enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:18 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
00:52 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri…
00:50 Kitap: “Gerçeğin Katli-İsrail’in Gazeteciliğe Karşı Savaşı”
00:36 Nükleer Diplomasi: Türkiye-Güney Kore Ekseninde Yeni Enerji Mimarisi
00:24 BM’nin insan hakları testi: Gazze
00:06 Almanya’nın Hannover kentinde iki camiye yönelik saldırı gerçekleştirildi…
00:02 TÜBİTAK’tan Kastamonu Üniversitesi’nin Pompeiopolis ve güneş saati çalışması’na destek…
00:02 ABD’nin test atışı KIZILELMA’nın gölgesinde kaldı
21:26 Müslümanların hayatında teori ve pratik arasındaki çelişki…
10:33 BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10:20 Bakan Yumaklı: Su konusunda belediyeler üzerine düşeni yapmalı
09:37 Karadeniz’de sağanak, Doğu Anadolu’da ise karla karışık yağmur bekleniyor
09:16 (TÜİK), TÜFE temel yıl güncellenmesi ve hesaplama sisteminde yapılacak değişikliğe gidiyor…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
08:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi’nde “İnsanlık İçin Güçlü Türkiye” programına katıldı…
06:49 Erdoğan: 10 Mart mutabakatı şer odaklarının hesabını bozacak
06:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Mazlumun yanında, zalimin karşısında dimdik duruyoruz”…
06:18 Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri Başlıyor
00:58 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP Genel Başkanı, her köşeye sıkıştığında: Ya topu taca atıyor ya saldırganlaşıyor ya saçmalıyor”…
00:09 İznik Gölü’nü besleyen kaynaktan su çekimi, Gölü giderek küçülmesine neden oluyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı!

Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı!
13 Mayıs 2023
161
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 79. sayısı yayında.

UHA / İnternational News Agency

Sayı | Türkiye, Yeni, Yüzyıla, Hazır | Kriter DergiDeğil 2023’ün belki de önümüzdeki yüzyıl istikametimizi tayin edecek en önemli kırılma anı olan 14 Mayıs seçimlerine çok az bir süre kaldı. Kriter ekibi olarak seçim öncesi son sayımızda bir SETA içi açık oturum gerçekleştirdik. Artık son sözler söylenir, son vaatler verilir ve son hamleler yapılırken, iki güçlü adayın kazanma ve kaybetme senaryoları üzerine konuştuk.

Partilerin yapacaklarını, vaatlerini ve bundan sonra izleyecekleri yol haritasını gösteren beyannamelerde, AK Parti’nin beyannamesini Nebi Miş, MHP’nin beyannamesini ise Gökmen Kantar değerlendirdi. CHP’nin popülist vaatlerini Yunus Şahbaz yorumlarken, Kılıçdaroğlu’nun “İnce” probleminin serüvenini Baki Laleoğlu, HDP’yi ise Mahmut Övür kaleme aldı. Muhalefetin tehdit dolu geçmişinin muhasebesini yapan İhsan Aktaş, bugünlerin ne kadar aydınlık ve özgürlük dolu olduğunu dile getirirken, 14 Mayıs 1950’yi ve günümüzdeki izdüşümünü Murat Yılmaz hatırlattı.

Eser ve vaat siyaseti karşılaştırması yapan Abdulkadir Develi ve Mustafa Erdem, ittifakların seçim hazırlıklarını anlatırken, Yüksel Okşak muhalefetteki “Erdoğan Gitsin Ekonomisi” yaklaşımının sonuçlarını ortaya koydu, Millet İttifakı’nın ortak listeyle girdiği çıkmaz yoldan Hamit Emrah Beriş bahsederken, Cem Duran Uzun da muhalefetteki kaosun hükümet sistemi önerileriyle daha da büyüyeceğini ve hukuki açıdan imkansızlığını gözler önüne serdi. Mert H. Akgün ise muhalefetin yol haritasındaki handikapları anlattı.

Murat Aslan partilerin seçim beyannamelerinde terörizmle mücadele başlığının kilit nokta olduğunu vurgularken, Can Acun, MİT operasyonları ve terör örgütü PKK bağlamında bu seçimlerin önemine vurgu yaptı. Muhittin Ataman AK Parti’nin seçim manifestosunu değerlendirerek, küresel ölçekte dış politika vizyonunu ortaya koydu, Talha Köse, 14 Mayıs seçimlerine Avrupa’nın gözünden baktı.

Dış politika dosyamızda Rıfat Öncel, Türk savunma sanayiindeki büyük adımların küresel etkilerini ve ülkemize kazandırdıklarını, Sibel Düz ise Türkiye’nin son hamlelerinden olan TCG Anadolu üzerinden deniz gücümüzü ve deniz stratejisini yazdı. Her sene “ayakları yere basmayan festivali” heyecanla bekleyen gençlerimizi ve geleceğimizi anlatan Ahmet Alemdar, TEKNOFEST’i ve uzaya ulaşan hedeflerini dile getirdi.

Mehmet Kancı, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın seyrini ve yakın zamanda ulaşılabilecek bir son ihtimalini; Akın Özçer, PKK terörünü ve imkansız olan yeniden çözüm sürecini anlatırken, yaşanan son gelişmeler doğrultusunda Sudan’da olanları ve Türkiye’nin pozisyonunu Tunç Demirtaş, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini de Cavid Veliyev yorumladı. Yeni dünya düzeni söylemiyle Çin ile ABD arasındaki satrancı ise Diren Doğan kaleme aldı.

Bu ayki kitaplığımızda SETA yayınlarından çıkan iki kitabın değerlendirmesini sizlere sunduk. Türkiye’deki Aleviliği ele alan “Re-Negotiating Alevi Identity (Alevi Kimliğinin Yeniden Müzakeresi)” adlı İngilizce eser ile Türkiye Yüzyılın’ndaki dijital dönüşümü anlatan “Dijitalin Yüzyılı” adlı eseri Mehmet Babacan değerlendirdi.

Mayıs sayısıyla Kriter yayın hayatında sekizinci yılına girdi. Bu vesileyle başta okuyucularımız olmak üzere, yayın hayatına başladığı ilk sayısından itibaren dergimize katkıda bulunan, emeği geçen ve geri bildirimleriyle değer katan herkese teşekkür ederiz.

Yeni sayıda görüşmek üzere…

Ferhat Pirinççi | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye  ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Prof. Dr. Ferhat Pirinççi

Yayın Koordinatörü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.