enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:18 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı: Şanlı Direniş Yedi Yaşında

Kriter’in Temmuz-Ağustos Sayısı Çıktı: Şanlı Direniş Yedi Yaşında
14 Temmuz 2023
31
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 81. sayısı raflarda yerini aldı.

UHA / İnternational News Agency

Yoğun bir seçim atmosferini geride bıraktık. Şimdi, Türkiye Yüzyılı Vizyonu için adım adım ilerlemenin vakti. Ekonomi, dış politika ve siyasetin gündemi ise tüm hızıyla devam ediyor. Üzerinden tam yedi yıl geçen 15 Temmuz hain darbe girişimi, asrın felaketi olarak andığımız 6 Şubat depremleri, devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı, ekonomik dalgalanmalara yönelik adımlar, NATO zirvesi, Fransa ve Rusya’daki gelişmeler ve daha fazlası, başlıklar halinde gündemimizde.

Önümüzdeki dönemi, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ile konuştuk. 15 Temmuz’a dair bugün gelinen noktayı, deprem bölgesi için yapılanları, dış politika hedeflerini ve ekonominin durumunu Türkiye Yüzyılı vizyonu bağlamında değerlendirdi.

Unutmadığımız, unutamadığımız 15 Temmuz’a dair gelişmeleri ele aldığımız bir dosya hazırladık. Cemil Koçak 27 Mayıs öncesinde darbeye giden süreçte yapılanlarla, 15 Temmuz öncesi yaşananların birebir benzerliklerini kaleme alırken, Hakkı Öcal darbeci zihniyetin nasıl desteksiz bırakıldığını anlattı. Atilla Yayla, 15 Temmuz’u, dini gruplar ve sadakat başlığıyla incelerken, Abdülkadir Çay da direnişi sivil toplum bazında değerlendirdi. Türkiye’nin 15 Temmuz sonrasında makas değiştiren dış politikasını ve siyasi ilişkilerini Şuay Nilhan Açıkalın yorumladı.

Propaganda makinesi FETÖ’nün, yurt dışından Türkiye’ye yönelik eylem, taktik ve stratejilerini Yenal Göksun ortaya koyarken, Cem Duran Uzun yedi yılın ardından FETÖ ve darbe davalarının geldiği noktayı, Mert Hüseyin Akgün ise FETÖ ile mücadele ve sonrasını, 17/25 Aralık’tan başlayarak dönem dönem masaya yatırdı.

Seçimin ardında bıraktığı hesaplaşmaların muhalefetteki yansımaları siyaset başlığımızda. Erol Erdoğan seçim sürecinde çok konuşulan gençlerin muhalifliğini; nedenleri, anlamı ve sonuçlarıyla inceledi. Baki Laleoğlu muhalefet kanadının seçim sonrası genel bir değerlendirmesini yaparken, Hamit Emrah Beriş CHP’nin neden kazanamadığını irdeledi. İYİ Parti’deki gidişata Zakir Avşar, HDP’nin yapamadığı öz eleştirisine Cengiz Alğan odaklandı.

Kadim devlet bakiyesi ve 20 yıllık iktidar sonrası en sessiz devrim olan sosyal politikalara Abdulkadir Develi ve Mustafa Erdem kapsamlı bir çerçeve sunarken, Türkiye Yüzyılı’ndaki kültür politikalarını, kültürel hegemonya tartışmaları içerisinde Metin Özkan, Batıcı vesayet odaklarının nefret dilini ve sosyolojik dinamiklerini Oğuzhan Bilgin ele aldı. 2023 belediye seçimleri yaklaşırken belediye meclislerinin yetkileri çerçevesinde ilişkileri Cenay Babaoğlu, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarının kaybolan, bulunamayan, görülemeyen vaatlerini Oğuzhan Erdoğan anlattı.

Küresel güç mücadelesinde uluslararası sisteme meydan okuyan BRICS’in potansiyelini ve zaaflarını Kemal İnat, Litvanya’da gerçekleşen NATO Zirvesi’nin gündem başlıklarını Rıfat Öncel yorumladı.

Fransa’daki şiddet sarmalının nedenlerini 20 yıl öncesine giderek Belkıs Kılıçkaya yazdı. Zafer Meşe ise Avrupa’da aşırı sağ partilerin yükselişlerinin arka planından bahsederken, Mehmet Ayfer Kancı uluslararası düzlemdeki gelişmeler ışığında Rusya-Ukrayna Savaşı için durum ve gelişme tespitlerinde bulundu. Rusya’daki Wagner hareketlenmesinin Afrika’ya muhtemel etkilerini Tunç Demirtaş anlattı. Türkiye gibi iki turlu seçim yaşayan Yunanistan’ı ele alan Mehmet Uğur Ekinci ve Yusuf Yusufoğlu da seçimlerin ardından ülke siyasetindeki denklemleri aktardılar.

Sibel Düz örgüte yönelik Avrupa ülkelerinin muğlak ve müsamahakar tutumuna karşı PKK ile Avrupa’da yapılacak etkin mücadeleye, Can Acun ise PKK ile mücadelede yeni kabinedeki isimlere ve Irak ile Suriye’deki gelecek planlarına dikkat çekti. Ankara-Brüksel ilişkilerinde olumlu gündeme ve gelecek beklentilerine Vişne Korkmaz yoğunlaştı.

Yeni dünyamızın baş aktörlerinden olan yapay zekânın geleceğini, umut ve kıyamet ikilemiyle Gloria Shkurti Özdemir inceledi.

Kitaplık köşemizde bu ay Mehmet Babacan, bir klasik haline gelen yıllığı, SETA Vakfı Yayınlarından çıkan “Türk Dış Politikası Yıllığı 2022”yi tanıttı.

Kriter ailesi olarak 15 Temmuz şehitlerimize rahmet, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.