enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:15 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:31 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
10:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:49 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:48 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:41 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
00:30 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
21:53 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
21:26 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:36 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:34 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:15 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:01 İran-ABD-İsrail savaşı: Sahada ilk kez gördüklerimiz
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:19 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:04 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:19 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:52 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Menendez: “NDAA Nihai Metni Türkiye İçin Zafer Değil”

Menendez: “NDAA Nihai Metni Türkiye İçin Zafer Değil”
9 Aralık 2022
475
A+
A-

Advertisement

Demokrat Senatör ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını onaylamayacağını ve 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) nihai metninin, Türkiye için bir zafer olmadığını açıkladı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘VOA” kaynaklı haberine göre, Türkiye’ye F-16 satışı yapılmasının bağlı olduğu şartlar, NDAA’in Senato’daki nihai metninden çıkarılmıştı.

Demokrat Partili Senatörler Bob Menendez ve Chris Van Hollen tarafından NDAA’e getirilen iki değişiklik, F-16 jetlerinin ve modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışının, jetlerin Yunanistan’ın hava sahasını ihlal etmemesini ve Biden yönetiminin, satışın ulusal çıkarlar çerçevesinde yapıldığını onaylamasını şart koşuyordu.

Menendez Twitter’da yaptığı paylaşımda, 12 Ekim’deki eski bir mesajına da atıfta bulunarak, “Bazı iddiaların aksine, NDAA Türkiye için bir kazanım değildir. Bu, silah satışlarıyla ilgili olarak Senato’da elimizde bulunan pek çok araçtan sadece bir tanesidir” dedi.

Menendez, “Tekrar söylüyorum. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki ihlallerini durdurana kadar Türkiye için F-16’ları onaylamayacağım” ifadelerini kullandı.

Menendez, 12 Ekim’de de Twitter’da, “NDAA’de bir değişiklik, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece biri. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak Erdoğan, bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” mesajını paylaşmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NDAA’de Türkiye’nin F-16 alımını sınırlandıran olumsuz bir unsurun bulunmamasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

F-16 Savaş uçakları
[F-16 Savaş uçakları]

Yasanın bir an önce onaylanmasını beklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, “F-16 alımının ve modernizasyonunun artık prosedür olarak tamamlanması gerekiyor. Bu herkesin yararına. Herhangi bir şarta bağlı olduğunda almamızın bir anlamı olmadığını daha önce söylemiştik” dedi.

1961 yılından bu yana her yıl Kongre’den geçirilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, askerlerin maaşlarına yapılacak zamlardan kaç adet gemi ya da uçak satın alınacağına, Çin ve Rusya’ya nasıl yanıt verileceğine kadar savunmayla ilgili her başlığı kapsıyor.

Senatonun NDAA tasarısının tamamlanmasıyla Temsilciler Meclisi’nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderilmesi bekleniyor.

[UHA Haber Ajansı, 09 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.