enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:21 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:06 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bu yıl da Aspendost’ta13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedefledik”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Bu yıl da Aspendost’ta13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedefledik”
30 Temmuz 2025
6
A+
A-

* Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya’nın Serik ilçesindeki Aspendos Antik Tiyatro’da düzenlenen “Geleceğe Miras Projesi” bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2023’te Efes’te başlayan projenin bugün 251 arkeolojik kazı alanını kapsayan muazzam bir uygulamaya dönüştüğünü söyledi.

* İşte ayrıntılar!…

UHA/ İnternational News Agency

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Müzeler, insanlığın hafızasını koruyan muhafızlardır

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

ANTALYA (Serik),  30 TEMMUZ  2025 –  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Geleceğe Miras’ın en önemli uygulama alanlarından birinin de Aspendos olduğunu söyledi.

2023’ten önceki son 10 yılda Aspendos’taki kazı çalışmalarının 580 metrekare gibi sınırlı bir alanda yürütüldüğünü anlatan Ersoy, Geleceğe Miras’la 2024 yılında çalışmaların yapıldığı alanın büyüklüğünün 6,5 kattan fazla artarak 3 bin 800 metrekareye ulaştığı bilgisini paylaştı.

Aspendos’ta bu yıl çalışma alanı 13 bin 500 metrekareye çıkacak

Bu yıl da 13 bin 500 metrekarelik aktif çalışma sahasına ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Ersoy, “Aspendos denildiğinde, özellikle sanat etkinlikleri vesilesiyle antik tiyatro akıllarda canlanıyor ancak burası her bölgesinde tarih yatan büyük bir antik kent ve biz o tarihi, mümkün olan bütün unsurlarıyla gün yüzüne çıkarmaya kararlıyız. Bu sebeple yine 2024 yılından başlayarak bugüne ulaşan süreçte 13 ayrı noktada kazı ve restorasyon çalışmaları yapmaktayız.” diye konuştu.

Yukarı kentin kalbi Agora ile çevresindeki yapılar ve tiyatroya bağlanan ana yol hattında önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Ersoy, bu bölgede iki katlı dükkanların, Stoa Kompleksi’nde 15 dükkanın, ayrıca mozaik zeminlerin titizlikle gün yüzüne çıkarıldığını, belediye başkanlığı ofisi ve heykel atölyesi gibi önemli yapıların da tespit edildiğini söyledi.

Aspendos’ta çok özel eserlere ulaşıldığına işaret eden Ersoy, şunları kaydetti:

“Bunlardan özellikle üç tanesini sizinle paylaşmak istiyorum. Söz konusu eserlerden ilki, devam eden Forum kazılarında ortaya çıkarılan 40 santimetre yüksekliğindeki muazzam imparator başıdır. MS 250 ile 300 yılları arasındaki döneme ait olduğunu düşündüğümüz bu eşsiz eserin büyüklüğü göz önüne alındığında, yaklaşık 2,5 metrelik dev boyutta bir heykelin parçası olduğunu tahmin ediyoruz. Uzman arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği temizlik sonrası saç ve sakallarından yüz hatlarına kadar kendini gösteren eşsiz detaylar, döneme dair ayrıntıları gözler önüne sermektedir. Forum kazılarında ortaya çıkarılan bir diğer eser de sakallı erkek büstüdür. Bu büst, Erken Roma İmparatorluk Dönemi özelliklerini taşımaktadır. İlginç bir bilgi olarak ifade etmeliyim ki saçlarında, sağ omuzunda, sırtında ve başının arka kısmında göze çarpan tamamlanmamış yontu izlerinden yola çıkarak bu eserin ikinci kez işlendiğini söyleyebiliyoruz.

Arkadaşlarımızın incelemeleri, eserin ilk olarak Roma İmparatoru’nun yanındaki bir esiri tasvir eden erkek heykeli olduğunu, daha sonra bir büste dönüştürüldüğünü ortaya koymuştur. Üçüncü olarak Yunan mitolojisinde Olympos’un baş tanrısı Zeus’un habercisi ve tanrıların en hızlısı olarak bilinen Hermes’i niteleyen eşsiz heykel, Aspendos’un bize bir diğer armağanı olmuştur.”

Bakan Ersoy, Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bilgin başta olmak üzere kazıda ve restorasyon uygulamalarında emeği bulunanlara teşekkür etti.

Geleceğe Miras Projesi’nde Türkiye genelinde sadece 2024’te 6 bini aşkın arkeolojik buluntunun envantere kazandırıldığını ifade eden Ersoy, çalışmaların süreceğini vurguladı.

Gece müzeciliğine de değinen Ersoy, antik kentlerde gerçekleştirilen özel ışıklandırma çalışmaları sayesinde bu alanda ciddi mesafe katettiklerini ve bu yıl gece müzeciliği çalışmalarını 27 müze ve ören yerini kapsayacak şekilde genişlettiklerini dile getirdi.

Bakan Ersoy, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki yangında şehit olanlara Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.