KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
* KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, geçtiğimiz günlerde NewYork’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmeyi Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na (BRTK) değerlendirmelerde bulundu.
* İşte detayı!…
UHA / İnternational News Agency
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN
LEFKOŞA, 13 ŞUBAT 2026 – TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Gazeteci* Veysel KAVRAYAN, KKTC Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na (BRTK) dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erhürman, görüşmeyi “yararlı ve verimli” olarak geçtiğini değerlendirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman
Tufan Erhürman, BM’nin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilişkin ilgisinin devam ettiğini belirterek, Guterres ile 30 dakika civarında planlanan toplantının 1 saat 10 dakika sürdüğünü hatırlatarak, görüşmenin içeriğiyle ilgili de detayları paylaştı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri’ne Kıbrıs Türk Halkı’nın çözüm iradesine sahip olduğunu, güven artırıcı önlemler konusunda gelinen noktayı ve bu konuya verdiği önemi dört maddelik metodolojiyi aktardığını anlattı.
Güven yaratıcı önlemler konusunda 5 artı 1 formatındaki toplantılar yerine Lefkoşa’da çözüm bulunması gerektiği görüşünü de aktardığını ifade eden Erhürman, bunun iki liderin halklarının günlük yaşamlarının iyileştirilmesi ve daha fazla temas kurabilmeleri konularındaki kararlılığını göstereceğini vurguladı.
Erhürman, “Bizim düşüncemiz, bu konuların Cenevre’de ve New York’ta gerçekleştiği gibi 5 artı 1 formatındaki toplantılarda ele alınması aslında gerekli olmadığı gibi iki liderin sorunlara çözüm üretme kapasitesi açısından da olumlu bir mesaj vermediği yönündeydi. Bunu bir kez daha paylaştık.” dedi.
“Birkaç geçiş noktası konusunda dahi uzlaşmaya varamayan iki lider Kıbrıs sorunu konusunda nasıl çözüm üretebilir?” diye soran Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, bu konuyu BM Genel Sekreteri Guterres ile de paylaştığını aktardı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, dört maddelik metodolojiyi de anlattığını belirterek, toplantının çok yararlı ve verimli geçtiğine de dikkat çekti.
“Yararlı oldu çünkü Sayın Genel Sekretere yüz yüze bu konulardaki düşüncelerimizi aktarma fırsatı bulduk” diyen Tufan Erhürman, şunları söyledi:
“Ama sadece yararlı kelimesinin bu toplantıyı tarif etmek için yeterli olmayacağını düşünüyorum. Aynı zamanda verimli bir toplantı olduğunun da altını çizmek isterim. Sayın Genel Sekreterin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilişkin ilgisinin hiç kaybolmaksızın aynen devam ettiğini görmüş olmak ve konulara hakim olduğunu görmüş olmak benim için son derece önemliydi”.
BM Genel Sekreteri’nin daha sık temasta olmak konusundaki arzusunu da dile getirdiğini belirtten KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıslı Türklerin yaşadığı hayal kırıklıklarının bir kez daha tekrarlanmaması açısından “görüşme olsun diye görüşme değil, bu kez çözüme ulaşılsın diye görüşme olmasını” önemsediğini de aktardığını ve Guterres’in Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında olduğunu ve bunları dikkate aldığını söylediğine vurgu yaptı.
Guterres’e, yoğun bir dönemde kendisine bu
kadar süre ayırdığı için teşekkür eden Tufan Erhürman, toplantının yararlı ve verimli geçtiğini yineleyerek, “Birbirimizi daha iyi anladığımızı ve belli konulardaki önceliklerimizin de aşağı yukarı aynı çizgide olduğunu tespit etme fırsatı vermesi toplantıya sadece yararlı değil, verimli demem sonucunu doğurduğunu anlattı.
KKTC Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na (BRTK) gerçekleştirdiği New Yok’taki BM görüşmeleriyle ilgili değerlendirmesinde, sorulan bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erhürman, yapılan toplantıda beklentinin de ötesinde bir yarar sağlandığını söyledi.
Erhürman, “Bundan sonrasında daha sık temasta bulunmak arzusunu Sayın Genel Sekreter aktardı. Ben de bunun bizler açısında da çok yararlı, verimli ve olumlu olacağı düşüncemi kendisiyle paylaştım.” diye konuştu. Erhürman, zaman, format veya takvimden bahsetmediklerini de ekledi.
Güven yaratıcı önlemleri ve bunların Lefkoşa’da karara bağlanmasının önemi konusunda Genel Sekreter’le hem fikir olduklarını aktaran Erhürman, daha sık temas kurmak konusunda da anlaştıklarını kaydetti.
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, başka bir soru üzerine ise, Guterres’in Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak yorgun ve umutsuz olmadığını, ilgisinin devam ettiğini belirtti.
Tufan Erhürman, değerlendirmesini şöyle noktaladı:
“Sayın Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs sorununun çözümüne ilgisini kaybettiği yorumunu yapmanın hiç de doğru olmayacağını bana gösterdi. Hiçbir yorgunluk, umutsuzluk falan görmedim. Bu konudaki ilginin devam ettiğini gördüm. Bunu bir gözlem olarak aktarabiliyorum. Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü en çok bizi yoruyor. Kıbrıslı Türklerin umudunu olumsuz etkiliyor.”