enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?
13 Kasım 2024
22
A+
A-

Söz konusu molekül, Sarmentosin olarak bilinen az bilinen bir glikozit. Güncel araştırmalar bu glikozidin serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi mutluluk hormonlarını parçalayan bir enzimi engelleyen bir biyoaktif madde olduğunu ortaya çıkardı.

A̅repa firması ise, Yeni Zelanda kuş üzümünde keşfedilen bu yeni molekülle ilgili önemli araştırmalar yapıyor. Firmanın patentini de aldığı bu bileşik, sağlıklı bireylerde psikolojiyi ve bilişsel işlevi olumlu etkileme potansiyeline sahip.

Yeni Zelanda kuş üzümü kullanılarak bir dizi gıda takviyesi, toz ve içecek üreten A̅repa firmasının kurucu ortağı Angus Brown’a göre bir sonraki adım, etkili miktarı bulmak için insanlarda bir doz-cevap çalışması yapmak. Şimdiye kadar, beş yetişkini kapsayan bir takip çalışmasında Sarmentosin’in etkileri plaseboya karşı 42 mg ve 84 mg olmak üzere iki dozda incelendi. Sonraki çalışma, Sarmentosin’in etkilerini 2,5 mg’dan 100 mg’a kadar düşük dozlarda karşılaştıracak. Çalışmanın tamamlanmasının en az bir yıl sürmesi bekleniyor.

Brown, “22 mg kadar düşük Sarmentosin’in etkili bir doz olduğuna dair kanıtlarımız var. Bu gerçekten heyecan verici. Çünkü bu, fonksiyonel bir gıda bileşenine veya kapsüllere koymaya çalışmanız gereken büyük bir miktar değil” dedi.

Kuş üzümünde keşfedilen yeni molekül, kafeinin yerini alabilir mi?

Gelecek araştırmalar, Sarmentosin kullanılan ürünleri şekillendirecek

Yeni araştırma, yayınlanmış beş çift kör, plasebo kontrollü insan klinik çalışmasının üzerine yapılacak. Gelecekteki aşamalarda, Sarmentosin’in ruh hali üzerindeki etkileri incelenecek ve toksikoloji çalışmaları yürütülecek. Şu anda sarmentosin hakkında çok az bilgi mevcut. Glikozit içerdiği bilinen diğer bitkiler ise, etli Crassulaceae ve Rhodiola türleri.

Brown, sarmentosinin farklı kuş üzümü çeşitlerinde de farklı miktarlarda bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte, Yeni Zelanda’da yetiştirilen ve şirket tarafından Neuroberry olarak ticari markalaştırılanlar, daha yüksek Sarmentosin konsantrasyonlarına sahip.

Brown açıklamasında, “Günümüzde anksiyete, depresyon, Parkinson Hastalığı vb. için piyasada bulunan, geleneksel MAO inhibitörü ilaçları yansıtan bir MAO inhibitörünün ilk bitkisel gıda versiyonlarından birini bulduk. Ayrıca tarihsel kullanımı ve güvenlik kanıtlarını gösteren iyi verilere sahip. Bu gerçekten heyecan verici ve sağlıklı popülasyondaki olumlu faydalarla gerçekten ilgileniyoruz. Ruh halini, motivasyonu ve genel bilişi nasıl geliştirebileceğini inceliyoruz” dedi.

Brown, biyoaktifin bir sonraki büyük “trend” olabileceğine inanıyor ve bunu çay ve kahvede kafeinin keşfinin, gıda ve takviye endüstrisini etkilemesine benzetiyor. Öte yandan A̅repa, 2030 yılına kadar 10 pazarda yer alma planlarının bir parçası olarak, tamamlanan bir ürün yelpazesiyle önümüzdeki yıl ABD pazarına girmeyi hedefliyor. ABD piyasasına giriş, toz takviye ürünlerinin e-ticaret yoluyla tanıtılmasıyla başlayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.