enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Katil İsrail: Nasrallah’la birlikte 20 Hizbullah üyesi öldü

Katil İsrail: Nasrallah’la birlikte 20 Hizbullah üyesi öldü
30 Eylül 2024
24
A+
A-

Nasrallah’ın ölümünün ardından Lübnan’a saldırılarını Pazar günü de sürdüren İsrail, Hizbullah’ın üst düzey yetkilisi Nebil Kavuk’un öldürüldüğünü duyurdu. ABD’den ise İsrail’e destek açıklaması geldi.

UHA Haber’in AFP, dpa, AP, Reuters’e dayandırdığı haberinde, Cuma günü Beyrut’a düzenlediği bombardımanda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldüren İsrail, saldırılarını Pazar günü de sürdürdü.

İsrail ordusuna (IDF) ait savaş uçakları gün boyu “Hizbullah hedeflerini” bombaladı, başkent Beyrut’ta da birçok nokta hedef alındı. Hedef alınan yerler arasında “silahların depolandığı evlerin” olduğu öne sürüldü.

IDF ayrıca Cumartesi günü düzenlenen bir hava saldırısında Hizbullah Yürütme Konseyi Başkan Yardımcısı Nebil Kavuk’un öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah Kavuk’un ölümünü teyit etti. Bu, bir haftadan biraz fazla sürede öldürülen yedinci üst düzey Hizbullah komutanı oldu.

Örgüt bundan kısa süre önce de bir diğer üst düzey komutan Ali Karaki’nin öldüğünü ilan etti. İsrail Karaki’nin Cuma günü, Nasrallah’ın hedef alındığı saldırıda öldüğünü açıklamıştı. İsrail ordusuna göre o saldırıda Nasrallah’ın yanı sıra en az 20 Hizbullah üyesi öldü.

 Netanyahu: Skor eşitlendi

Hizbullah örgütü Cumartesi yaptığı açıklamada Nasrallah’ın öldüğünü teyit etmişti. Örgütü yaklaşık 30 yıldır yöneten Nasrallah’ın ölümü Hizbullah-İsrail savaşında dönüm noktası olarak görülüyor. İran destekli Şii Hizbullah örgütü Gazze savaşının başladığı 7 Ekim 2023’den beri hemen her gün roket atışlarıyla İsrail’e tacizde bulunuyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Nasrallah’ın ölümünün ardından, Hizbullah saldırılarında ölen İsrailli, Amerikalı ve diğer uluslardan kişileri hatırlatarak “skor eşitlendi” dedi. Lübnan sınırı güvenli hale gelene kadar savaşmayı sürdüreceklerini söyledi.

Netanyahu yönetimi, Lübnan’a yönelik saldırılarla bölgede çatışmalar yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 60 bin İsraillinin geri dönüşünü sağlamayı hedeflediğini savunuyor.

IDF sözcüsü Daniel Hagari ise Nasrallah için “Onun ölümü dünyayı daha güvenli bir yer haline getirdi” ifadelerini kullandı.

Lübnan’da destekçileri Nasrallah posterleriyle yürüdü

Ancak İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif, Nasrallah’ın ölümünün “İsrail’e yıkım getireceğini” söyledi. Tahran yönetimi “İsrail’in saldırganlığının durdurulması” talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı.

Lübnan, Irak, İran ve Suriye’de yas ilan edilirken; Yemenli Husiler Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanına füze fırlattı.

Analistler Nasrallah’ın ölümünün Hizbullah’ı yanıt verme baskısı altında bıraktığı görüşünde. Uluslararası Kriz Grubu uzmanlarından Heiko Wimmen Hizbullah’ın geleceği için “Ya eşi görülmemiş bir yanıt verecekler ya da tamamen yenildiklerini göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Biden’dan açık destek

İsrail ordusunun en büyük bağışçısı ABD’nin Başkanı Joe Biden Hizbullah’a yönelik saldırılara açık destek verdi; Nasrallah’ın ölümü için “Binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivil kurbana karşılık adaletin ölçüsü” dedi. Biden, Gazze ve Lübnan’da şiddetin durması ve diplomatik çözüm çağrısı da yaptı.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de “Elinde Amerikalıların kanı vardı” diyerek Hizbullah liderinin ölümünden memnun olduğunu ifade etti.

İsrail Cumartesi gecesi de Beyrut’u bombaladı

Cuma günü İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile iki kez telefonda görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İran’ın olası saldırılarına karşı İsrail’e destek sözü verdi verdi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Austin, İsrail’in savunmasına olan bağlılığımızı teyit etti” denildi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Lübnan’daki diplomatların ailelerine ülkeyi terk etmeleri talimatını verdi.

Çin’den kınama

Çin gelişmeleri kınayan bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Çin tüm tarafları ve özellikle İsrail’i derhal tansiyonu düşürmesi, çatışmanın kontrolden çıkmasından kaçınması yönünde uyarıyor” ifadeleri yer aldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı bu ayın başından beri İsrail saldırılarında 700’den fazla kişinin öldüğünü açıklarken, Birleşmiş Milletler 200 bin kişinin evlerini terk ederek ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldığını, 50 bin kişinin de komşu Suriye’ye kaçtığını bildirdi.

EK Kaynaklar* AFP,dpa,AP,Reuters

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.