enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lefkoşa’dan Mektup Var!

Lefkoşa’dan Mektup Var!
2 Ekim 2022
265
A+
A-

Değerli okurlar Lefkoşa’dan arkadaşımız Aziz MOLLAAZİZ, Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) olarak ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı hazırladığı ‘Lefkoşa’dan Mektup Var!’ Haber Bülteninde öne çıkan haberi aktardı.

Bültenimizin ilk haberi Rumların silahlanma faaliyetleriyle ilgili olacak.

KKTC: Rumların silahlanma faaliyetlerine Türkiye ile misliyle karşılık vereceğiz

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Rumların, ABD’nin silah ambargosunu kaldırmasının ardından yapacakları silahlanma faaliyetlerine, ana vatan Türkiye ile birlikte misliyle karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Rumların, Kıbrıs Türklerini, 16 Ağustos 1960’ta kurulun ortaklık cumhuriyetinden 1963’te silah zoruyla atarak gasbettikleri “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kuruluş yıl dönümünü, ABD’nin Kıbrıs Rum kesimine silah ambargosunu resmen kaldırdığı güne de denk gelen 1 Ekim’de sözde “bağımsızlık günü” adıyla kutlamaya hazırlandığını belirtti.

Rum yönetiminin, ortak cumhuriyetin kuruluş tarihini, iki eşit egemen halkın ortaklığını yansıttığından 16 Ağustos’u kuruluş günü kabul etmeyerek 1 Ekim tarihini uydurduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, “Rum yönetimi, her zaman yaptığı gibi tarihi gerçekleri çarpıtıyor. Ne kadar çırpınsalar da Ada’daki tarihi gerçekleri değiştiremezler.” ifadelerini kullandı.

Tahsin Ertuğruloğlu'ndan Anastasiadis'in açıklamalarına yanıt: “Komik bile değil” - Nokta Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu

Ertuğruloğlu, “Güney Lefkoşa’da yarın düzenlenecek sahte bağımsızlık günü törenine Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros’ın da katılıyor olması iki ülkenin askeri alanda bütünleşme ve silahlanma politikalarının bir göstergesidir. Kıbrıs Türk halkına karşı öteden beri insan haklarına, hukuka ve adalete aykırı tutum sürdüren; Kıbrıs Türklerine toplu katliamlar yapan ve egemenliğini Kıbrıs’ın tamamına yayma politikasını sürdüren Rum yönetimi, ağır silahlanma faaliyetleriyle Kıbrıs Adası ve bölgemizde istikrarı tehdit eden yegane unsurdur.” değerlendirmesinde bulundu.

Rum yönetiminin, Ada’yı yıllardır silah deposu haline getirdiğini kaydeden Ertuğruloğlu, ABD’nin silah ambargosunu kaldırması ile Rumların daha çok silah yığınağı yapacağını da belirtti.

Ertuğruloğlu, bir sür önce papazlara atış talimi yaptıran Rum Savunma Bakanlığının, bu kez de Rum milletvekillerine atış talimi yaptırdığı görüntülerin kamuoyuna yansıdığını anımsatarak, tüm bu kışkırtıcı ve gerginliği artırıcı faaliyetlerin hedefinin Kıbrıs Türkleri olduğunun altını çizdi.

“Silahlanma faaliyetlerine, ana vatan Türkiye ile birlikte misliyle karşılık vereceğiz”

Bakan Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

Rum tarafını, bir kez daha, gerginliği artırıcı faaliyetlerden uzak durmaya, silahlanmalarının geçmişte Ada’yı kan gölü haline getirdiğini ve sonuçları ile karşı karşıya kaldığını hatırlatarak aklıselime davet ediyoruz. Güney Kıbrıs’ın artan silahlanma faaliyetleri Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin hayati derecede önemini ve vazgeçilmezliğini bir kez daha ortaya koyuyor. Kıbrıs’ta ve bölgedeki hak ve çıkarlarımızı tek dayanağımız ana vatan Türkiye ile savunacağız ve birlikte gerekli tüm önlemleri almaktan çekinmeyeceğiz. Rumların, ABD’nin silah ambargosunu kaldırmasının ardından yapacakları silahlanma faaliyetlerine, ana vatan Türkiye ile birlikte misliyle karşılık vereceğiz.

***

Bu haberimiz de Rum Yönetimi’nden provokasyon: Savunma Bakanı ve milletvekilleri atış talimi yaptı

Rum Yönetimi'nden provokasyon: Savunma Bakanı ve milletvekilleri atış talimi yaptı

Papazlara atış talimi yaptırılmasıyla gündeme gelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bu kez Savunma Bakanı ve milletvekilleri benzer bir eylemde bulundu. Bu provokatif eylem, Rum basınında, ‘Milletvekilleri silaha sarıldı’ başlığı ile yer buldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) provokatif eylemler hız kesmiyor.

Önce papazlara, Şimdi de Savunma Bakanı ve milletvekillerine otomatik silahlarla atış talimi yaptırdılar.

Savunma Bakanı Haralambos Petridis ve Rum parlamentosu savunma komisyonu üyesi milletvekilleri, askeri birliği ziyaret etti. Rum milli muhafız ordusunun silahlarını kuşanıp hedeflere atış yaptı.

Görüntüler Rum medyasında geniş yer alırken, “Milletvekilleri silaha sarıldı” başlıkları kullanıldı.

Sosyal medya kullanıcıları da olaya tepki gösterdi.

Rum papazlar da atış talimi yapmıştı

Daha önce de Güney Kıbrıs’ta papazların atış talimi yapması eleştiri konusu olmuştu.

Bazı sosyal medya kullanıcıları poligondaki görüntülerin Taliban’ı anımsattığını yazmıştı.

Tepkiler üzerine Rum kilisesi, “Kilise savaşı kutsamıyor” açıklaması yapmak zorunda kalmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, papazların atış talimi yapmasını kabul edilemez bir görüntü olarak değerlendirmişti.

***

Değerli okurlar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) provokatif eylemler bu yıl Şubat ayında da yaşanmıştı. Hatta Rum Papazların atış talimi tepkilere yol açmıştı…

Bu neyin hazırlığı: Papazlara, milletvekillerine silah eğitimi

Rum basınında yer alan habere göre, Rum Meclis Savunma Komitesindeki milletvekilleri, Stavrovuni’deki askeri birliği ziyaret ederek Rum Savunma Bakanı Haralambos Petridis tarafından bilgilendirildi.

Rum milletvekilleri, daha sonra RMMO mensupları eşliğinde atış talimi yaptı.

Petridis, Savunma Bakanlığı ile Meclis Savunma Komitesi arasındaki iş birliğine dikkati çekerek GKRY’nin savunma harcamalarının komite ve hükümetin katkılarıyla son 20 yılın en yüksek düzeyinde olduğunu belirtti.

– Kıbrıs Rum kesiminde din adamlarının silah eğitimi alması tepkilere yol açmıştı

Rum kesiminde papazların şubatta RMMO’ya ait silahlarla atış talimi yapması tepki toplamıştı.

Constantia Metropolitliğinden Rum papazlar, Protaras beldesinde yer alan ve yenilenen atış poligonunda, RMMO’dan bazı askerlerin gözetimi altında atış eğitimi aldığı görüntüler ortaya çıkmıştı.

Din adamlarının silahlarla görüntülerinin basına ve sosyal medyaya sızması üzerine bu durum, tepkilere yol açmıştı.

Rum kesiminde bazı sosyal medya kullanıcıları, bu görüntüleri eleştirirken bazıları ise din adamlarının hazır olması gerektiğini savundu.

– ABD, Rum kesimine yönelik silah ambargosunu kaldırdı

ABD, özellikle son dönemde silahlanma eğilimini artıran GKRY’ne yönelik silah ambargosunu tamamen kaldırma kararını 16 Eylül’de almıştı.

Karar, Türkiye ve KKTC makamları tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “ABD yönetiminin Ada ve bölgedeki gerginliği artırma pahasına aldığı bu karar kabul edilemezdir.” ifadesini kullanılmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında ise “Ada’daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada’da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir.” ifadeleri yer almıştı.

***

Değerli okurlar Lefkoşa’dan Mektup Var! Haber Bültenimizin sonuna geldik. Yeniden birlikte olmak dileğiyle sevgiyle kalınız!

Fotoğraf açıklaması yok.

       Aziz MOLLAAZİZ

[UHA Haber Ajansı, o1 Ekim  2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.