enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lambrecht: Putin omuz omuza vermemizden rahatsız oldu

Lambrecht: Putin omuz omuza vermemizden rahatsız oldu
21 Şubat 2022
536
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Alman Savunma Bakanı Lambrecht, hükümetin Ukrayna’ya silah yardımı yapmama kararını savundu. AB temsilcisi Borrell ve Fransa Savunma Bakanı Parly ise Avrupa ordusu fikrinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya Savunma Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitBakanı Christine Lambrecht, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin olası bir Rus işgaline karşı omuz omuza vermesinden rahatsız olduğuna inandığını söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı (MSC) kapsamında düzenlenen “Avrupa Dış ve Güvenlik Politikası ve Dilin Gücü” başlıklı oturuma katılan Lambrecht, “Omuz omuza vererek Putin’e bizi bölmesi için fırsat sunmadık” diye konuştu.

“Tek yol silah yardımı değil”

Lambrecht, federal hükümetin Rusya tarafından işgal tehdidiyle karşı karşıya olan Ukrayna’ya silah göndermeme yönündeki kararını da savundu. Almanya’nın uzun yıllardır “kısıtlayıcı silah ihracat siyaseti” izlediğini hatırlatan Lambrecht, bu politikanın sadece yeni hükümet tarafından benimsenmediğini, aksine bu politikanın önceki hükümetler tarafından da izlendiğini vurguladı. Bakan Lambrecht, “Bu, uzun süredir benimsediğimiz siyasi bir tutum ve bu tutum tarihimiz ve geçmişimizle ilintili. Ve bu bence doğru yaklaşım. Alman toplumu da bu bakışı paylaşıyor. Toplumun yüzde 80’i bu siyaseti destekliyor” diye konuştu.

Almanya’nın Ukrayna’ya 2014 yılından bu yana destek sağladığını belirten Lambrecht, Berlin’in Kiev’in güvenilir bir ortağı olmayı sürdürdüğünü söyledi. Ukrayna’ya farklı şekillerde destek verilebileceğinin altını çizen Bakan, “Tüm müttefikler olarak aynı performansı vermek zorunda değiliz” diye konuştu.

Savunma Bakanlığı görevini kısa süre önce devralan Lambrecht, Almanya’nın NATO’ya olan tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini de ifade etti. Lambrecht, “Askeri harcamalarımızın büyük kısmı ittifaka gidiyor ve bu durumu değiştirme niyetimiz yok” diye konuştu.

Borrell: Rusya ve Çin’e direnmeliyiz

Münih’teki konferansın son gününde düzenlenen oturuma Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de katıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Ukrayna-Rusya gerilimi konusunda değerlendirmelerde bulunan Borrell, “Hem Ukrayna’ya kısa vadede desteğimizi artırmalı, hem de daha güçlü bir savunma politikasının temellerini atmalıyız. Bunları aynı anda yapmalıyız” diye konuştu. Borrell, “Avrupa tehlikede. Biz tehlikedeyiz” söyleminde bulundu.

Uluslararası ilişkilerde Rusya ve Çin’in “açık bir biçimde revizyonist bir manifesto” izlediğini öne süren Borrell, “Bu revizyonizme direnmek zorundayız” diye konuştu.

Rusya ve Çin’i “19’uncu yüzyıla dönmek ve geçmişte olduklarını savundukları imparatorlukları yaşama döndürmeye çalışmakla” suçlayan Borrell, iki ülkenin ağız birliği yapmış biçimde uluslararası düzenin mevcut kurallarını sorguladığını ifade etti.

Her iki ülkenin de aslında “1000’er yılı aşkın demokrasi deneyimi olduğunun” altını çizen Borrell, halihazırdaki Pekin ve Moskova yönetimlerini eleştirerek, “Rusya ve Çin kişisel haklar kavramını göreceli hale getirmeye çalışıyor” diye konuştu.

Florence Parly (@florence_parly) | nitter“Avrupa ordusu fikri geliştirilmeli”

Son yıllarda Avrupa’nın güvenlik politikası alanında daha bağımsız ve daha güçlü hale gelmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini savunan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise, “Daha güçlü bir Avrupa’ya ihtiyacımız var” dedi.

Avrupa‘nın güvenlik ve savunma alanında daha güçlü olması gerektiği fikrinin henüz beş yıllık bir fikir olduğunu anımsatan Bakan, Avrupa ülkelerinde savunma bütçelerinin artış göstermesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Avrupa’nın İnsansız Hava Aracı (İHA) geliştirme konusundaki kabiliyet eksikliğine de dikkat çeken Parly, Avrupa silah endüstrisinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Parly, güvenlik ve savunma politikasını ilgilendiren konularda ortak bir Avrupa tutumu geliştirme amacı güden ve kısa süre önce yayınlanan “Stratejik Pusula” belgesinin ise, izlenmesi gereken doğru yol olduğunun altını çizdi.

Borrell ise, Stratejik Pusula konusunda, “Avrupalılar daha güçlü, daha birleşik olmalıdır” diyerek, Avrupa ordusu fikrinin geliştirilmesi gerektiğini ve bunun NATO’ya alternatif değil, NATO’yu güçlendirecek bir bileşen olduğunu vurguladı.

Bu yıl Rusya, geçmiş yıllarda katılmış olduğu konferansa temsilci göndermedi. Rus delegasyonu olmamasına rağmen bu yıl konferansa Rusya hakkındaki tartışmalar damgasını vurdu.

Bu yılki organizasyon, pandeminin başlangıcından bu yana yerinde düzenlenen ilk konferans olma özelliğine sahip. Aynı zamanda bu yılki konferans, 2008 yılından bu yana Münih Güvenlik Konferansı’nın başkanlığını yürüten Wolfgang Ischinger için de bir son olma özelliğini taşıyor. Ischinger, gelecek yıl görevini deneyimli Alman diplomat Christoph Heusgen’a devredecek.

3 "Burak Ünveren" profiles | LinkedIn

HABER : Burak Ünveren (DW)

[UHA Haber Ajansı, 22 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.