enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
00:32 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:26 Bakan Murat Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
00:25 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:25 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:11 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:10 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:09 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Köln’deki camiler ezan için başvuru yaptı

Köln’deki camiler ezan için başvuru yaptı
10 Şubat 2022
385
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Almanya’nın Köln kentinde dört ay önce pilot proje olarak başlatılan camilerde cuma günleri dışarda ezan okunması ile ilgili olarak iki camiden talep geldiği bildirildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya’da Köln  Belediyesi’nin Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitEkim ayında camilerde cuma günleri öğlen ezanının cami dışında da okunmasına yeşil ışık yakmasının ardından başvurular gelmeye başladı.

Köln Belediyesi’nden yapılan açıklamada Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camii’nin başvuruda bulunduğu ancak başvurunun gürültüden korunma konusunda uzman raporu sunulduktan sonra değerlendirilebileceği belirtildi.

İkinci başvurunun da Mülheim’dan yapıldığı ancak belge eksikliği nedeniyle bir karar alınmadığı bildirildi.

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesi DİTİB’in Köln Merkez Camii’nde bu yaz ezan okunmaya başlanmasını umduğunu duyurdu. Bunun için gerekli olan gürültü koruyucu tedbirler için uzmana başvurulacağı bildirildi.

Pilot proje iki yıl sürecek

İki yıl geçerli olacak pilot uygulama kapsamında müezzinler beş dakikayı geçmemek koşuluyla 12.00 ile 15.00 saatleri arasında açıkta ezan  okuyabilecek. Bunun için her caminin özel olarak başvurması gerekecek. Başvuruyu yapan camilerin bulundukları semtlere göre karar verilecek. Ezan sesinin belli bir desibeli aşmaması ve ezan izni alan camilerin yakındaki binalarda oturanları bilgilendirmeleri de şart koşuluyor. Ayrıca camilerden ezanla ilgili konularda bir de muhatap belirlemesi istenecek.

Henriette Reker | Oberbürgermeisterin von Köln

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker

Yaklaşık 1 milyon nüfuslu Köln’de çoğu Türkler tarafından kurulan 40 civarında cami ve mescit bulunuyor. Türklerin dışında Araplar ve Boşnaklar tarafından kurulan camiler de var. Yeni inşa edilen camilerde minarelerin bulunmasına karşın buralardan hoparlörlerle dışarıya ezan okunmasına izin verilmiyor. Ancak yerleşim yerlerinin dışında olan bazı camilerde istisna olarak dışarıya ezan okunabiliyor.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker uygulamanın karşılıklı olarak inançları kabullenme ve anayasayla güvence altına alınan din özgürlüğünün tanınmasına yönelik bir işaret olduğunu söylemişti.

EK Kaynaklar *KNA

[UHA Haber Ajansı, 10 Şubat 2022]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.