ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:19 Yangın faciasında yaralanan 51 kişiden 39’u taburcu edildi
21:52 Irak’ın kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
21:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan Bolu’da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı
21:26 Kartalkaya’daki yangın faciasında Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdür Vekili gözaltında
21:02 Kartalkaya’da 79 kişinin göz göre göre can vermesine neden olan suistimaller zinciri ortaya çıkan belgelerle gün yüzüne çıktı
07:12 Afrika Boynuzu’nda Tarihi Anlaşmanın Mimarı Türkiye
20:26 Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, TRT Haber’de soruları yanıtladı
19:43 Bakan Tunç: Yangın ile ilgili otelin sahibi de dahil 4 kişi gözaltına alındı
19:30 Bolu’da otel yangını: Can kaybı 66’ya yükseldi, 51 yaralı var
13:56 Trump 2.0’da Dış Politika Öncelikleri
12:34 Hamas ve İsrail Arasında İmzalanan Ateşkes Anlaşması
11:31 TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Tipioğlu BRT’ye konuk oldu
10:35 Kocaeli Kartepe’de Seramik Kursu’na büyük ilgi 
10:25 Psikolog İrem Uyar, “Mutluluk geçici bir duygu olarak görülüyor”
07:27 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
07:00 Paşinyan’ın Batı Ermenistan açıklamaları ve kamuoyundaki gerçekler…
22:48 Ermenistan Avrupa Birliğine mi Giriyor?
20:10 Yazı & Tura ile Doğaçlama Gecesi!
19:55 Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Yeni Yönetim Kurulu
19:52 Mehmet Ali Arslan: “Yeni Yüzyıl Partisi, Türkiye’nin Aydınlık Geleceğini İnşa Edecek”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkez Bankası politika faizini yüzde 15’e yükseltti

Merkez Bankası politika faizini yüzde 15’e yükseltti
23 Haziran 2023
10
A+
A-

* TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Toplantısı’nda politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltti.

* TCMB parasal sıkılaştırma sürecinin başladığını duyurdu.

UHA / İnternational News Agency

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk Para Politikası Toplantısı’nda (PPK) 26 aylık aranın ardından 650 baz puanlık yüklü bir faiz artışı kararı aldı.

Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltti.

Açıklamada “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir” denilerek, bütün dünyada merkez bankalarının enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler aldığı vurgulandı.

Uluslararası finans kuruluşları art arda yaptıkları değerlendirmelerde faizin yüzde 20 ila 25 arasına çıkarılacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Parasal sıkılaştırma vurgusu

Toplantı metninde su ifade yer aldı: “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.”

Açıklamada “Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir” denilerek “Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır” ifadeleri yer aldı.

Metinde, “Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır” denildi.

Düşük faizde ısrar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘faiz neden-enflasyon sonuç’ politikası ile Eylül 2021’den itibaren düşürülmeye başlanan politika faizi, aradan geçen dönemde yüzde 19’dan yüzde 8,5’e geriledi. Aynı dönemde enflasyon ise yüzde 21’den yüzde 85’e kadar çıktı.

Tüm dünyadaki faiz artırımı sürecinin aksine, Erdoğan ısrarla faiz indirimi politikasını sürdürmüş, yüksek enflasyon nedeni ile ortaya çıkan pahalılık ve gelir adaletsizliği son 1,5 yılın en önemli gündem maddesi haline gelmişti.

Ancak Erdoğan’ın, 28 Mayıs seçimleri sonrasında yenilediği ekonomi yönetiminde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı devralan Mehmet Şimşek ‘rasyonele dönüş’ politikalarını vaat etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.