enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Türkiye’ye “işgalci” demek, namussuzluktur!
00:39
00:30 Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara, Suriye “bölünmez bir bütündür”
00:29 Ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’den Özgür Özel’e Sert Uyarı: “Yargıyla Uğraşma, İşine Bak Sen!”
00:28 Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: Yeni anayasa hangi güvenceleri kapsamalı?
00:27 Gazze’de önerilen yeni ateşkesin detayları neler?
00:26 Bu transferde istediğini alamayan Galatasaray’a Sırp kaleci Dorde Petrovic şoku!
00:21 CHP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın “böcek bulundu” iddiası, delil yetersizliği ve çelişkili ifadelerle çöktü.
00:08 Gazeteci-yazar Sevda Türküsev, mütedeyyin seçmene “koyun” diyen seküler bağnazları yerin dibine soktu.
00:04 Muğla Büyükşehir Belediyesi, ülke genelinde artan orman yangınlarına karşı tüm birimlerini teyakkuza geçirdi
00:03 Eskişehir’de İstiklal Mahallesi Muhtarlığı’nca, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ekmek dağıtılıyor!
23:31 ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran’ın müdahalesini’ görüştü
23:15 Şimdi de ‘yangın’ bölücülüğü: Canhıraş mücadeleye rağmen ‘İzmir memleket değil mi?’ provokasyonu
22:00 Artan yangın riski nedeniyle Adıyaman’da ormanlara giriş ikinci bir duyuruya kadar yasaklandı.
21:22 Gazeteci-yazar Nihat Genç, tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında hayatını kaybetti
19:34 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, eski belediye başkanı Tunç Soyer tutuklandı.
13:19 Kocaelispor’un yeni transferi Haidara, Mali asıllı Fransız futbolcu…
12:57 TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
12:38 Trump: “Hiçbir ilerleme yok, memnun değilim”
10:35 Emekli aylıklarını 16 bin 881 TL’ye çıkaran teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap / Türkiye’de Bölge Planlaması ve Nehir Havzası Yönetimi

Kitap / Türkiye’de Bölge Planlaması ve Nehir Havzası Yönetimi
11 Ağustos 2024
155
A+
A-

Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu başkanı Dursun Yıldız ve ikinci başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan tarafından hazırlanan “Türkiye’de Bölge Planlaması ve Nehir Havzası Yönetimi “ başlıklı yeni kitabı çıktı. eser Palme Yayınevi tarafından yayınlandı.

Dursun Yıldız - Türkiye | Profesyonel Profil | LinkedInYrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Doğan HPA Üyesi Oldu

SPD Başkanı Dursun YILDIZ              Dr.Hasan Hüseyin Doğan

Palme Yayınevi tarafından yayınlanan ve kitap raflarında okuyucuyla buluşan “Türkiye’de Bölge Planlaması ve Nehir Havzası Yönetimi “ başlıklı kitabın sunuş bölümü Dr. Hasan Hüseyin Doğan’ın takdimiyle başlıyor.

Dr. Hasan Hüseyin Doğan ve Dursun Yıldız’ın yeni kitabı “Türkiye’de Bölge Planlaması ve Nehir Havzası Yönetimi” adlı kitabın önsözünde aşağıdaki bilgiler yer alıyor.

Türkiye’nin bölge planlamasına yönelik ulusal bir yaklaşımının belirlenmesi, sürdürülebilir kalkınma ve ülke çapında dengeli bir gelişim için kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bölge kalkınmasını amaçlayan planlama süreci, ulusal kalkınma hedeflerinin yerel düzeyde etkin bir şekilde hayata geçirilmesi açısından da kritik öneme sahiptir.

Su, yaşamın kaynağı ve sürdürülebilir kalkınmanın temel bileşenlerinden biridir. Artan nüfus, hızlı kentleşme, sanayileşme ve iklim değişikliği gibi faktörler, su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir yönetimini her zamankinden daha kritik bir hale getirmiştir. Türkiye’de su kaynaklarının havza ölçeğinde bütünleşik olarak planlanması ve yönetimi, ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği açısından stratejik öneme sahiptir.

Bu bağlamda, elinizdeki eser, Türkiye’de bölge planlaması ve nehir havza yönetimi konularında kapsamlı bir bilgi sunmayı amaçlamaktadır. Kitap, hem kuramsal hem de uygulama bilgileri içermekte olup, bölge ve havza planlaması alanındaki araştırmacılara, planlamacılara ve politika yapıcılara önemli bir kaynak olmayı amaçlamaktadır.  Ayrıca, kitapta, terimlerin bazen eski, bazen yeni karşılıkları kullanıldığı için terim birliğinin sağlanamamış olduğunu okuyuculara hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Kitabın ilk bölümünde, planlama kavramının tarihsel gelişimi ve bölgesel kalkınmanın dinamikleri üzerinde durulmaktadır. Bölgesel kalkınmanın sağlanması ve bölgesel eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla yapılan planlamaların önemine vurgu yapılmaktadır. Bu bölümde ayrıca, bölge planlamasının temel ilkeleri, planlama türleri ve stratejik planlamanın önemi ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.

İkinci bölümde, farklı ülkelerdeki bölgesel planlama uygulamaları ele alınarak, uluslararası örnekler üzerinden Türkiye için çıkarılabilecek dersler tartışılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Tennessee Vadisi Yönetimi, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki uygulamalar ve diğer ülkelerdeki başarılı bölgesel planlama örnekleri, Türkiye’nin bölge planlaması politikaları için yol gösterici niteliktedir.

Üçüncü bölüm, Türkiye’de planlama ve bölgesel planlamanın tarihsel gelişimine odaklanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminden Cumhuriyet dönemine kadar uzanan süreçte, planlama girişimlerinin evrimi ve Türkiye’nin bölgesel kalkınma politikaları kapsamlı bir şekilde analiz edilmektedir. Türkiye’nin farklı dönemlerde uyguladığı ulusal kalkınma planlarının bölge planlamasına yaklaşımları, planlı kalkınma döneminde gerçekleştirilen bölgesel projeler ve kalkınma ajanslarının rolü de bu bölümde ele alınmaktadır.

Dördüncü bölümde ise nehir havzaları yönetiminin tarihsel gelişimi, kurumsal yapılanma modelleri ve ulusal stratejiler tartışılmaktadır. Ayrıca, İspanya, İsveç, Meksika, Vietnam, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerdeki nehir havzaları yönetimi uygulamaları incelenerek, Türkiye için uygulanabilir modeller ve stratejiler üzerinde durulmaktadır. Türkiye uzun dönemden beri hazırladığı Su Yasası Taslağını önümüzdeki kısa dönem içinde yasalaştırıp, nehir havzaları ölçeğinde su yönetimine geçecektir. Bu nedenle bu bölümde Türkiye’de nehir havza yönetiminin kurumsal yapısı ayrıntılı  bir şekilde  incelenmektedir.

Kitabımız, bölgesel kalkınma planları ve nehir havza yönetim modelleri konusunda bilgi, görüş ve değerlendirmeler sunarak, bu alandaki çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Kitap, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması amacıyla, bütünleşik ve stratejik yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu eser, Türkiye’de bölge ve havza planlaması konusunda farkındalığı artırarak, daha sürdürülebilir ve entegre yaklaşımların benimsenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Kitap, bölge-havza ölçeğinde planlamanın önemine vurgu yapmakta ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve korunması amacıyla, bütünleşik ve stratejik yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Kitapta nehir havzası ölçeğinde gerçekleştirilecek bütünleşik su yönetimi ile, havza ölçeğinde hazırlanan planlarının sürdürülebilir ve verimli bir şekilde uygulanabileceği, su ve toprak kaynaklarının dengeli yönetiminin gerçekleştirilebileceği ve kurumlar arası eşgüdümün güçlendirilebileceği öne sürülmektedir.

Bu eser, Türkiye’de bölge ve havza planlaması ve havza yönetimi konusundaki çalışmalara katkıda bulunarak ülkemizin tüm kaynaklarının en verimli bir şekilde kullanılmasına ve cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında çağdaş uygarlık düzeyinin de üstüne çıkmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.