enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
00:19 CHP’li Kanko Derince Lisesi Tartışmasını Meclis’e Taşıdı: “Okullar Kentlerin Hafızasıdır”
00:04 Yunanistan Kültür Bakanlığı, Yanya’daki tarihi Aslan Paşa Camii’nin restorasyonunu üstleniyor
23:19 Hukuksuzluklar Ortasında Hürmüz Boğazı
22:52 Terörsüz Türkiye Süreci Hızlanacak
22:39 İran’a Siyonist Saldırı ve Batının Kukla Kürdistan Hayali!
22:30 Terörsüz Türkiye Hedefinin Siyasal ve Toplumsal Yönleri
22:23 ABD/İsrail-İran Savaşı Irak’a Nasıl Yansıyor?
22:08 ABD ve İsrail’in Saldırıları İran’da Kürt Silahlı Grupları Harekete Geçirebilir mi?
20:22 Kocaelispor sürpriz şekilde kupaya veda etti 
10:45 ABD’de CNN’in bağımsız araştırma şirketi SSRS’nin anketine göre, kamuoyunun yüzde 54’ü, İran’a yönelik saldırıların ülkesi için daha büyük tehdit oluşturacağını düşünüyor.
10:29 Madrid’de ‘Belirsizliği Yönetmek, Dönüşümü Yönlendirmek: Dönüm Noktasında NATO’ paneli düzenlendi
10:16 İran Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı
10:04 Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Rubio ile görüştü
23:59 “Başkasının Derdiyle Dertlenmeyen, Kendine Dert Arasın”
22:45 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun Nihai Raporu
21:54 ABD, İsrail ve İran: Kapasiteler, Kabiliyetler ve Hal Tarzları
21:39 İran Müdahalesi Avrupa’yı ve Transatlantik İlişkileri Nasıl Dönüştürüyor?
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya’da Tobruk’ta yeni başbakan yemin etti, Trablus’daki başbakan ‘göreve devam’ dedi

Libya’da Tobruk’ta yeni başbakan yemin etti, Trablus’daki başbakan ‘göreve devam’ dedi
4 Mart 2022
312
A+
A-

TRABLUS – UHA HABER / Libya’nın doğusunda yer alan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi tarafından 10 Şubat’ta yeni başbakan olarak seçilen Fethi Başağa yemin ederek görevine başlarken Trablus’daki Başbakan Abdulhamid Dibeybe’nin görevini bırakmayacağını açıklaması iç savaştan çıkmaya çalışan ülkede gerilimi tekrar yükseltti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı Ahaberine göre, Meclis’teki yemin töreninde konuşan Başağa, ülkedeki geçiş sürecinin tamamlanması için seçim sürecini kararlılıkla devam ettireceğini söyledi.

Başağa, başkent Trablus’taki hükümetten yönetimin devralınması için gerekli tüm seçeneklerin değerlendirileceğini ifade ederek, “güç kullanarak değil kanun gücüyle” değişim istediklerini vurguladı.

Yemin töreni öncesi hükümetinde yer alan bazı bakanların kaçırıldığını söyleyen Başağa, “Kaçırılan bakanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Sivil Havacılık Kurumu tarafından Libya hava sahasının kapatıldığı yönündeki iddialara da değinen Başağı, “Hükümet bakanlarına yönelik haksız hava sahasının kapatılması kararını kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

Başağa, Dibeybe’yi hava sahasını kapatarak bakanların Tobruk’a ulaşmasını engellemek ve karayoluyla seyahat eden 3 bakanı da alıkoymakla suçladı.

Dibeybe hükümetinden konuyla ilgili açıklama gelmezken havacılık kaynakları yurt içi uçuşların durdurulduğunu aktardı.

Öte yandan ulusal petrol şirketi kötü hava koşulları nedeniyle petrol ihracının durduğunu açıkladı fakat Dibeybe hükümetinin petrol bakanı bu açıklamayı reddederek şirketi ülkenin güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

Birleşmiş Milletler de salığı günü yapılan güven oylamasının “beklenen standartları sağlamadığı” yönünde gelen bilgilerden dolayı endişelerini dillendirmesi Başağa hükümetinin meşruiyetine gölge düşürdü.

Malazgirt 1071_680*100 banner

Ne olmuştu?

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmişti. Ancak seçimler planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresinin 24 Aralık 2021’de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat’ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa’yı başbakan seçti. 1 Mart’ta ise Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu ve görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

[UHA Haber Ajansı, 04 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.