enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afrika’da Güç Mücadelesi

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afrika’da Güç Mücadelesi
8 Eylül 2023
41
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 82. sayısı çıktı.

UHA / İnternational News Agency

Eylül sayımızla, bir aylık aramızı sonlandırıp, yeniden merhaba diyoruz. Yeni dünya jeopolitiğinin sarsıcı ayak sesleri, Afrika’dan gelen darbe haberleriyle zihinlerimizde kuvvetli bir şekilde yankılanmaya başladı. Bu sayımızda, Afrika’daki bu darbeleri; nedenleri, eksenlerde yaşanan kırılmalar ve muhtemel sonuçlarıyla okumaya çalıştık. Yine bu sayımızda Afrika’daki darbelerin Türkiye’nin neresine düştüğüne dair sorular da dahil olmak üzere Türk dış politikasının bundan sonraki yönünü Prof. Dr. Muhittin Ataman, Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ve Prof. Dr. Talha Köse ile konuştuk.

Nijer darbesinin küresel yansımalarını Dolapo Fakuade, Batı’nın ECOWAS üzerinden Nijer darbesine müdahale girişimlerini Kaan Devecioğlu, iktidar mücadelesinin felakete dönüşmek üzere olduğu Sudan’ı Enver Arpa yorumladı. Senagal’den Somali’ye Sahel bölgesinde artan terör tehditlerini Isidore Agha, Doğu Afrika’daki radikalleşmeyi Felix Shihundu çok boyutlu bir bakış açısıyla sizlere sundu. Afrika’daki bu darbelerin Türkiye yansımalarını ise üç ayrı yazıda; “Nijer Krizinin Türkiye’ye Yansımaları, Bölgesel ve Güvenlik Ortaklığı” başlığıyla Tunç Demirtaş, “Libya Afrika’nın Neresinde?” başlığıyla Bilgehan Öztürk, “Afrika’nın Savunma ve Güvenlik Anlayışında Türk Savunma Sanayiinin Etkisi başlığıyla Ahmet Alemdar, kapsamlı bir çerçevede kaleme aldı.

Türk eğitiminin yurt dışındaki taşıyıcısı Türkiye Maarif Vakfı’nı, başında bulunan bir isim, Birol Akgün kaleme alırken, Muhittin Şimşek Türk dünyasındaki eğitim bütünleşmesini, Erman Akıllı ise Türkiye ve dünyadaki yükseköğrenimin uluslararasılaşmasını masaya yatırdı. Eğitim dosyamız içinde Muhittin Ataman’ın doçentlik başvurusundaki sorunlar ve nedenleri, görev tecrübeleri ışığında yorumladığı makalesi de var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül’de, dünyanın gözünün üzerinde olacağı iki kritik zirveye katılacak; Hindistan’daki G20 Zirvesi ve BM Genel Kurulu. Filiz Eryılmaz G20 zirvesinin gündemini ve konuşulacak olanları, Kemal İnat her dönem yeniden gündeme gelen BM’de reformun, neden mümkün olamadığını anlattı.

Bu ayki sayımızda Rusya okumalarımız da külliyetli bir yer kaplıyor. Mehmet A. Kancı, liderinin tartışılan bir uçak kazası sonrasında sahneden çekilmesiyle çokça konuşulan Wagner’e, Rus devlet aklı üzerinden projeksiyon tutarken, Yücel Acer tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’nın iddialarının hukuki ve rasyonel zeminini sorguladı. Murat Aslan ise Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki asimetrik mücadeleye ışık tuttu.

Dış politika okumalarımız içinde Engin Koç’un, Suudi Arabistan ile İsrail arasında utangaç bir şekilde devam eden ilişkinin incelemesi de bulunuyor. Yeni üyelerin katılımıyla bir kez daha dünyanın gündeminde üst sıralara yükselen BRICS’in ekonomik yapısının röntgenini ise Deniz İstikbal çekti.

Siyaset dosyamızda, 100 yaşına giren CHP’yi Baki Laleoğlu anlatırken, yerel seçimlere tek başına gireceğini açıklayan İYİ Parti’nin bu söylemindeki tutarsızlıkları Zakir Avşar aktardı. Yenal Göksun, sosyal medyada yalanlar üzerinde yükselen yabancı karşıtlığını ve dayandığı safsataları, Hamit Emrah Beriş ise son dönemde görünür hale gelen kültürel iktidar mücadelesini mercek altına aldı. Cenay Babaoğlu da Türkiye’de akıllı şehirler ile belediyeler arasındaki ilişkiyi anlattı.

Bu sayımızda, iki de kitap tanıtımımız var; Mehmet Babacan, SETA yayınlarından çıkan “Türkiye’nin İstiklali: Milli Teknoloji Hamlesi” ile “İran’da Değişim Siyaseti: Hatemi Döneminde Reform Mücadelesini” inceledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.