enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kanada’da yerli katliamı: 751 mezar daha bulundu

Kanada’da yerli katliamı: 751 mezar daha bulundu
26 Haziran 2021
356
A+
A-

UHA HABER / Kanada’da eskiden yerli çocukların asimilasyonu için kullanılan Katolik okullarından birinin yakınında 751 mezar daha bulundu. Yerli gruplar Papa’dan özür dilemesini talep etti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP,AP’in haberine göre, Kanada’da 19’uncu yüzyıldan 1990’lı yıllara kadar açık olan ve Amerika Yerlileri, Inuitler ya da Metislerin asimile edilmesi için kullanılan yatılı devlet okullarında yüzlerce isimsiz mezar daha bulundu.

Büyük bölümü Katolik misyoner cemaatlerince yönetilen bu okullara zorla kaydettirilen 150 binden fazla yerli çocuk, ailelerinden, dillerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılmış, birçoğuna öğretmenler ve görevlilerce cinsel ve fiziksel taciz uygulanmıştı.

Kanada hükümeti söz konusu okullarda taciz olaylarının yaygın olduğunu ve öğrencilerin anadillerini konuştukları için dövüldüklerini kabul etmişti. Oluşturulan bir araştırma komisyonu, bu okullarda 4 binden fazla çocuğun öldüğünü belirtmiş ve ülkede yerli topluluklara karşı devlet eliyle “kültürel soykırım” uygulandığı sonucuna varmıştı.

Cowessess First Nation adlı yerli grup, Saskatchewan eyaletinin başkenti Regina’nın 135 kilometre doğusunda yer alan ve 1899 ile 1997 yılları arasında açık olan Marieval Yerli Yatılı Okulu’nda 751 isimsiz mezar bulunduğunu duyurdu.

“Papa özür dilemeli”

Grubun lideri Cadmus Delorme, mezarların kime ait olduğunu gösteren mezar taşlarının “Katolik Kilisesi temsilcileri” tarafından kaldırıldığını iddia etti. Delorme, bunun Kanada’da suç olduğunu ve mezarları buldukları alana “suç mahalli” olarak muamele ettiklerini söyledi.

Yerli grubun lideri, “Papa’nın yaşananlardan ötürü özür dilemesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Kanada’da geçen ay da British Columbia eyaletindeki Kamloops kenti yakınlarında bir dönem ülkenin en büyük yatılı yerli okulunun bulunduğu alanda, en küçüğü 3 yaşında olmak üzere 215 çocuğa ait kalıntılar bulunmuştu.

Kamloops'taki yatılı okulun 1950'li yıllarda çekildiği tahmin edilen bir fotoğrafı
Kamloops’taki yatılı okulun 1950’li yıllarda çekildiği tahmin edilen bir fotoğrafı

Papa Françesko, söz konusu olaydan duyduğu acıyı ifade ederken dini ve siyasi makamlara da “bu üzücü olayı” aydınlatmaları için baskı yapmıştı. Ancak Papa, yerlilerin ve Kanada hükümetinin beklediği özür ifadelerini kullanmamıştı.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 26 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.