enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

En çok hangi Avrupa ülkesi ABD’ye ihracat yapıyor?

En çok hangi Avrupa ülkesi ABD’ye ihracat yapıyor?
13 Kasım 2024
26
A+
A-

Almanya, İrlanda ve İtalya’nın yanı sıra, ABD’ye ihraç edilen tüm AB mallarına yönelik olası bir yüzde 10’luk gümrük vergisi, ABD’nin toplam ihracatta önemli bir paya sahip olduğu diğer AB ülkelerini de önemli ölçüde etkileyecektir.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci* Servet Yanatma’nın haberine göre, Cumhuriyetçi ABD başkan adayı Donald Trump seçimlerden kısa bir süre önce, “[AB ülkeleri] bizim arabalarımızı almıyorlar. Tarım ürünlerimizi almıyorlar. ABD’de milyonlarca ve milyonlarca araba satıyorlar. Büyük bir bedel ödemek zorunda kalacaklar,” demişti.

Trump’ın zaferinin ardından AB, Trump’ın 2024 seçim kampanyasında önemli yer tutan, ABD’ye ihraç edilen tüm AB mallarına yönelik yüzde 10’luk olası bir gümrük vergisine karşı seçeneklerini değerlendiriyor.

Olası bir yüzde 10’luk gümrük vergisinden en çok hangi AB ülkeleri etkilenir? AB dışı ihracatlarında ABD’nin en büyük payı hangi Avrupa ülkelerine aittir? Her bir AB ülkesinin ihracatının yüzde kaçı ABD’ye gidiyor?

Euronews Business, AB ülkeleri tarafından ABD’ye ihraç edilen malların değerini vurgulayarak Trump’ın önerdiği gümrük vergilerinin potansiyel etkisini analiz etti.

AB İstatistik Kurumu Eurostat’a göre 2023 yılında ABD’ye 157,7 milyar euroluk mal ihraç eden Almanya açık ara önde gidiyor. Almanya’yı sırasıyla 67,3 milyar euro ve 51,6 milyar euro değerindeki ihracatlarıyla İtalya ve İrlanda takip etti.

Bu üç ülke birlikte AB’nin ABD’ye ihracatının yüzde 55’ini oluşturmaktadır.

Fransa 43,9 milyar euro, Hollanda 40,5 milyar euro, Belçika 31,3 milyar euro ve İspanya 18,9 milyar euro ihracat yapmıştır.

Hacim yerine hisselere odaklanmak

Her bir AB ülkesi için ABD’nin AB dışı ihracattaki payının ve ABD’nin toplam mal ihracatındaki payının analiz edilmesi, daha küçük toplam ihracat hacmine sahip olanlar için bile her bir ülke için potansiyel riskleri vurguluyor.

“AB dışı”, AB dışındaki tüm ülkelerle yapılan işlemleri, diğer bir deyişle AB üye ülkeleri hariç dünyanın geri kalanıyla yapılan ticareti ifade ediyor.

2023 yılında İrlanda, AB dışı ihracatının yüzde 45,8’ini ABD’ye yaparak AB ülkeleri arasında ABD’ye yapılan ihracatta en yüksek paya sahip ülke oldu. Bu, İrlanda’nın AB dışına yaptığı ihracatın neredeyse yarısının ABD’ye yönelik olduğu anlamına geliyor.

Buna ek olarak, diğer yedi AB ülkesi yüzde 20 ile yüzde 26 arasında değişen orana sahip. Bu ülkeler arasında Finlandiya, Avusturya, Portekiz, İtalya, Almanya, Slovakya ve İsveç yer alıyor.

AB’nin en büyük dört ekonomisi arasında, AB dışı ihracatında ABD’ye yapılan ihracatın payı en düşük olan ülke yüzde 13 ile İspanya olurken, onu yüzde 16 ile Fransa takip ediyor.

Bu oran yedi AB ülkesinde yüzde 10’un altındaydı. Bunlar Slovenya, Kıbrıs, Bulgaristan, Letonya, Hırvatistan, Romanya ve Yunanistan’dır.

ABD’nin toplam mal ihracatı içindeki payı

İrlanda, ABD’ye ihracatta açık ara en bağımlı AB ülkesi. Eurostat’a göre 2023 yılında İrlanda’nın tüm mal ihracatının dörtte birinden fazlası (yüzde 26,6) ABD’ye yapıldı. Bu durum İrlanda’yı açık bir aykırı değer haline getirmekte ve ülkenin ABD pazarına olan önemli bağımlılığını vurgulamaktadır.

Finlandiya, İtalya ve Almanya toplam mal ihracatlarının sırasıyla yüzde 11,1, yüzde 10,7 ve yüzde 9,9’unu ABD’ye gerçekleştirdi.

AB’nin en büyük dört ekonomisi arasında Fransa’nın ABD’ye ihracatı yüzde 7,3, İspanya’nınki ise yüzde 4,8’dir.

İskandinav ülkelerinin ABD’ye ihracatı

ABD, İskandinav ülkelerinin ihracatında da önemli bir paya sahiptir. İkinci sırada yer alan Finlandiya’nın (yüzde 11,1) yanı sıra İsveç (yüzde 8,9) ve Danimarka (yüzde 8,3) ABD’ye ihracat payı bakımından AB ülkeleri arasında beşinci ve altıncı sırada yer alıyor.

Bu oran Avusturya (yüzde 7,1), Portekiz (yüzde 6,8) ve Belçika (yüzde 6,3) gibi diğer AB ülkelerinde de yüzde 5’in üzerindeydi.

Toplamda, ABD’nin ihracattaki payı 10 AB ülkesinde yüzde 5’i aşmıştır.

Dolayısıyla, ABD’ye ihraç edilen tüm AB mallarına uygulanacak olası bir yüzde 10’luk gümrük vergisi, sadece İrlanda, Almanya ve İtalya’yı değil, aynı zamanda bir dizi başka ülkeyi de önemli ölçüde etkileyecektir.

İsveç Başbakanı olası “İsveç ihracatı üzerindeki ciddi etkiyi” kabul etti

Potansiyel riskleri kabul eden İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin çeşitli senaryolara ve gelişmelere hazırlandığını belirtti. Ttela’nın da aralarında bulunduğu İsveç medyasına göre, “Risklerden biri, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ve genel olarak daha yüksek gümrük tarifeleri, İsveçli ihracat şirketlerini ciddi şekilde etkileyebilir,” denildi.

Finli ihracatçılar zorlu bir manzarayla karşı karşıya

Borenius Avukatlık Bürosu Avukatı Kenneth Kraszewski blogunda, ABD’nin Avrupa mallarına gümrük vergisi uygulamayı düşünmesi nedeniyle Finli ihracatçıların zorlu bir manzarayla karşı karşıya olduğunu belirtti. ABD, Finlandiya’nın AB dışındaki en büyük ticaret ortağı ve “Fin endüstrileri – özellikle çelik, kağıt, makine ve teknoloji endüstrileri – ABD pazarına girişte daha yüksek engellerle karşılaşabilir” diye yazdı.

ABD, İngiliz ihracatının en çok yöneldiği ülke

AB dışındaki başlıca Avrupa ülkeleri arasında İngiltere, ABD’ye mal ihracatında önemli bir paya sahiptir. ONS’ye göre ABD, 2023 yılında İngiltere ihracatının yüzde 15,6’sını oluşturarak yaklaşık 74 milyar euro tutarında bir ihracat gerçekleştirmiştir.

Servet Yanatma (@servetyanatma) / X

Gazeteci* Servet Yanatma, EuroNews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.