enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuraklık artık ‘yeni normal’ oluyor: Portekizli çiftçiler buna nasıl adapte oluyor?

Kuraklık artık ‘yeni normal’ oluyor: Portekizli çiftçiler buna nasıl adapte oluyor?
17 Mart 2022
6.753
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Avrupa geçtiğimiz ayı genel olarak 1991-2020 yılları arasındaki ortalamadan 2,4 derece daha sıcak geçirdi.

  Kopernik İklim Değişimi Servisi’nin hazırladığı ve dünya genelindeki sıcaklık anomalilerinin gösterildiği haritada Avrupa ve Rusya kırmızı renkte gösteriliyor, yani ortalama sıcalıkların üzerinde.

Fakat Alaska’dan Grönland’a oradan Teksas’a kadar durum tamamen farklı ve sıcaklık yer yer ortalamanın bir hayli altında kalmış.

Euronews
[Dünya sıcaklık anomalileri Euronews]

Ortalama sıcaklığın yükselmesinin en fazla hissedildiği ülkelerden biri de ciddi bir kuraklığın yaşandığı Portekiz. Bu kış tüm İber yarımadasında yağışsız geçerken şu anda Portekiz’in yüzde 95’i şiddetli ya da aşırı kuraklıkla karşı karşıya.

Çiftçiler bununla yaşaması gerektiğini belirten Ama Yüksek Tarım Enstitüsü’nden Yard. Doç. Gonçalo Rodrigues “Bunun yeni bir durum ve yeni bir yaşam tarzı olduğunu kabullenmemiz ve yeni gerçekliğe elimizden geldiğince adapte olmamız gerekiyor,” ifadelerini kullanıyor.

2 bin 200 hektarlık bir alanda tarım yapan Jose Maria Falcao bu yıl ektikleri arpanın olması gerekenden daha kısa ve zayıf olduğunu belirtiyor. Yağmurun yetersiz olması nedeniyle ekinler mantar istilası ile de karşı karşıya. Falcao bunu “Ekinler zayıf olunca, büyüme döneminde ihtiyacını alamayınca bunun olması normal. Kötü herşey başına gelebilir, tıpkı hasta ve iyi beslenmeyen bir insanın çok kolay hasta olması gibi,” sözleriyle anlatıyor.

Falcao topraktaki nemi ölçmek için tarlalarının 48 farklı noktasına nem sensörleri yerleştirmiş. Hangi bölgelere ne kadar su kullanacağını hesaplamak için de uydu verilerinden meteoroloji raporlarına kadar tüm bilgilerden faydalanıyor.

Falcao zeytin, badem, nar, buğday, arpanın yanı sıra hayvancılıkla da uğraşıyor ve çiftliğini verimli bir şekilde yönetmek için sadece gözlerine ve eski alışkanlıklarına güvenemeyeceğini belirtiyor.

Rodrigues de “Topraktaki nemi ölçen sensörleri, meteoroloji istasyonlarını, bitki sensörlerini, uydu ve drone görüntülerini, açıkçası ekinleri daha iyi anlamak için ne gerekiyorsa kullanmalıyız. Daha etkili ve daha verimli olmak için varolan teknolojiyi en iyi şekile öğrenmek ve kullanmak gerekiyor,” ifadelerini kullanıyor.

Yağışların azalması devam edecek

Öte yandan kuraklık her geçen yıl daha büyük bir tehdit haline geliyor. Falcao geçen yıl ocak ve şubat aylarında metrekareye 200 milimetre yağmur yağan tarlasına bu yıl aynı dönemde 10 milimetre yağdığını kaydetmiş.

Portekiz meteoroloji servisinden iklim bilimci Vanda Pires bunda küresel ısınmanın etkisinin olduğunu belirtiyor. Son yirmi yıl kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en kuru geçen dönemdi. Kuraklıklar artık daha sık görünürken aşırı yağışlar daha seyrek oluyor. Daha da kötüsü bu trendin devam edecek olması. Pires bunu “Tahminlere göre ülkenin tamamında yağışlar bu yüz yılın sonunda daha da azalacak. Bu azalmanın ülkenin güneyinde yüzde 15 ila 20, güneyinde ise yüzde 30 ila 40 düzeyinde olması bekleniyor ki bu ciddi bir oran,” sözleriyle anlatıyor.

[UHA Haber Ajansı, 17 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.