enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…

Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
4 Nisan 2025
32
A+
A-

* Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenlemeye göre, A101 ,ŞOK ,BİM, Migros ve limon suyu görünümlü ürünler artık satılamayacak.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği ve tüketiciyi aldatıcı ürünlerle mücadele kapsamında dikkat çeken bir karar aldı. Bakanlık, özellikle limon suyu izlenimi yaratan ancak içinde gerçek limon bulunmayan ürünlerin satışını tüm Türkiye genelinde yasakladı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu karar, 81 ilde uygulanacak.

Alınan kararla birlikte artık limon sosu, limon aromalı sos, limonlu sos gibi ifadelerle satılan ve gerçek limon suyu yerine limon benzeri tat ve görüntü oluşturan ürünlerin market raflarında yer alması mümkün olmayacak.

TÜKETİCİ YANILTICILIĞINA SON

Tarım ve Orman Bakanlığı, uzun süredir piyasada yer alan ve tüketicilerde gerçek limon suyu izlenimi oluşturan ürünlere karşı önlem alınmasının kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı. Gıda etiketlerinde yer alan yanıltıcı ifadeler, tüketicilerin gerçek ürünle taklit ya da benzeri ürünleri ayırt etmesini güçleştiriyor.

Yapılan açıklamada, “Tüketiciyi yanıltan, haksız rekabete yol açan ve gıda güvenliği açısından belirsizlik yaratan bu tür ürünlerin piyasada bulunmasına müsaade edilmeyecektir” ifadelerine yer verildi.

TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ’NDE DEĞİŞİKLİK

Söz konusu yasak, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne yapılan eklemeyle yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte sadece limon sosu değil, benzer şekilde pazarlanan diğer meyve aromalı ve benzeri içeriklere sahip ürünler de denetim altına alınacak. Bu adım, tüketicilere gerçek içerikli ve güvenilir gıdaya ulaşma hakkının korunmasını hedefliyor.

NAR EKŞİSİ ÜRÜNLERİNE DE DÜZENLEME GELDİ

Limonlu ürünlerle sınırlı kalmayan düzenleme, nar ekşisi ürünlerini de kapsıyor. Bakanlık, nar suyu veya nar konsantresi içermeyen, başka maddelerle tatlandırılan veya renklendirilen ürünlerin de piyasadan çekileceğini açıkladı. Artık yalnızca gerçek nar içeriğine sahip olan nar ekşisi ürünleri satışa sunulabilecek.

Bu değişiklikle birlikte, nar ekşisi olarak satılan ancak aslında narla ilgisi olmayan ya da içinde yalnızca az miktarda nar bulunduran ürünlerin yanıltıcı ambalaj ve isimlerle pazarlanması da engellenecek.

DAHA ŞEFFAF VE GÜVENİLİR GIDA PAZARI HEDEFLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, bu düzenlemelerle birlikte hem tüketicinin korunmasının hem de üretici pazarında haksız rekabetin önlenmesinin amaçlandığını belirtti. Denetimlerin sıkılaştırılacağı ve özellikle etiket ve içerik bilgileri üzerinden kontrollerin artırılacağı bildirildi.

Vatandaşlardan ise gıda satın alırken ürün etiketlerini dikkatle incelemeleri, içerik ve menşei konusunda bilinçli davranmaları istendi. Gıda denetim ekiplerinin denetimlerini artıracağı ve yasaklı ürünlerin piyasadan çekileceği sürecin başladığı aktarıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.