enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
06:57 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
06:09 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
00:56 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
00:37 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
00:32 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
00:29 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
00:23 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
00:17 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
00:16 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
00:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
00:01 Alışılmış Ezber Döngüsü
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:25 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Ekim Sayısı Çıktı: Sivil Anayasa Şart

Kriter’in Ekim Sayısı Çıktı: Sivil Anayasa Şart
5 Ekim 2023
44
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 83. sayısı raflarda yerini aldı.

UHA /İnternational News Agency

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı’nın en önemli başlıklarından biri olarak saydığı yeni ve sivil anayasa meselesini, Kriter olarak masaya yatırdı.

Aslında uzun yıllardır kanayan yara, eksik kalan parça olarak görülen darbe anayasasından kurtularak sivil bir anayasa yapma çalışmaları, Meclis’in yeni döneminde kendine en ön sırada yer buluyor. Konuya ilişkin akla gelen ilk isim olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş ile Meclis’in çalışma başlıklarına, yeni anayasa gündemine ve dış politikaya dair detaylı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Bu ay kapağa da taşıdığımız dosya konusu “Yeni Anayasa” başlığında, yüzüncü yılında darbe anayasalarıyla dolu mazisini temizlemeye çalışan bir Türkiye var. Sivil ve yeni bir anayasa ihtiyacının nedenlerini Cem Duran Uzun detaylarıyla kaleme alırken, “Vesayetten Arınmış Bir Anayasa” başlığıyla, geçmişin zincirlerini Hamit Emrah Beriş aktardı. Muharrem Kılıç, anayasa yapımında hak ve özgürlükler temelini konu edinirken, Mert Hüseyin Akgün anayasa çalışmalarında Meclis aritmetiğini ve muhtemel düzenlemeleri, Murat Yılmaz ise 100 yıllık anayasa tarihimizin detaylarını yazdı.

Yerel seçimlerin sıcaklığı, siyaset masalarında hissedilmeye başlamışken, muhalefet kanadındaki farklı denklemlerle ortaya çıkan ittifak dilemmasının üzerinde Zakir Avşar dururken, İYİ Parti’nin ittifak sonrası üçüncü yol ihtimalleriyle dolu sancılı yoluna ise Baki Laleoğlu odaklandı. Seçimlerin etkisiyle de kendine fazlaca yer bulan mülteciler ve göç meselesini ele alan Yenal Göksun, “kim sorumlu” sorusuna cevap aradı.

Türkiye’nin akıllı şehirler deneyimi ve belediyeler arası ilişkilerini değerlendiren Cenay Babaoğlu, bu ay yazısının ikinci bölümünü aktardı. Her geçen gün etkisiyle hayatımızdaki değişimleri artıran teknoloji başlığının Türkiye Yüzyılı’na güç katan yönlerini, rakamlarıyla Gloria Shkurti Özdemir ve Ahmet Kayhan Yıldız ortaya koydu.

Dış politika dosyası ise yine farklı başlıklarla dopdolu. Karabağ zaferinin ardından güncel bir değerlendirme yapan Ferhat Pirinççi, Güney Kafkasya’daki taşların zamanla nasıl yerine oturacağını ve süreçteki meydan okumaların nasıl aşılabileceğini çok boyutlu bir çerçevede ele aldı. İstikrar yakalayamayan Irak’ın en zor sınavı olan Kerkük meselesinde, sürecin gidişatındaki olası gerginlik noktalarına Bilgay Duman dikkat çekti. Muhittin Ataman ise Suudi Arabistan’ın iç dinamiklerindeki dengeleri ele alarak, dış politikasındaki yeni açılımlarını masaya yatırdı.

Dünya her gün yeni bir güç savaşına uyanırken, ülkelerin silahlanmasının önemi artıyor. Güç savaşları şekillenirken, Almanya’nın ulusal güvenlik ve ordu meselesini Zafer Meşe anlattı. İslam’a yönelik saldırılara her gün bir yenisinin eklendiği Fransa’da, Müslümanlar için getirilen yepyeni yasakları Belkıs Kılıçkaya örnekleriyle birlikte ele alarak yapılan ayrımcılığı, saygısızlığı gözler önüne serdi. Sıcak ilişkilerin yuvası olan Suriye’deki aşiret ayaklanmalarını ele alan Kutluhan Görücü, mücadelenin Türkiye’ye muhtemel yansımalarını haber verdi. Uluslararası dengelerdeki gelişmeler üzerine baktığımız başlıkta ise Esad’ın Çin ziyaretinin stratejik anlamını Diren Doğan arka planıyla çözümledi. Dünya gündeminin bir başka başlığı olan İran dış politikasının denge arayışına Mustafa Caner, Doğu Akdeniz’deki çoklu ilişkilerle yürütülen sessiz savaşlara ait son gelişmelere ise Murat Aslan kapsamlı bir çerçeve sundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.