enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron’dan Reisi’ye: Tutuklu araştırmacı serbest bırakılsın, nükleer müzakereler hızlansın

Macron’dan Reisi’ye: Tutuklu araştırmacı serbest bırakılsın, nükleer müzakereler hızlansın
31 Ocak 2022
393
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptığı telefon görüşmesinde tutuklu Fransız araştırmacının serbest bırakılmasını ve nükleer görüşmelerin hızlandırılmasını istedi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Macron ile İranlı mevkidaşı Reisi telefonda görüşerek iki ülke ilişkilerini ve bölgesel sorunları değerlendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Macroun’un İran kökenli Fransız akademisyen Fariba Adelkhah‘ın serbest bırakılmasını istediği duyuruldu.

Macron, ‘İran ulusal güvenliğine karşı bilgi toplama ve komplo kurmaktan’ beş yıl hapis cezası alan Adelkhah dışında, casusluk suçlamasıyla 8 yıl hapse mahkum olan Benjamin Brière’in durumunu da gündeme getirdi.

Macron açlık grevinde olan Fransız vatandaşı için endişelendiğini söyledi. Brière 2020 yılında fotoğraf çekmenin yasak olduğu çöl bir alanda kural ihlali yaparken yakalanmış ve sosyal medyada İran’da uygulanan başörtüsü yasasına dair sorular sormuştu.

Macron ülkesinin de taraf olduğu nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için yürütülen müzakerelere de değindi. Açıklamada , Fransız Cumhurbaşkanının ‘somut ilerleme elde etmek için görüşmeleri hızlandırma ihtiyacında ısrar etti” denildi.

İran: İkili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler görüşüldü

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre ise, Reisi ile Macron, nükleer müzakereler, ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler, Yemen savaşı ve Lübnan’ın durumunu ele aldı.

Görüşmede “İran’ın müzakere sürecinde anlaşma için ciddiyet ve iradesini ispatladığını” ifade eden Reisi, karşı tarafın atacağı adımların da yaptırımların kaldırılması, bunun doğrulanabilir olması ve garanti verilmesi konularını içermesi gerektiğini söyledi.

Açıklamada, Macron’un nükleer anlaşma ile ilgili olarak “İran’ın ABD’ye güvenmeme konusunda haklı olduğunu ve Washington’ın sorun oluşturan adımlar attığını ifade ettiği” aktarıldı.

Ek kaynaklar  *AFP

[UHA Haber Ajansı, 31 Ocak 2022]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.