enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:57 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te depremlerin yol açtığı hasarların giderilmesi ile bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar sürüyor.
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:45 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:31 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:27 Hafta içi eksik kalan uyku borcunuzu hafta sonu ödeyerek kalp hastalığı riskini azaltabilirsiniz
00:25 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:24 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:11 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:08 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
00:06 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
01:23 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:16 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:14 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!’
00:13 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:12 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’da 13 ay sonra hükümet kuruldu

Lübnan’da 13 ay sonra hükümet kuruldu
11 Eylül 2021
333
A+
A-

UHA HABER / Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Lübnan’da yeni hükümetin kurulmasıyla 13 aylık siyasi kördüğüm çözüldü. Ancak kurulan hükümetin gerekli reformları yapabileceğine dair kamuoyu beklentisi düşük.

Lübnan’da Hassan Diyab liderliğindeki hükümetin Beyrut Limanı patlaması sonrası 10 Ağustos 2020’de istifa etmesinden 13 ay sonra yeni bir hükümet kuruldu.

Kendisinden önceki iki ismin hükümet kuramamasının ardından 26 Temmuz’da başbakanlığa getirilen Necib Mikati’nin 1,5 ay süren çalışmaları sonuç verdi. Başbakan Mikati, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile yaptığı görüşmenin ardından kabinesini açıkladı.

Daha önce de iki dönem başbakanlık yapan ve Lübnan’ın en zengin insanı olarak bilinen Mikati, ülkesini içinde bulunduğu krizden kurtarmak için elinden geleni yapacağına dair söz verdi.

Bunun için hükümet olarak uluslararası kuruluşların yanı sıra diğer Arap ülkelerinden de destek arayışında olacakları mesajını veren Mikati, ülke içinde de ayrıştırıcı siyasetin artık bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi.

Lübnan'da yaşanan kriz nedeniyle Beyrut'taki bir benzin istasyonunun önünde oluşan uzun araç kuyruğu
Lübnan’da yaşanan kriz nedeniyle Beyrut’taki bir benzin istasyonunun önünde oluşan uzun araç kuyruğu

Mikati, hükümet kurulduğu taktirde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeleri yeniden başlatmak için girişimde bulunacağını açıklamıştı.

Reuters’a konuşan Lübnanlı siyasi kaynaklar, Lübnan’daki tarafların uzlaşması için gösterilen çabalara öncülük eden Fransa ile yapılan temaslar sonucunda hükümet için anlaşmaya varıldığını söyledi.

Yeni bir hükümetin kurulması, Lübnan’ın ihtiyacı olan uluslararası yardım için ortaya koyulan en önemli koşuldu. Ancak kurulan hükümetin talep edilen reformları yerine getirip getiremeyeceği henüz belirsiz.

Kamuoyu şüpheyle yaklaşıyor

Çoğunlukla teknokratlardan oluşan hükümetteki bakanların her biri, en az bir fraksiyon tarafından onaylanarak kabineye alındı. Ancak bu fraksiyonların Lübnan’da 1975-1990 yılları arasındaki iç savaştan beri siyasete tahakküm eden gruplar olması, kamuoyunun yeni hükümete şüpheyle yaklaşmasına neden oluyor. Lübnan’da birçok insan, ülkeyi onlarca yıldır yöneten aynı siyasi partilerin radikal değişiklikler yapmasının zor olduğuna inanıyor.

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta meydana gelen patlamada 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Patlamanın ardından beceriksizlik ve yolsuzluk suçlamalarının yöneltildiği Diyab hükümeti, istifa etmek zorunda kalmıştı. Birbirine rakip siyasi grupların o tarihten beri yeni bir hükümet üzerinde anlaşamamaları ise Lübnan ekonomisinin daha da kötü bir hâl almasına neden olmuştu.

Büyük bir benzin krizine sahne olan Lübnan’da uzun elektrik kesintilerinin yanı sıra ilaç sıkıntısı da yaşanıyor.

EK Kaynaklar *DW,rtr,AFP,AP

[UHA Haber Ajansı, 11 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.