enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NASA Ay misyonunu en az bir yıl erteledi

NASA Ay misyonunu en az bir yıl erteledi
11 Kasım 2021
2.540
A+
A-

WASHINGTON-UHA HABER / NASA, Trump döneminde duyurulan 2024 yılında Ay’a astronot gönderme planlarının en az bir yıl ertelendiğini açıkladı. Jeff Bezos’un uzay firması Blue Origin’in açtığı dava da gecikmede etkili oldu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), eski Başkan Donald Trump döneminde belirlemiş olduğu 2024 yılına kadar Amerikalı astronotları Ay’a gönderme hedefini en az bir yıl erteledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden tarafından atanan NASA Başkanı Bill Nelson, “Trump hükümetinin insanlı araçla 2024 yılında Ay’a inme hedefi teknik açıdan yapılabilir değildi” dedi.

Salı günü düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nelson, “Artemis 3 misyonunun en erken 2025 yılında başlayabileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Trump hükümetinin 2019 yılında yaptığı açıklamaya göre, Artemis misyonu ile 2024’e kadar, aralarında ilk kez kadınların da bulunacağı ABD’li astronotların yaklaşık 50 yıl sonra ilk kez Ay’a iniş yapması öngörülüyordu.

Astronotları Ay’a götürecek Artemis misyonu için ayrılan bütçenin aşılması ve proje ile ilgili hazırlıkların öngörülenden daha uzun sürmesi nedeniyle gözlemciler 2024 hedefine ulaşılabileceğine kuşkuyla bakıyordu. NASA Başkanı Nelson, bunun yanı sıra Ay misyonuna ilişkin yaşanan hukuki sürecin de gecikmeye yol açtığını ifade etti.

Blue Origin davayı kaybetti

Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX’in astronotları Ay’a götürecek ilk ticari aracın yapımı için geçen Nisan ayında NASA ile anlaşma sağlanmıştı.

Ancak Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un uzay şirketi Blue Origin, 2 milyar 900 milyon dolarlık siparişin rakip firmaya verilmesine itiraz ederek, Space X ve NASA hakkında dava açmıştı. Geçen Perşembe günü sonuçlanan davada, Blue Origin’in itirazı kabul edilmedi, NASA da Space X ile çalışması sürdüreceğini açıkladı.

NASA Başkanı Nelson, bu hukuki süreç nedeniyle projede yedi ay kaybettiklerini söyledi.

Artemis misyonunda dört astronotu taşıyan uzay aracı Orion’un Ay’ın yörüngesine girmesinin ardından iki astronotun Space X tarafından geliştirilecek araca geçerek Ay’a iniş yapması öngörülüyor.

ABD, Apollo misyonu çerçevesinde 1969 ile 1972 yılları arasında Ay’a toplam 12 astronot gönderdi. NASA’nın son Ay projesine, Yunan mitolojisine göre Apollo’un ikiz kardeşi olan av ve Ay tanrıçası Artemis’in adı verildi.

EK Kaynaklar *Reuters,dpa

[UHA Haber Ajansı, 11 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.