enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:40 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
11:04 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:45 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi..
00:47 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:43 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:31 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:26 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:15 Türk zırhlıları Almanya’da
00:14 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:02 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
17:10 Bir Terk Etme Hikayesi
13:13 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
11:22 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:53 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in Hamleleri

Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in Hamleleri
19 Ocak 2022
743
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi üzerinden ABD ve Avrupa’yı ‘büyük pazarlığa’ çekme niyetinde. Orta-uzun vadede ABD’nin asıl rekabetinin Çin ile olduğunu bilmeyen yok. İşte Putin bu durumu orta vadede stratejik fırsata çevirmek için Batı’dan taviz istiyor” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: Tek Bir Eksen Var, O  Da Türkiye'nin Milli Çıkarları | Yorum | SETA‘Kazakistan’dan Ukrayna’ya Putin’in Hamleleri’ başlıklı yazısını (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendiren Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:

“Kazakistan protestolarının SSCB’nin yıkılışının 30. yıldönümüne denk gelmesi rastlantı mıydı bilmiyoruz. Lakin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Cumhurbaşkanı Tokayev’in talebiyle hızla duruma müdahale etmesi asla bir tesadüf değildi. Soğuk Savaş biterken Batı ittifakının NATO’nun yayılması konusunda verdiği sözleri sonradan tutmadığını gören ve 2000-2005 arasında ‘renkli devrimlere’ şahit olan Moskova, kendi nüfuz bölgesinde gördüğü ülkelerin gidişatına müdahil olmak için hazırlık yaptı”.

KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ'NİN YENİ GENEL SEKRETERİ VE RUSYA'NIN  ERMENİSTAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİProf. Dr. DURAN,  KGAÖ’nün, 1994’te kurulsa da Rusya’nın NATO’nun genişlemesine sert tepki vermesi ve Ortadoğu başta olmak üzere kriz alanlarına müdahale politikasının Putin’in güçlü liderliği dönemine rastladığına dikkat çekti.

Moskova’nın 2008’de Gürcistan’ın ve 2014’te Ukrayna’nın Batı hâkimiyetine geçmesine müsaade etmeyeceğini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Halen Ukrayna (Donbas) krizi Rusya ve ABD ile Avrupa arasında ciddi bir gerilim konusu ve Rusya’nın taleplerini açıklamasından sonra görüşmelerin Cenevre’de tamamlandığını söyledi.

“KİM ÇIKAR, KİM ÇIKMAZ”

Barışçıl protestoculara karşı güç kullanmayacağız'“KGAÖ’nün video konferans görüşmelerinde Tokayev, ülkesinin “darbe girişimini atlattığını” söylerken, Putin, “KGAÖ’nün bölgede renkli devrimlere izin vermeyeceğini” ilan etti” diyen Prof. Dr. DURAN, “Aslında daha önce Kırgızistan (2010) ve Ermenistan’ın (2020) asker talebini kabul etmeyen KGAÖ’nün Kazakistan protestolarına bu kadar hızlı müdahalede bulunması Putin’in dile getirdiği kararlılığın sahaya yansıması” olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu arada hem Putin’in hem de Tokayev’in, Kazakistan’daki “askeri barış gücünün sınırlı süre kalacağını” vurgulamaya dikkat ettiğini, bu vurgunun Washington ve Moskova arasındaki kimin askeri ne zaman ve nasıl polemiğiyle ilgili olduğunun açık olduğunu aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: 'Afganistan'daki birliklerimizi eve getirme  zamanı'Kazakistan’da güçlenen Rus nüfuzundan rahatsız olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in, “Yakın tarih bize gösteriyor ki Ruslar bir kere evinize girince, geri çıkarmak çok zor olabilir” eleştirisinde bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. DURAN, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın cevabının ise hayli ağır olduğunu, “ABD evinize girdiğinde hayatta kalmak, tecavüze uğramamak ve soyulmamak zordur. Bu davetsiz misafirleri kapılarının eşiğinde bulan Kuzey Amerika yerlileri, Koreliler, Vietnamlılar, Iraklılar, Panamalılar, Yugoslavlar, Libyalılar, Suriyeliler ve daha çok sayıda şanssız insanın ekleyecek çok şeyi var.” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN,Doğrusu, yakın dönem dünya tarihinin hem ABD hem Sovyet-Rus müdahalelerinin ilgili ülkelerin halkları için ne kadar yıkıcı ve trajik olduğunun tartışmasız örnekleriyle dolu olduğuna dikkat çekti.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN, “sadece Afganistan’a bakmak bile yeterli. Putin, bölgede “devrimlere” izin vermeyeceğini söylerken Batı ile geriliminde asıl raundun Ukrayna olduğu açık” dedi.

Biden ve Putin görüştü: Şimdi ne olacak? - bianet“BÜYÜK PAZARLIK” MÜMKÜN MÜ?

Putin’in, Ukrayna krizi üzerinden ABD ve Avrupa’yı “büyük pazarlığa” çekme niyetinde olduğunun altını çizen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:

“Orta-uzun vadede ABD’nin asıl rekabetinin Çin ile olduğunu bilmeyen yok. İşte Putin bu durumu orta vadede stratejik fırsata çevirmek için Batı’dan taviz istiyor. Suriye ve Libya gibi kriz bölgelerinde etkili rol alan Rusya, Eski Sovyet cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa üzerindeki etkisini/kontrolünü güçlendirmek için NATO’nun geri adım atmasını talep ediyor. Bunu için gerilimi yükseltiyor. ABD ve AB ise sıkışmış durumda. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda ekonomik yaptırımlar dışında bir seçeneğe cesaret edemiyorlar. Putin, bunu satın almış durumda. Doğu Avrupa’dan çekilmek ise Avrupa’nın daha fazla Rusya’nın etkisine girmesi demek. “Savaş ile yatıştırma arasında bir üçüncü yol” bulmak mümkün olur mu önümüzdeki haftalarda, aylarda göreceğiz”.

[UHA Haber Ajansı, 19 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.