enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan Başbakanı: Bir milyon kişi kaçmak zorunda kalabilir

Lübnan Başbakanı: Bir milyon kişi kaçmak zorunda kalabilir
30 Eylül 2024
23
A+
A-

Lübnan Başbakanı İsrail saldırıları sonucu bir milyon kişinin göçe zorlanabileceğini söyledi. Bu arada Lübnan ordusundan vatandaşlara “düzeni bozmayın” çağrısı geldi.

UHA Haber’in AFP, Reuters, dpa’ya dayandırdığı haberinde, Lübnan Başbakanı Necib Mikati İsrail’in hava saldırıları nedeniyle şimdiye kadarki en büyük göç dalgası ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Mikati “Lübnan tarihinin en büyüğü olabilir” dediği göçte bir milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini ifade etti.

Televizyondan yayınlanan konuşmasında Mikati ülkesinin “diplomasiden başka seçeneği olmadığını” da kaydetti.

Lübnan Başbakanı Mikati: Büyük sorunlarımız var, çözmeye çalışıyoruz

Lübnan Başbakanı Necib Mikati

Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makary de bakanlar kurulu toplantısı sırasında “Lübnan hükümeti kesinlikle bir barış istiyor” dedi, halihazırda İsrail’le diplomatik temasın sürdüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi şu ana kadar 200 bin kişinin Lübnan içinde göçe zorlandığı, 50 bin kişinin de komşu Suriye’ye kaçtığı bilgisini verdi.

Roma merkezli yardım örgütü Dünya Gıda Programı (WFP) Lübnan için acil gıda operasyonu başlattıklarını ilan etti. Buna göre ülkenin kuzeyi ve orta bölgelerinde sıcak yemek hazırlamak üzere mutfaklar kuruldu, şu ana kadar 66 binden fazla kişiye gıda ulaştırıldı. WFP’nin bölge sorumlusu Corinne Fleischer, “Lübnan kırılma noktasında ve bir savaşa daha dayanamaz” dedi. Örgüt faaliyetlerine devam edebilmek için yıl sonuna kadar 105 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını da açıkladı.

Ordudan Lübnanlılara uyarı

Lübnan ordusu da bir açıklama yayınlayarak sivil vatandaşları “kamu düzenini” bozacak hareketlerde bulunmamaları yönünde uyardı.

Ordunun mesajında tüm vatandaşlar “ulusal bütünlüğü korumaya ve düzeni bozucu hareketlerden kaçınmaya” çağırıldı, İsrail’in ülke içinde birliği bozmayı hedeflediği kaydedildi.

Şii Hizbullah Örgütü de ülkenin güneyine hakimdi ve askeri olarak Lübnan ordusundan daha üstün olduğu düşünülüyordu. Uzmanlar, örgütün lideri Hasan Nasrallah ve yönetim kademesindeki diğer isimlerin öldürülmesinin ardından ülkede bir otorite boşluğu oluştuğu görüşünde.

Nasrallah’ın cansız bedeni enkazdan çıkarıldı

Öte yandan Reuters’a konuşan bir sağlık ve bir güvenlik kaynağı  İsrail’in düzenlendiği saldırıda öldürülen Nasrallah’ın cansız bedeninin bulunduğunu söyledi. İki kaynak Nasrallah’ın cansız bedeninin enkazdan çıkarıldığını, bedeninde görülür bir yara bulunmadığını, ölüme patlamanın gücüyle oluşan travmanın yol açmış olabileceğini aktardı. Hizbullah şu ana kadar Nasrallah için bir cenaze töreni düzenlenip düzenlenmeyeceğine dair açıklama yapmadı.

İran: Yanıtsız kalmayacak

Hizbullah’ın destekçisi İran’ın şu ana kadar sert ve acele bir eylemde bulunmaktan imtina ettiği yorumları yapılıyor. Son olarak İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi üst düzey bir Devrim Muhafızları komutanı ve Nasrallah’ın Beyrut’ta öldürülmelerinin “yanıtsız kalmayacağını” söyledi. “Saldırgan siyonist rejimin korkunç suçu yanıtsız kalmayacak” diyen Arakçi, her türlü “diplomatik, yasal, politik ve uluslararası kapasitenin” kullanılacağını ifade etti.

Bu arada Ürdün ordusu Lübnan’dan atılan bir füzenin ülke topraklarına düştüğünü açıkladı. Boş araziye düşen füze nedeniyle kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

EK Kaynaklar* AFP, Reuters, dpa 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.