enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Miçotakis’in İkili Politikası ve Büyüyen Tehlike

Miçotakis’in İkili Politikası ve Büyüyen Tehlike
16 Ekim 2022
2.770
A+
A-

Kurtuluş savaşındaki Yunan algısına rağmen Türk kamuoyu yakın zamana kadar Yunanistan’ı ciddi bir tehdit olarak görmezdi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN & SETA Genel Koordinatörü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye karşı iki yönlü bir politika yürütüyor.

Bir yandan Ege ve Doğu Akdeniz’de maksimalist Yunan taleplerini oldu bitti ile Ankara’ya dayatma hamlesi yürütüyor.

En son NATO görevindeki Türk uçaklarına radar kitlenmesi ve Midilli ve Sisam adalarının uluslararası hukuka aykırı olarak zırhlı araçlarla silahlandırılmaya devam edilmesi örneklerinde görüldüğü üzere…

Diğer yandan BM 77. Genel Kurul toplantısındaki konuşmasında olduğu gibi uzlaşma fikrinden bahsediyor.

“Yunanistan’ın Türkiye’ye tehdit oluşturmadığı, düşman değil komşu olduğu” söylemini öne çıkarıyor.

Böylece hem komşuyu taciz ve tahrik eden politika takip ediyor hem de Türkiye’yi ABD ve AB kurumlarına şikayetle “saldırgan” olarak resmetmeye çabalıyor.

Bu çabanın altında ciddi bir hırs ve hesap hatası yatıyor.

Son yıllarda Atina’yı rahatsız eden temel sebep Türkiye’nin uluslararası gücünü bir üst lige çıkarmış olması.

Türkiye’nin Suriye, Irak, Libya’dan Karabağ’a genişleyen askeri varlığı ve Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yükselen arabulucu liderliği göz dolduruyor.

Bir dönem Türkiye’nin arasının bozuk olduğu ülkelerle (İsrail, BAE ve Suudi Arabistan gibi) normalleşme politikası yürütmesi de Atina’nın Ankara’yı yalnızlaştırma tavrını etkisiz hale getirdi.

Şimdilerde Yunanistan, ABD ve Fransa ile geliştirdiği iş birliğini ve AB’den aldığı desteği Türkiye’yi taciz etme imkânı olarak görüyor.

Washington da Türkiye’nin bölgedeki etkisini dengelemek, Batı Balkanlarda ve Güneydoğu Avrupa’da daha güçlü yerleşmek için Miçotakis hükümetinin politikasına destek veriyor.

Afrika başta olmak üzere birçok alanda Türkiye iler rekabet etmekten hoşnut olmayan Fransa da benzer bir yaklaşım sergiliyor.

Sonuç Miçotakis hükümetinin Ege’deki karasuları ve adaların askerileştirilmesi gibi çok ciddi hayati sorunlarda provakatif eylemlere yönelmesi oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılarının ve BM’deki KKTC vurgusunun gösterdiği üzere Türkiye, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki hayati çıkarlarından bir adım geri atma niyetinde değil.

Dahası, hiçbir iktidar bu milli konularda taviz vermez, veremez.

Ege gibi istisnai bir denizdeki uzlaşmazlıklar oldu bittiler ile çözülemez.

Aksine çok yönlü iş birliği, ekonomik entegrasyon ve iyi komşuluk ile yönetilebilir.

Halbuki Erdoğan’ın uzattığı eli iterek Miçotakis’in, ABD Kongre’sinde Türkiye aleyhtarı çabası ile başlattığı son Türk-Yunan gerilimi yeni bir iklim tesis ediyor.

Bu iklimde Yunan kamuoyunun Türkiye’den kaygı duyması şaşırtıcı değil.

Uzun yıllardır Yunan siyasetinin merkezinde Türkiye kaygısı/korkusu bulunuyor.

Ancak Kurtuluş savaşındaki Yunan algısına rağmen Türk kamuoyu yakın zamana kadar Yunanistan’ı ciddi bir tehdit olarak görmezdi.

ABD, Fransa ve AB’yi arkasına alarak Miçotakis hükümetinin yürüttüğü bu kampanya Türk halkı nezdinde artık ciddi kaygılar oluşturmaya başladı.

Sözle “tehdit değiliz” demek eylemle hasmane davranmanın rahatsızlığını örtmüyor.

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken gerçekleşecek 2023 seçimlerimiz öncesinde Miçotakis, komşuluk değil düşmanlık duygularını geri çağırıyor.

Türkiye’deki hiçbir siyasetçi buna bigâne kalamaz.

“Yunanistan’ın ne yaptığı” giderek muhalefet ve iktidarın birbirini eleştirdiği milliyetçi bir alana dönüşüyor.

Bu konunun kampanyaların ileri döneminde daha da alevlenmesi hiç şaşırtıcı olmaz.

[UHA Haber Ajansı, 16 Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.