ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 İsrail’in yeni hedefi: Batı Şeria
09:27 Nizip Ticaret Odası (NTO), KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı
09:04 Çocuklara empati kazandırmak, onların daha mutlu olmalarını sağlıyor
07:42 Siyasete Nereden Bakmalıyız?
07:35 Suriye’de YPG/PKK Denklemi ve Yeni Paradikma!
22:19 Yangın faciasında yaralanan 51 kişiden 39’u taburcu edildi
21:52 Irak’ın kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
21:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan Bolu’da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı
21:26 Kartalkaya’daki yangın faciasında Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdür Vekili gözaltında
21:02 Kartalkaya’da 79 kişinin göz göre göre can vermesine neden olan suistimaller zinciri ortaya çıkan belgelerle gün yüzüne çıktı
07:12 Afrika Boynuzu’nda Tarihi Anlaşmanın Mimarı Türkiye
20:26 Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, TRT Haber’de soruları yanıtladı
19:43 Bakan Tunç: Yangın ile ilgili otelin sahibi de dahil 4 kişi gözaltına alındı
19:30 Bolu’da otel yangını: Can kaybı 66’ya yükseldi, 51 yaralı var
13:56 Trump 2.0’da Dış Politika Öncelikleri
12:34 Hamas ve İsrail Arasında İmzalanan Ateşkes Anlaşması
11:31 TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Tipioğlu BRT’ye konuk oldu
10:35 Kocaeli Kartepe’de Seramik Kursu’na büyük ilgi 
10:25 Psikolog İrem Uyar, “Mutluluk geçici bir duygu olarak görülüyor”
07:27 Avrasya İncelemeleri Merkezi’nin (AVİM) 2025 yılına bakışı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan Krizi ve Türkiye’ye Yönelik Yeni Göç Dalgası

Lübnan Krizi ve Türkiye’ye Yönelik Yeni Göç Dalgası
15 Kasım 2024
21
A+
A-

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi-TUDPAM Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, “İsrail, 7 Ekim sonrasında Gazze’de ağır ve büyük oranda sistematik bir etnik temizlik uygulama yolu ile askerî operasyonlar düzenlemekte ve bu doğrultuda Hamas üzerinde baskı kurmaya çalışmaktadır” dedi.

TUDPAM Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, Lübnan Krizi ve Türkiye’ye Mustafa Metin KAŞLILARYönelik Yeni Göç Dalgası konusunda UHA Haber’e yaptığı açıklamada, İsrail’in, amaç olarak Gazze’de Hamas’ın gücünü zayıflatmak ve halkı belirli bir yere sürerek bölgeye hâkim olma politikası yürüttüğüne dikkat çekti.

KAŞLILAR, Hamas’ın büyük ölçüde ve büyük dirayetle karşı savunma yapmasının, İsrail’in bölgede daha fazla agresifleşmesine sebebiyet verdiğini ve bu durumun da bölgesel bir savaşı tetiklediğinin altı çizdi.

İsrail’in, özellikle güneyinde Hamas, kuzeyinde ise İran destekli Hizbullah ile sürekli bir çatışma hâlinde ve bu doğrultuda askerî ve istihbarat operasyonlarını daha agresif şekilde yürüttüğünü söyleyen Mustafa Metin KAŞLILAR, şunları söyledi:

“İsrail, Gazze’nin Refah kentine kadar ilerlemesi sonrasında ordusunu kuzeye yönlendirerek askerî ve istihbarat operasyonlarının yoğunluğunu kuzey cephesine aktarmış ve Hizbullah’a karşı askerî ve istihbarat operasyonları yürütmeye başlamıştır. Fakat İsrail, tek bir hedef doğrultusunda değil, Lübnan’ın her yerinde askerî operasyonlar yürüterek bir göç dalgası başlatmıştır. Özellikle savaşların yoğun olduğu bölgelerde başlayan göç sorunu, Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren en önemli meselelerden biri olmaya devam etmektedir”.

Türkiye’nin, özellikle bölgesinde başlayacak bir savaş riskinden oldukça çekindiğini hatırlatan “TUDPAM Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR,  zira bu durum hem ekonomik sorunlara yol açacak hem güvenlik sorunlarını arttıracaktır ve Türkiye’ye doğru büyük bir göç dalgası yaşanacaktır. Türkiye bu sorunları şimdiden görmekte ve bölgede sükûneti sağlamak adına birçok adım atmaktadır” dedi.

KAŞLILAR, İsrail’in yoğun saldırıları sonrasında Lübnan’ın, tarihinin en büyük göç dalgalarından birini verdiğini ve Lübnan halkının güvenli bölgelere gitmeye başladığını ifade etti.

İsrail’in bunu özellikle planladığını söylemek gerekdiğini dile getiren Mustafa Metin KAŞLILAR, şunları söyledi:

“zira İsrail, hem Gazze’de hem de Lübnan’ın güneyinde bu saldırılar sonrasında göçü teşvik ederek bölgede Yahudi yerleşkeleri kurmayı amaçlamakta ve bu vesileyle de ordusu ile bölgede tam hâkimiyet kurmaya çalışmaktadır. Fakat bu göç dalgası, sığınmacılar için güvenli liman hâline gelen ve Avrupa’ya kaçış rotası olarak düşünülen Türkiye olacaktır.

Millî Savunma Bakanlığı kaynaklarının Suriye üzerinden bir göç beklentisi olmadığını söylemesine rağmen durum kritik; fakat Türkiye’nin Suriye’de askerî olarak varlığını sürdürmesinin de iki nedeni mevcuttur. Bunlardan biri “terörü kaynağında yok etme,” diğeri ise “Türkiye’ye yönelecek göç dalgasını yerinde engelleme” üzerine kuruludur”.

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi-TUDPAM Başkan Yardımcısı Mustafa Metin KAŞLILAR, özellikle İsrail’in Lübnan’a saldırılarını başlattığı günden itibaren hava yoluyla Türkiye’ye birçok gelişin yaşandığını ve sığınmacı olarak değil, Lübnan’da endişenin azalması beklentisi içerisinde dönüş için geldiklerini belirtti.

Mustafa Metin KAŞLILAR, şöyle devam etti:

“Fakat bölgede İran ve İsrail arasındaki gerilimin artması ve bölgesel bir savaşın ortaya çıkması oldukça tehlikeli bir durum olacaktır; zira Türkiye açısından bölgesel bir savaş riski, ekonomi ve güvenliğin yanında oldukça büyük bir göç dalgasına sebebiyet verecektir. Türkiye’nin amacı ve politikası ise bölgede bölgesel bir savaş riskini engelleme ve gerilimi azaltma üzerine inşa edilmiştir”.

***

Yazar hakkında

 

7 Şubat 1999 Bursa doğumlu olan Mustafa Metin Kaşlılar, ilköğretim ve ortaöğretimini Bursa Setbaşı İlköğretim ve Ortaokulunda lise eğitimini ise Özel Final Okullarında tamamlamıştır. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümünde lisans eğitimine başlayan Kaşlılar, 2022 yılında ise lisans programından mezun olmuştur. 2023 yılında ise Uludağ Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi alanında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Hala Yüksek Lisans eğitimini burada sürdürmektedir. Kaşlılar bu süreçte Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi-TUDPAM Başkan Yardımcılığı görevini sürdürürken birçok platformda analiz, röportaj, makale çalışmaları da yayımlanmıştır. DergiPark platformu üzerinden bilimsel dergilerde ise hakemlik ve bilimsel makale çalışmalarını yürütmektedir. Çalışma alanlarını ise Türk Dış Politikası, Avrupa Birliği, Rusya, Güvenlik ve Ekonomi ve Türk Siyasal Hayatı oluşturmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.