enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “İnşaat maliyetindeki artış durmuyor”

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, “İnşaat maliyetindeki artış durmuyor”
14 Temmuz 2022
282
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

KOCAELİ – UHA HABER / Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, İnşaat maliyetindeki artışın durmadığını belirterek, İnşaat maliyet endeksinin de 2022 Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 3,97 bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 105,73 arttığına dikkat çekti.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Keleş: İnşaat sektöründe KDV yüzde 8'e  indirilmeli - Dünya GazetesiBaşkan Oğuzhan Keleş, açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye değerlendirdi.

Başkan Oğuzhan Keleş, Türkiye’de konut fiyatlarının artmasının temelindeki faktörlerden birinin inşaat maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını hatırlatarak, İnşaat maliyet endeksinde yaşanılan artışlar sebebi ile müteahhitlerin konut üretiminde zora girdiğinin görüldüğünü ifade etti.

“Maliyetlerin artması, konut üretiminin yavaşlaması ve az konutun olması mevcut konut fiyatlarını doğrudan etkilemektedir” diyen Keleş,  “TÜİK verilerine baktığımızda inşaat maliyet endeksi 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,97 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 105,73 arttı” dedi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Keleş, bir önceki aya göre malzeme endeksinin yüzde 4,97, işçilik endeksinin ise  yüzde 0,18 arttığını ve  ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130,73 işçilik endeksinin yüzde 44,06 arttığının görüldüğünün altını çizerek,  bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 102,32, aylık yüzde 3,84 arttığını dile getirdi.

Bina inşaatı maliyet endeksinin, bir önceki aya göre yüzde 3,84, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde
102,32 arttığına vurgu yapan Başkan Oğuzhan Keleş, şunları söyledi:

“Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,88, işçilik endeksi yüzde 0,06 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 126,55, işçilik endeksi yüzde 43,98 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 4,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 117,40 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,23, işçilik endeksi yüzde 0,64 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 144,66, işçilik endeksi yüzde 44,34 arttı”.

Açıklanan verilere bakıldığında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) inşaat maliyet endeksi istatistiklerinin, konut fiyatlarında yaşanan artışın tek sebebinin arz açığı olmadığını ortaya koyduğunu aktaran Başkan Keleş, “İnşaat maliyetleri yükseldikçe maalesef ev fiyatları ve kiralarda yükselmeye devam ediyor. Bu maliyetler ile müteahhitlerimiz konut üretmekte zorlanıyor ve yatırım yapmaya çekiniyor” dedi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, artık maliyetleri öngörmenin mümkün olmadığını ve konut üretimin artması için de maliyet artışlarının kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 14 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.