enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kanada’da 215 yerli çocuğun kalıntıları bulundu

Kanada’da 215 yerli çocuğun kalıntıları bulundu
30 Mayıs 2021
538
A+
A-

UHA HABER / Kanada’nın British Columbia eyaletinde geçmişte yerlileri asimile etmekte kullanılmış olan bir yatılı okulun bahçesinde 215 yerli çocuğun ceset kalıntıları bulundu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP’nin haberine göre,Kanada’nın British Columbia eyaletinde 1969 yılına kadar faaliyet gösteren bir yatılı okulun bahçesinde 215 yerli çocuğa ait ceset kalıntıları bulundu.

Toplu mezarın yer radarı yöntemiyle yapılan incelemeler sonucu tespit edildiği bildirildi. Kamloops kentindeki yerli topluluğun temsilcisi Rosanne Casimir, bulunan kalıntıların bir kısmının 3 yaşındaki çocuklara ait olduğunu belirtti.

 Casimir, yerli halkın şikayetlerine karşın kayıp çocukların okul yönetimi tarafından “belgelenmediğini” ifade etti.

Kamploops kentinin yakınında bulunan Katolik yatılı okulu, bir asırdan daha uzun bir süre önce, yerli çocukların Avrupalı göçmen çocuklara uyumunu zorunlu olarak sağlamak için açılmıştı.

Çocukların nasıl öldüğü belirsizliğini koruyor. Yetkililer olayı aydınlatabilmek için adli uzmanlarla ve bölgedeki müzelerle çalışmayı planlıyor. İlk bulguların ise haziran ayında bir soruşturma raporunda yayınlanması bekleniyor.

Kanada Yerliler ile İlişkilerden Sorumlu Bakan Carolyn Bennett, söz konusu habere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımla “Bu trajik haberden etkilenen aileler ve topluluklar için derinden üzgünüm” ifadelerini kullandı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da olaya ilişkin, “Ülkemizin tarihinin utanç verici döneminin acı veren bir hatırası” dedi ve “Okulda bulunan mezar beni derinden üzdü” ifadesini kullandı.

Kanada’da, 19. yüzyılın sonlarına doğru kurulan ve 139 kurumdan biri olan söz konusu eski yatılı okul, Katolik Kilisesi tarafından Kanada Hükümeti adına 1890 yılında açıldı, 1969’da merkezi hükümetin kontrolüne geçti ve 1978’de kapanana kadar bölge öğrencilerine yurt hizmeti verdi. Yerli toplulukların açıklamalarına göre, Kamloops Kızılderili Yatılı Okulu’nun müdürü, 1910 yılında hükümetin öğrencilerin beslenmesine yetecek kadar para sağlamadığı konusunda şikayette bulunmuştu.

Kanada’da 1874’ten itibaren 150 bin yerli çocuk, ailesinden ve kültürlerinden kilise evlerine yerleştirilip, beyaz çoğunluk topluluklara entegre edilmek için zorla uzaklaştırıldı. Çoğunun kötü muameleye maruz kaldığı, cinsel tacize uğradığı en az 3 bin 200 çocuğun ise verem nedeniyle hayattını kaybettiği belirtiliyor.

“Kültür soykırımı”

Çoğu yerli topluluk söz konusu okulları, alkol bağımlılığı, ev içi şiddet ve intihar vakaları gibi günümüzde topluluk içinde yaşanan sosyal sorunların kaynağı olarak görüyor. Kanada, bu okullardan sonra hayatta kalanlardan 2008 yılında özür dilemiş, 2015 yılında bir araştırma komisyonu onları “kültür soykırımı” kurbanları olarak kabul etmişti.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.