enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD’nin SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “İnşaat maliyetindeki artış durmuyor”

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “İnşaat maliyetindeki artış durmuyor”
14 Temmuz 2022
292
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

KOCAELİ – UHA HABER / Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, İnşaat maliyetindeki artışın durmadığını belirterek, İnşaat maliyet endeksinin de 2022 Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 3,97 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 105,73 arttığına dikkat çekti.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Keleş: İnşaat sektöründe KDV yüzde 8'e  indirilmeli - Dünya GazetesiBaşkan Oğuzhan Keleş, açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye değerlendirdi.

Başkan Oğuzhan Keleş, Türkiye’de konut fiyatlarının artmasının temelindeki faktörlerden birinin inşaat maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını hatırlatarak, İnşaat maliyet endeksinde yaşanılan artışlar sebebi ile müteahhitlerin konut üretiminde zora girdiğinin görüldüğünü ifade etti.

“Maliyetlerin artması, konut üretiminin yavaşlaması ve az konutun olması mevcut konut fiyatlarını doğrudan etkilemektedir” diyen Keleş,  “TÜİK verilerine baktığımızda inşaat maliyet endeksi 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,97 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,73 arttı” dedi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Keleş, bir önceki aya göre malzeme endeksinin yüzde 4,97, işçilik endeksinin ise  yüzde 0,18 arttığını ve  ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130,73 işçilik endeksinin yüzde 44,06 arttığının görüldüğünün altını çizerek,  bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 102,32, aylık yüzde 3,84 arttığını dile getirdi.

Bina inşaatı maliyet endeksinin, bir önceki aya göre yüzde 3,84, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde
102,32 arttığına vurgu yapan Başkan Oğuzhan Keleş, şunları söyledi:

“Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,88, işçilik endeksi yüzde 0,06 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,55, işçilik endeksi yüzde 43,98 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117,40 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,23, işçilik endeksi yüzde 0,64 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 144,66, işçilik endeksi yüzde 44,34 arttı”.

Açıklanan verilere bakıldığında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) inşaat maliyet endeksi istatistiklerinin, konut fiyatlarında yaşanan artışın tek sebebinin arz açığı olmadığını ortaya koyduğunu aktaran Başkan Keleş, “İnşaat maliyetleri yükseldikçe maalesef ev fiyatları ve kiralarda yükselmeye devam ediyor. Bu maliyetler ile müteahhitlerimiz konut üretmekte zorlanıyor ve yatırım yapmaya çekiniyor” dedi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, artık maliyetleri öngörmenin mümkün olmadığını ve konut üretimin artması için de maliyet artışlarının kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 14 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.