enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:27 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
00:55 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:54 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:37 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Libya’da tarihi meclis oturumu

Libya’da tarihi meclis oturumu
10 Mart 2021
512
A+
A-

UHA HABER / Libya’da ikiye bölünmüş meclis yıllar sonra ilk kez ortak oturum düzenleyerek ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürecek geçici birlik hükümetini onayladı.

Libya’da meclis, ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürecek geçici birlik hükümetine onay verdi. Sirte kentinde iki gün süren yoğun tartışmaların ardından yapılan oylamada Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe’nin kabinesi 132 milletvekilinden iki milletvekilinin ret oyuna karşı 121 oyla kabul edildi.

Böylece 2014’teki seçimler sonrasında ikiye ayrılan Libya meclisi, ilk kez bir bütün olarak oturum düzenlemiş oldu. Ekim ayında imzalanan ateşkese rağmen Sirte ile Misrata arasındaki ana yolun hala kapalı olması nedeniyle Batı bölgelerindeki milletvekilleri Sirte’ye Trablus’tan uçakla gitmek zorunda kaldı.

Geçici Birlik Hükümetinin Başbakanı Abdülhamit Dibeybe
Geçici Birlik Hükümetinin Başbakanı Abdülhamit Dibeybe

Geçici Başbakan Dibeybe oturum sonrasında yaptığı açıklamada “Bu oylama Libyalıların birlik olduğunu tüm açıklığıyla ortaya koymuştur” diyerek kabinenin Libya’nın değişik coğrafi bölgeleri ve sosyal tabakalarını temsil ettiğini söyledi. Dibeybe, Libyalıları “kalplerini birbirlerine açmaya ve kin duygularını unutmaya” çağırdı.

 Tobruk’taki Temsilciler Meclisinin Başkanı Akile Salih de “Bu, Temsilciler Meclisi için tarihi bir gündür” diye konuştu.

35 kişilik kabine

Şubat ayı başında BM himayesinde İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan 75 üyeli Libya Siyasal Diyalog Forumu  Dibeybe’yi geçici başbakan ve Muhammed Yunus Menfi’yi üç üyeli Başkanlık Konseyi’nin başkanlığına seçmişti. Dibeybe geçen hafta 27 bakan, altı devlet bakanı ve iki başbakan yardımcısından oluşan kabinesini meclise sunmuştu.

Geçici birlik hükümeti, BM tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin yerini alacak. UMH ülkenin batı bölgelerinde, Halife Hafter güçlerine destek veren Tobruk hükümeti de doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyordu.

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.