enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:06 Hollanda’da koalisyon arayışı ve Rob JETTEN’in tarihi şansı…
21:37 Erdoğan: 350 bininci yuvamızı teslim etmenin gururunu yaşıyoruz
00:55 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küresel petrol kullanımındaki büyüme neredeyse durma noktasına geldi

Küresel petrol kullanımındaki büyüme neredeyse durma noktasına geldi
16 Haziran 2023
23
A+
A-

Rapor, dünya talebinin 2023’te günde 2,4 milyon varil gibi güçlü bir sıçrama yapacağını öngörüyor.

Kurumun icra direktörü Fatih Birol “Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi bu on yılda geleceği noktada artık zirveyi temsil ediyor.” dedi.

UHA / Europe İnternational News Agency

Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre elektrikli araçlara ve diğer temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi neredeyse tamamen durma noktasına getirdi.

Dünyanın petrol talebinin önümüzdeki beş yıl içinde keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor.

2026’dan sonra küresel benzin kullanımının azalmasını öngören değerlendirmeler, OPEC ve diğer petrol üreticileri için iyi haber değil.

Petrol üretiminin zirve yaptığı ve düşmeye başladığı nokta olan ve uzun süredir tartışılan “petrol zirvesi” olasılığı artık tüm dünyanın gündeminde.

Rapor, dünya talebinin 2023’te günde 2,4 milyon varil gibi güçlü bir sıçrama yapacağını öngörüyor. Kurumun icra direktörü Fatih Birol “Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi bu on yılda geleceği noktada artık zirveyi temsil ediyor.” dedi.

Benzin tüketimi 2026’dan sonra düşecek

Ajans, dünya petrol ürünleri talebinin yaklaşık dörtte birini oluşturan benzin tüketiminin 2026’dan sonra düşeceğini tahmin ediyor.

Bu durumun nedeni petrol kaynaklarının azalması değil, arzdan ziyade talebin zayıflaması. Suudi Arabistan tarafından düzenlenen son üretim kesintileri de petrol fiyatlarını yükseltmeye yetmedi. Talepte düşüş devam ettikçe petrol fiyatları da düşmeye devam edecek.

Riyad 4 Haziran’da günde bir milyon varil yani küresel arzın yaklaşık yüzde 1’ini keseceğini duyurmuştu. Şu anda varil başına 75 dolar civarında olan brent ham petrol fiyatları, bu duyurudan önceki seviyelerin yaklaşık bir dolar altında.

Ajansın raporuna göre, on yıllardır küresel petrol talebindeki büyümenin kilit itici gücü olan Çin de artık bu rolü oynamayabilir. Bu da üreticilerin endişelerini artıracak.

Çin elektrikli araçlar için dev bir pazar

Çünkü Çin aynı zamanda elektrikli araçlar için devasa bir pazar ve “sıfır Covid” kısıtlamaları sonrası ülkenin ekonomik toparlanması, bazı ekonomistlerin tahmin ettiği kadar güçlü olmadı.

Çin’de de petrol tüketimindeki artışın, özellikle 2028’e kadar süreceği ancak sonraki yıllarında yavaşlayacağı bekleniyor.

Risk analiz şirketi olan Eurasia Group’un direktörü Henning Gloystein de Çin’in salgın öncesi sahip olduğu türden bir petrol talebi içerisinde olmadığını söylüyor.

Her gün milyonlarca varil petrol toprak altında kalacak

2028 yılı sonuna kadar yarısı Çin’de olmak üzere dünya çapında 155 milyondan fazla elektrikli aracın satılacağı tahmin ediliyor. Bu araçlar, tüketilmiş olabilecek günde üç milyon varil petrolün yer altında kalacağı anlamına gelecek.

Bazı Avrupalı petrol devleri petrol üretimlerinin kademeli olarak düşmesine izin veriyor, ancak Shell nakit akışının devam etmesi için üretimi on yılın sonuna kadar sabit tutacağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.