlatmasının ardından NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Finlandiya, Nisan ayında 30 üyeli NATO’ya kabul edilmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.