enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kaz Dağları’nda altın çıkarmak isteyen şirkete yanıt

Kaz Dağları’nda altın çıkarmak isteyen şirkete yanıt
31 Mart 2021
1.088
A+
A-

UHA HABER / Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Şentürk’ün Kirazlı’daki altın madeni projesine ilişkin DW Türkçe’ye yaptığı açıklamalara Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği sert tepki gösterdi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı haberine göre, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk’ün Kaz Dağları’ndaki altın madeni projesine ilişkin DW Türkçe’ye yaptığı açıklamalara Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yanıt geldi.

Açıklamada, şirketin Kaz DAĞLARI Kirazlı bölgesindeki ruhsat hukukunun sona erdiği belirtilerek, şirkete “kamuoyunu yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaktan vazgeçme” çağrısı yapıldı. Açıklamada, Kirazlı’daki altın madeni için Şentürk’ün “Biz 30 yıldır orayı açmak için bekliyoruz” ve “Cevherin 60 yıllık hakkı bizde” sözlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Şirketin bu pervasız ve yakışık almayan tutumunu kınıyoruz” denildi.

Alamos Gold’un 2009’da aldığı ve 13 Ekim 2009’da başlayan ruhsat hukukunun 13 Ekim 2019’da bittiği hatırlatılarak, “Otuz yıldır bu madeni çıkarmayı bekliyoruz’ söylemi doğru değildir. Maden Kanunu’nun 24. Maddesine göre, firmanın süre uzatım talebi ruhsat bitim tarihinden itibaren bir ay içinde uzatılmadığı-temdit edilmediği ve yeni bir ruhsat tanzim edilmediği için ruhsat hukuku sona ermiştir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında da maden işletme faaliyetleri” yapılamayacağının altı çizilerek, “Temdit sürecinin hala devam ettiğini iddia eden şirketin iddialarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur” denildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklamasında, Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk’ün “Cevherin 60 yıllık hakkı bizde” şeklindeki sözleri de “kocaman bir yalan” olarak nitelendirildi. Ruhsatların 10 yıllık sürelerle en fazla altı kez verilebileceği, bu sürenin uzatılıp uzatılmamasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yetkili olduğu hatırlatıldı.

“Firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı orman izinlerini iptal edilmiştir. Alan artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uhdesindedir” denilen açıklamada, iş makinelerini tahliye etmiş olan firmaya konteynerlerini boşaltmak için 13 Ekim 2021 tarihine kadar süre verildiği belirtildi. Dernek, “Konteynerler 13 Ekim 2021’i beklemeden acilen çıkartılmalı ve şirket Kirazlı’yı tamamen terk etmelidir. Alan acilen rehabilite edilmelidir” çağrısında bulundu.

Açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ruhsatın iptal edildiğini kamuoyuna açıklama, Tarım ve Orman Bakanlığına da Kirazlı’yı acilen rehabilite etme çağrısı yapıldı.

Şentürk ne söylemişti?

Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk o bölgedeki “cevherin 60 yıllık hakkı bizde” diyerek, bu iznin 10 yıllık süreler için verildiğini hatırlatmıştı. İznin Ekim 2019’da sona ermesinin ardından tekrar başvuruda bulunduklarını belirten Şentürk, “Şu anda bizim mevzuata uygunluğumuz konusunda hiçbir şüphe yok. O prosedürün tamamlanabilmesi için bir tane onay bekliyor. O da Enerji ve Tabii Kaynaklığı Bakanlığının onayı” demişti. Şentürk, “Biz sabırlıyız, biz şunu biliyoruz, bizim temditimiz yapılacak, hukuk bunu gerektiriyor” ifadesini de sözlerine eklemişti.

Altın madeni projesine karşı yürütülen protesto gösterileri ile ilgili olarak da Şentürk, “Su ve Vicdan Nöbeti filan, herkes herşeyi yapma hakkına sahiptir. 400 gün mü ne beklediler… İstediği kadar beklesin. Herkesin gösteri hakkına benim saygım var. Bunlara farklı anlamlar yüklemem. Dediğim gibi biz sabırlı insanlarız. Bizim madenimiz 30 milyon yıl bekledi. Biz 30 yıldır bekliyoruz orayı açmak için. Üç-beş ay daha bekleriz” şeklinde konuşmuştu.

Kaz Dağları bölgesindeki altın madeni projesine karşı protestolar 400 günden fazla sürmüştü
Kaz Dağları bölgesindeki altın madeni projesine karşı protestolar 400 günden fazla sürmüştü

“Su ve Vicdan Nöbeti”

Temmuz 2019’da, Kanadalı Alamos Gold şirketinin Türkiye’deki iştiraki Doğu Biga Madencilik’in Kirazlı’daki altın madeni projesine karşı başlayan protestolar kitlesel bir eyleme dönüşmüştü. Çevreciler, on binlerce ağacın kesilmesinin ardından başlayan “Su ve Vicdan Nöbeti”nde 425 gün bölgede gece gündüz beklemişti. Bu arada şirketin her 10 yılda bir yenilenmesi gereken ruhsatının süresi dolmuş, Ekim 2019’dan sonra Alamos Gold’a süre uzatımı yapılmamış ve şirket  de bu nedenle faaliyetlerini durduğunu açıklamıştı.

[UHA Haber Ajansı, 31 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.