enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:49 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP vesayete teslim olmuş, baskılara direnememiş, sürecin önünü açacak hiçbir somut teklif getirememiştir.”
00:28 Karadağ, Türk vatandaşlarına vize muafiyetini yeniden başlatıyor
00:12 “Aşkabat Forumu: Çok Kutuplu Düzen Arayışında Barış ve Güvenin Yeni Parametreleri”
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu…
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
07:14 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
00:45 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:33 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:26 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
00:01 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin
5 Ekim 2024
17
A+
A-

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırıları sonrasında Lübnan’da bulunan Türkler için tahliye planları hazırlandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, olası tahliyeye dahil edilmek isteyenler için Koordinasyon ve Destek Merkezi kurulduğu vurgulandı.

VOA’dan Gazeteci* Onur RDOĞAN’ın haberi:

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Lübnan’daki güvenlik durumunun daha da kötüye gitmesi ihtimali bulunmaktadır. Bu çerçevede, Lübnan’daki vatandaşlarımızla alakalı planlamalar ilgili kurumlarımızla eş güdüm halinde yapılmış ve vatandaşlarımızın deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırlanmıştır.”

Süreci yürütmek üzere “Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi” tesis edildiği belirtilen açıklamada, “Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Başkanlığı görevlilerinden müteşekkil bir heyet halen sahadaki çalışmalarını sürdürmektedir. Olası tahliyeye dahil edilmek amacıyla kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın başvuruları, 24 saat görev yapan Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 29 29) aracılığıyla toplanmaktadır” denildi.

İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.
İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.

“Diğer ülke vatandaşlarının tahliyesine ilişkin esaslar da belirlendi”

Açıklamada şöyle devam edildi:

“Lübnan’da bulunan vatandaşlarımızın, muhtemel tahliye kararına ilişkin olarak Bakanlığımızın ve Beyrut Büyükelçiliğimizin duyurularını yakından takip etmeleri önem arz etmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının ülkemiz üzerinden tahliyesine ilişkin esaslar da belirlenmiş olup, şu ana kadar destek talep etmiş olan 20’ye yakın ülkeyle beraber gerekli hazırlıklar sürdürülmektedir.”

VOA Türkçe’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, olası bir tahliye operasyonu için askeri kargo uçakları ve gemilerin hazır bekletildiğini söyledi.

İlk duraklardan biri Mersin

İsrail saldırılarının ardından Lübnan’dan ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin oldu.

Lübnan’daki Türk vatandaşları için tahliye planı; ülkeden ayrılanların bir bölümü için ilk durak Mersin

Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Limanı’ndan Lübnan’a karşılıklı seferler düzenleyen Med Star firmasının müdürü Ali Turur, VOA Türkçe’ye konuyla ilgili bilgi verdi.

Turur, saldırılardan sonra şu ana kadar iki ayrı seferde toplam 626 kişinin Taşucu’na ulaştığını söyledi. Gelenlerin arasında Lübnanlılar’la birlikte ABD, Kanada, İsviçre, Hollanda, Almanya, Çin, Fransa, Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşları da bulunuyor. Bu kişiler farklı illerdeki havaalanlarına dağıtılarak Türkiye’den ayrılıyor. Lübnan’dan bir sonraki seferin Perşembe günü yapılması planlanıyor.

“Öncelik kendi vatandaşlarımız”

VOA Türkçe’ye bilgi veren diplomatik kaynaklar, imkânı olan ülkelerin gerektiğinde kendi hava ve deniz araçlarıyla tahliye yapabilmek için Türkiye’deki liman ve havaalanlarıyla Türk hava sahasını kullanmak amacıyla Ankara’yla temasa geçtiklerini söyledi.

Daha az imkâna sahip ülkelerse Türkiye’nin düzenleyeceği olası tahliye planlarına dahil olmak istiyor. Diplomatik kaynaklar, böylesi bir durumda önceliğin Türk vatandaşları olduğunu vurguluyor.

Diplomatik kaynaklara göre Lübnan’da konsolosluğa kayıtlı yaklaşık 14 bin Türk vatandaşı var.

Onur Erdoğan: Freelance Journalist Profile

Gazeteci* Onur ERDOĞAN, VOA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.