enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ı kabul etti

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ı kabul etti
28 Ağustos 2023
125
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, seçildikten sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği gibi TC Genel Kurmay Başkanı olduktan sonra Orgeneral Metin Gürak’ın da ilk ziyaretini KKTC’ye yapmasının önemine dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency

Cumhurbaşkanı Tatar, Orgeneral Metin Gürak’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi gerçekleştirdiğini ziyaretinin de ayrı bir anlamı olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta İngiliz İdaresi döneminde Türk Silahlı Kuvvetlerin, Kıbrıs Türkleri’nin askeri eğitim alması ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın örgütlenmesi konusunda çalışmaları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin direnerek var olmasında büyük katkıları olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’taki garantörlük hakkını ilk kez 1964 yılında Erenköy Direnişi’nde hava harekatıyla kullandığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın ise bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

KKTC’nin yapmak istediği Pile-Yiğitler Yolu hakkında Birleşmiş Milletler’in gösterdiği tepkiye değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Pilot Cengiz Topel öldürüldüğünde ve köylerde Türkleri öldürdükleri katliamlar yapıldığında, Birleşmiş Milletler nerdeydi” diye sordu.

Pile’deki vatandaşların mağduriyetini gidermek ve insani bir amaç için yol yapmak istediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlar’ın Pilede yol, bina ve üniversite yaptığını ancak Türkler yol yapmak isteyince tepki gösterildiğini, ortada bir çifte standart olduğunu, karşı tarafın amacının Pile’deki Türk nüfusu azaltıp, karma köyü, tamamen Rum köyü yapmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de bir Türk devleti olan KKTC’nin, mavi vatanda, petrol, doğalgaz ve diğer güvenlik meseleleri ile statüsünün yükseldiğini belirterek, Kıbrıs’ta bir anlaşma olursa KKTC’nin anlaşmanın bir parçası olacağını vurguladı.

Kıbrıs’ta yeni siyaseti belirlerken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile her zaman istişare içinde olduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile uyum içinde olduklarını kaydetti.

Müzakere masasına egemen eşitlik ve eşit statünün kabulü ile oturulacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişte federal temelde çözüm için görüşmeler yapıldığında, masadan kalkarken tavizler verildiğini, son yapılan görüşmelerde Rumlar’a harita verildiğini, kendisi cumhurbaşkanı seçildikten sonra bu haritayı bulamadığını vurguladı.

Kıbrıs Türk tarafının Annan Planı’na ‘evet’ dediğini ancak Kıbrıs Rum tarafının ‘hayır’ demesine rağmen Avrupa Birliği’ne tek taraflı alındığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, söz verilmesine rağmen Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargoların kaldırılmadığını kaydetti.

Kıbrıs Türkleri’nin arkasında Türkiye ve Türk dünyası olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olduktan sonra statüsünün yükseldiğini ifade etti.

Orgeneral Metin Gürak  da kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye için Kıbrıs’ın milli bir dava olduğunu belirterek, her zaman Kıbrıs Türkleri’nin yanında olduklarını, Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceklerini ve haklı davayı desteklediklerini dile getirdi.

Orgeneral Metin Gürak, Pile’de tamamen insani ihtiyaçlar ile başlatılan yol yapım çalışmalarına karşı BM Barış Gücü’nün gösterdiği tarafsızlık ilkesine aykırı tutumun kabul edilemez olduğunu, ayrıca Limasol’da Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi’ne yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınadığını belirtti.

Orgeneral Metin Gürak konuşmasının devamında, Genel Kurmay Başkanı olduktan sonra ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini söyleyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler başta olmak üzere tüm Türk Halkı’nın selamlarını getirdiklerini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.