enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:40 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
22:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küresel piyasalar yön arayışında

Küresel piyasalar yön arayışında
24 Şubat 2023
594
A+
A-

Küresel piyasalarda, açıklanan makroekonomik verilerden alınan karışık sinyaller piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok AramaABD’de Fed’in ekonomiyi soğutma çalışmaları henüz istenilen sonucu vermezken, iş gücü piyasalarının sıkı kalmaya devam etmesi risk algısını artıran en önemli faktör olmayı sürdürüyor.

Dün ülkede açıklanan 2022 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,7 arttı. Söz konusu dönemde aşağı yönlü revize edilen GSYH verisi, yüzde 2,9 olan beklentilerin altında kaldı.

Buna karşın, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 18 Şubat ile biten haftada 192 bine geriledi.

İş gücü piyasasındaki sıkı seyrin ücretler vasıtasıyla enflasyon baskılarını destekleyebileceğine yönelik endişeler New York borsasında risk iştahını törpüledi.

Bu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay 50 baz puan faiz artırabileceğine ilişkin beklentiler yüzde 28’e çıkarken, 25 baz puanlık faiz artış ihtimali yüzde 72 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, bankanın bu yıl en az 75 baz puan daha faiz artıracağına yönelik beklentilerin genel olarak fiyatlamalara yansıdığını belirterek, başta Fed’in enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları endeksi olmak üzere bugün ABD’de açıklanacak yoğun verilerin söz konusu fiyatlamalara etkisinin yakından takip edileceğini bildirdi.

Öte yandan, bilanço dönemi devam eden ülkede dün beklentilerin üzerinde gerçekleşen şirket karlılıkları pay piyasalarında yükseliş eğilimini destekledi.

Dün New York borsasında S&P 500 yüzde 0,53, Dow Jones endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,72 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise düşüşle başladı.

Avrupa

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir öne çıkarken, Avro Bölgesi’nde de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta yüzde 8,6 yükseldi.

Analistler, bölgede güçlü seyrini sürdüren enflasyonun Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şahin politikalara ne kadar daha devam edeceğine yönelik belirsizlikleri artırdığını söyledi.

Bu gelişmelerle, dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,49, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,25 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,65 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.

Asya

Asya’da Japonya hariç düşüş eğilimi öne çıkarken, söz konusu ayrışmada Japonya Merkez Bankası (BoJ) başkanlığına geçecek olan Kazuo Ueda’nın açıklamaları etkili oluyor.

Ueda, bugünkü açıklamalarında izlenen mevcut para politikasını uygun bulduğunu ve ekonominin desteklenmesi için parasal genişleme politikalarını sürdüreceğini söyledi.

Merkez Bankasının, yüzde 2 enflasyon hedefinin küresel bir standart olduğunu savunan Ueda, “Fiyat eğilimleri göz önüne alındığında, şimdilik enflasyon hedefine ilişkin ifadeyi değiştirmeye gerek olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre ise TÜFE ocakta yüzde 4,3’le son 41 yılın en yüksek artışını gerçekleştirdi.

Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 yükselirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,5 değer kaybetti.

Yurt içi piyasalar

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50’ye düşürmesinin ardından piyasalarda sakin bir seyir izlendi.

Bankadan yapılan duyuruda, Kurul’un, yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği kaydedilerek, “Kurul, bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir.” ifadelerine yer verildi.

Dün 5.050-5.100 dar bandında hareket eden BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,29 üzerinde 5.086,20 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise yatay seyirle 18,8751’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,8800’den işlem görüyor.

Analistler, bugün Almanya’da GSYH ve ABD’de kişisel tüketim harcamaları endeksi, yeni konut satışları ve Michigan Üniversitesi güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.100 ve 5.250 seviyelerinin direnç, 5.000 ve 4.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.