enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kitap: Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları

Kitap: Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları
11 Ekim 2024
40
A+
A-

Dr. Arzu Sadigzade’nin, Dr. Bahadır Bumin Özarslan’ın danışmanlığında hazırladığı “Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları” başlıklı tezi kitap olarak yayımlandı.

Dr. Arzu Sadigzade, “Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları” başlıklı kitabıyla ilgili bilgi vermeden önce, ‘Doktor‘ ünvanını almaya hak kazandığı belirterek, “başta yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca desteğini esirgemeyen değerli Bahadır Hocam olmak üzere tez jürimde bulunan Prof. Dr. Cavid Abdullahzade, Prof. Dr. Gökhan Güneysu, Dr. Yasin Poyraz ve Dr. Onur Uraz Hocalarıma desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Dr. Arzu Sadigzade adlı kullanıcının profil fotoğrafı

[Dr. Arzu Sadigzade]

Dr. Arzu Sadigzade, “Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Yansımaları” başlıklı kitabıyla ilgili bilgi vermeden önce, ‘Doktor‘ ünvanını almaya hak kazandığı belirterek, “başta yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca desteğini esirgemeyen değerli Bahadır Hocam olmak üzere tez jürimde bulunan Prof. Dr. Cavid Abdullahzade, Prof. Dr. Gökhan Güneysu, Dr. Yasin Poyraz ve Dr. Onur Uraz Hocalarıma desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Barış Antlaşmalarında Savaş Tazminatı ve Karabağ Sorununa Bu resim için alternatif metin açıklaması yokYansımaları” başlıklı kitabıyla ilgili bilgi veren Dr. Arzu Sadigzade, kitabının ‘Savaşın Hukuki Yapısı‘, ‘Devletlerin Savaş Tazminatı Talep Etme Hakkı‘ ve ‘Karabağ Sorunu Çerçevesinde Savaş Tazminatı Meselesi‘ konu başlıklarından oluştuğunu söyledi.
Kitabın Detayları hakkında da bilgi veren Dr. Arzu Sadigzade: Dili: Türkçe, Ebat: 16×24, Sayfa: 224, Barkod: 9786052649855, Kapak Türü:Karton Kapaklı ve Yayınevi: Adalet Yayınevi olduğunu açıkladı.
Dr. Arzu Sadigzade, kitabının içeriği konusunda da şunları aktardı:
“Savaş tazminatı, uygulanan uluslararası hukukta savaşa ilişkin hukuk kurallarının, diğer bir deyişle Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 2.maddesinin 4. fıkrasıyla düzenlenen kuvvet kullanma yasağının ve uluslararası insancıl hukuk kurallarının ihlaline dayanmaktadır. Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleşen I. ve II. Karabağ savaşları sırasında Ermenistan, hem Azerbaycan devlet ülkesinin bir kısmını ele geçirerek kuvvet kullanma yasağını hem de bir dizi uluslararası insancıl hukuk kuralını ihlal etmiştir. Azerbaycan, Kasım 2020’de ele geçirilmiş topraklarını kurtarmış olsa da Ermenistan’ın sorumluluğu bertaraf edilmemiş ve Azerbaycan’ın 30 yıla yakın bir süre boyunca uğradığı zarar tazmin edilmemiştir. Bu çalışmada, Azerbaycan’ın, Ermenistan’dan savaş tazminatı talep etme hakkının hukuki çerçevesinin ele alınması amaçlanmaktadır.
Ermenistan ile Sınırların Açılması İçin Karabağ Şartı Sulandırılıyor mu?
Kökeni oldukça geriye uzanan Yukarı Karabağ sorunu, Azerbaycan’ın ve Ermenistan’ın 1991 yılında SSCB’den ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ardından, iki devlet arasında bir savaşa dönüşmüştür. I. Karabağ Savaşı olarak nitelendirilen bu savaş, 1994 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasıyla durdurulmuştur. Ancak bu ateşkese rağmen Ermenistan’ın sürdürdüğü saldırganlık politikası, iki devlet arasında ve genel olarak Güney Kafkasya’da gerilimin uzun bir süre devam etmesine sebep olmuştur.
TBMM heyeti Ermenistan'ın insan hakları ihlallerini araştıracak - Son Dakika Haberleri
Bu süreçte, Ermenistan’ın gerçekleştirdiği uluslararası hukuk ihlalleri sonucunda, Azerbaycan’ın ülkesinin bir kısmı ilhak edilmiş; ilhak edilen bölgedeki sivil nüfus öldürülmüş; hayatta kalanlar mülklerini bırakarak zorla yerlerinden edilmiş ve Azerbaycan’ın kültürel mirası yok edilmiştir.
2020 KARABAĞ SAVAŞI || (Haritada Anlatım) NASIL KAZANDIK?
1994-2020 yılları arasında taraflar arasında barışın sağlanması için hem uluslararası örgütlerin hem de Azerbaycan’ın diplomatik girişimleri olmuş ancak tüm bu çabalar, sonuçsuz kalmıştır. Nitekim Eylül 2020’de, Ermenistan’ın bir kez daha Azerbaycan’a saldırı gerçekleştirmesi üzerine Azerbaycan’ın meşru müdafaa hakkı çerçevesinde yanıt vermesi, taraflar arasındaki “dondurulmuş savaş“ın yeniden alevlenmesine sebep olmuştur.
Analiz: Azerbaycan-Ermenistan ikili anlaşması; Türkiye ABD, Rusya ve Çin açısından ne anlama geliyor? - M5 Dergi
44 gün süren ve Azerbaycan’ın işgal altındaki ülkesinin büyük bir kısmını işgalden kurtarması ile sonuçlanan ve II. Karabağ Savaşı olarak bilinen bu savaşın sonucunda, taraflar arasında bir silah bırakışımı antlaşması imzalanmıştır.
Bu resim için alternatif metin açıklaması yokSilah bırakışımı antlaşması, uluslararası hukukta barış antlaşmasının imzalanması yönünde atılan bir adım olarak kabul edilir. Ancak silah bırakışımı antlaşması savaşı bitirmez, sadece askeri çatışmaları bir süreliğine askıya alır. Savaşı bitiren ise barış antlaşmasıdır.
Barış antlaşması, savaşa veya silahlı çatışmaya son veren ve tarafların barış ilişkilerinin yeniden tesisi amacıyla imzalanan bir antlaşmadır. Barış antlaşmasında düzenlenen en önemli konulardan biri de savaş sonucu ortaya çıkan zararların giderilmesi için savaş tazminatının belirlenmesidir.
Özellikle I. ve II. Dünya Savaşlarının ardından imzalanan barış antlaşmalarında düzenlenen savaş tazminatı, günümüzde devletin sorumluluğu çerçevesinde ortaya çıkan onarım yükümlülüğünün bir alt türü olarak değerlendirilmektedir.
Uygulamada savaş tazminatının hem nakdi olarak hem de ayni olarak ödenmesi kabul edilmektedir. Nitekim Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye, uğradığı zararlardan dolayı Yunanistan’dan ayni tazminat olarak Karaağaç bölgesini geri almıştır.
Bu çerçevede, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanması öngörülen barış antlaşmasının en önemli konularından birini de savaş tazminatı oluşturacaktır. Zira Ermenistan, ister I. ve II. Karabağ Savaşları sırasında olsun isterse de 30 yıllık işgal süresince olsun, Azerbaycan’ı çok ciddi maddi ve manevi zarara uğratmıştır.
Bu da Azerbaycan’a savaş sonucu uğradığı zararların giderilmesi için nakdi ve/veya ayni tazminat talep etme hakkı vermektedir. Bu çalışmada, Azerbaycan’ın barış antlaşması müzakerelerinde savaş tazminatı talep etme hakkının hukuki dayanağı tartışılmıştır.”
Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.