Muğla’nın Bodrum ilçesinin Su Sorunu
Muğla’nın Bodrum ilçesinin su sorunları, Bodrum Belediyesi’nce gerçekleştirilen “Bodrum’un su sorunları ve çözüm önerileri” konulu toplantı, Su Politikaları Derneği Başkanı Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız ve Toprakbilimci ve Doğabilimci Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın katılımıyla yapıldı.
Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2023, TSİ 00.01
UHA / İnternational News Agency
UHA Haber’in HPA News’ten aktardığı haberine göre, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın daveti üzerine gerçekleşen toplantıya, Bilim insanları Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Toprakbilimci ve Doğa bilimci Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın iştirak ettiği toplantıya, ayrıca Bodrum Belediyesi koordinatörü Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Nilay Karamustafaoğlu, Müdür Yrd. Esra Kıymaz ve su ve enerji Şefi Ufuk Eryılmaz katıldı.
“Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı(SECAP)
Bodrum Belediyesinde gerçekleşen, Bodrum’un su sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili görüşlerini aktarıldığı toplantı öncesinde söz alan Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Nilay Karamustafaoğlu SECAP projesi ve projenin ilerlemesi konusunda bilgi verdi.
Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı(SECAP) kapsamındaki eylemler arasında SU YÖNETİMİ de yer alıyor.
SECAP kapsamda bugüne kadar ilgili kurum ve kuruluşların katıldığı birçok toplantı gerçekleşmiş olup ve bu süreç içinde SU YÖNETİMİ çalışma grubu tarafından da bir çerçeve program hazırlandı.
Bu programda Temel Konu olarak “Su Kaynakları üzerindeki stresin nasıl en aza indirileceği ve su kaynaklarının çeşitli tehditler altında sürdürülebilir bir şekilde genç nesillere nasıl aktarılacağı “ele alındığı belirtiliyor.
Genel çerçeve olarak hazırlanan programda çalışma yapılacak konuların alt başlıkları, politika enstrümanları, 2030 yılına kadar gerçekleştirilecek örnek eylemler hakkında öneriler yer alıyor.
Bodrum’un Su Güvenliği toplantısı
Toplantıda öncelikle Bodrum’un su sıkıntısının mevcut durumu, nedenleri ve su güvenliği açısından Bodrum’un geleceği ana hatlarıyla ele alındı.
Bodrum’un su güvenliğinin büyük tehdit altında olduğu ve acil önlem alınması gerektiği ifade edilen toplantıda, ayrıca Bodrum’un su güvenliğinin sağlanabilmesi konusunda yetki sahibi olmayan bir ilçe belediyesi olarak Bodrum Belediyesi’nin ne yapabileceği ve bu sürece nasıl katkıda bulunabileceği üzerine görüş alışverişi yapıldı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Bodrum’un su güvenliği için birçok ilgili kurum ve kuruluşla görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek, ilgili kurumların kendisine tahsis edilecek ilave su kaynağının kalmadığını söylediklerinin açıkladı.
Başkan Aras, “ayrıca su kaynaklarımız yetersiz ve su altyapımız eski durumda. Bunun için su güvenliğimizi sağlamak amacıyla akılcı bir plan dahilinde görüş ve önerilerimizi daha etkili bir şekilde ifade etmeliyiz. Yetkili kurumlarla bu işbirliğinin daha sağlıklı ve sonuç alıcı şekilde kurulması için çalışmalıyız” dedi.
Prof. Dr. Doğan Kantarcı da yaptığı konuşmada, Bodrum’un su kaynakları ve su sorunları ile ilgili çok geniş ve kapsamlı bir değerlendirme yaparak, Bodrum’a ilave su sağlanması ile ilgili Manavgat tesislerinden su taşınması ve bazı yeni su toplama bölgeleri gibi önerilerde bulundu.
Bodrum’da Su Talebinin yönetilmesi şart
Su konusunda Türkiye’de uzman ve bilim insanlarından biri olarak bilinen Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, ise bölgede Bodrum dahil birçok ilçede arz yönetiminin sınırının aşıldığını ve acilen suda talep yönetimine geçilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bodrum için mevcut su potansiyeli ile su kullanım durumunu açıkça ortaya koyacak kapsamlı bir “Bodrum Su ve Kanalizasyon Master Planı” hazırlanmasını öneren Dursun Yıldız, “bu plan bölge, havza ve alt havza için hazırlanan master planlarla da uyumlu olmalı ve ayrıca bu çalışma Bodrum’da yenilikçi su yönetimi için tüm paydaşların üzerinde görüş birliği içinde olduğu bir yol haritası olmalı” şeklinde konuştu.
Bu çalışmanın, Bodrum’da suyun nasıl daha verimli kullanılacağı konusunda ortak aklın oluşmasına katkıda bulunacağını hatırlatan Yıldız, “ayrıca bu çalışma Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi kurumlara götürülecek teklifler için de çok önemli bir işlev üstlenecek. Bodrum’da yapılacak su şebekesi yenileme ve ilave su yatırımları için finansman bulmanın en önemli konusu. Bu konuda da özellikle turistik bölgelerimiz için yeni bir su bedeli takdiri politikası düşünmeliyiz” dedi.
Toplantıda ayrıca Su Politikaları Uzmanı ve DSİ emekli yöneticisi Dursun Yıldız ve Prof. Dr. Doğan Kantarcı tarafından Su Yönetimi Çalışma Grubunun hazırladığı programda yer alan Politika Enstrümanları üzerinde çeşitli görüş ve önerilerde bulunuldu.
Öte yandan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, toplantının sonunda katılanlara teşekkür etti ve tespit edilen hususlarda gerekli çalışmaların başlatılması talimatını verdi.
Kaynak* HPA News