enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:00 İran’daki protestolar: ABD veya İsrail’le çatışma ihtimali ne kadar yakın?
10:25 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan temassız kartlarda şifresiz işlem limiti artırıldı
00:58 Miraç Kandili perşembe günü idrak edilecek
00:57 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 2025’te 70 bin seyirciye ulaştı
00:55 İhracat verileri, Aralık 2025 ve geçen yılın tamamına ilişkin faaliyet illere göre ihracat veriler açıklandı…
00:49 Ocak ayının ikinci yarısında sıcaklıklar kademeli olarak artacak
00:48 “Gazze Mahkemesi”nin 26 Ekim 2025’te İstanbul’da açıkladığı Nihai Karar, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.
00:40 Kritik altyapı hizmetlerinin dayanıklılığı: 2025’te su ve atık su sistemlerinin güvenliği
00:33 Bakan Tunç, Rojin Kabaiş’in ailesi ile görüştü
00:29 Avrupa Birliği Savunma Fonu Kapsamında Türkiye’nin Konumu ve Engellemeler
00:26 Korku Filmi Zir-i Cin 4: Nesep Bağı 23 Ocak’ta Vizyonda
00:25 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),Ticaret satış hacmi, perakende satış hacmini açıkladı…
00:16 Gazze Gölgesinde Üçlü İttifak: İsrail-Yunanistan Hattı ve Doğu Akdeniz’de Yeni Güç Arayışı
00:15 Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Tıp ve Kültür-Sanat Sempozyumu”na katıldı…
00:06 Suriyeli Gazeteci Dima İZZEDDİN, Suriye’den Aktarıyor..
00:04 Kocaeli’n simgesi Tarihi Saat Kulesi restore ediliyor…
20:27 Gazeteci İlhan AKÇAY’dan Düzeltme ve Özür: Lale GÜL haberindeki Büyükelçi sözleri şahşıma aittir
09:49 Avrupa Birliği’nde Diplomatik Kariyerde Cinsiyet Eşitsizliği: Bir Özet ve Türkiye Persfektifi
09:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:00 Bakanı Bayraktar, “2026’da en az 2 bin megavat kapasiteli YEKA yarışmaları yapmayı hedefliyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya’da tarihi meclis oturumu

Libya’da tarihi meclis oturumu
10 Mart 2021
511
A+
A-

UHA HABER / Libya’da ikiye bölünmüş meclis yıllar sonra ilk kez ortak oturum düzenleyerek ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürecek geçici birlik hükümetini onayladı.

Libya’da meclis, ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürecek geçici birlik hükümetine onay verdi. Sirte kentinde iki gün süren yoğun tartışmaların ardından yapılan oylamada Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe’nin kabinesi 132 milletvekilinden iki milletvekilinin ret oyuna karşı 121 oyla kabul edildi.

Böylece 2014’teki seçimler sonrasında ikiye ayrılan Libya meclisi, ilk kez bir bütün olarak oturum düzenlemiş oldu. Ekim ayında imzalanan ateşkese rağmen Sirte ile Misrata arasındaki ana yolun hala kapalı olması nedeniyle Batı bölgelerindeki milletvekilleri Sirte’ye Trablus’tan uçakla gitmek zorunda kaldı.

Geçici Birlik Hükümetinin Başbakanı Abdülhamit Dibeybe
Geçici Birlik Hükümetinin Başbakanı Abdülhamit Dibeybe

Geçici Başbakan Dibeybe oturum sonrasında yaptığı açıklamada “Bu oylama Libyalıların birlik olduğunu tüm açıklığıyla ortaya koymuştur” diyerek kabinenin Libya’nın değişik coğrafi bölgeleri ve sosyal tabakalarını temsil ettiğini söyledi. Dibeybe, Libyalıları “kalplerini birbirlerine açmaya ve kin duygularını unutmaya” çağırdı.

 Tobruk’taki Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih de “Bu, Temsilciler Meclisi için tarihi bir gündür” diye konuştu.

35 kişilik kabine

Şubat ayı başında BM himayesinde İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan 75 üyeli Libya Siyasal Diyalog Forumu  Dibeybe’yi geçici başbakan ve Muhammed Yunus Menfi’yi üç üyeli Başkanlık Konseyi’nin başkanlığına seçmişti. Dibeybe geçen hafta 27 bakan, altı devlet bakanı ve iki başbakan yardımcısından oluşan kabinesini meclise sunmuştu.

Geçici birlik hükümeti, BM tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin yerini alacak. UMH ülkenin batı bölgelerinde, Halife Hafter güçlerine destek veren Tobruk hükümeti de doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyordu.

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.