enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
20:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
14:50 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:44 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:04 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:29 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “İklim Krizi ve Su Güvenliği “ başlıklı konferansta konuştu.
00:24 Kocaelispor Restaurant Loca’sında Önemli İsimler
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
00:09 n okuyoruz | Bültenden Herkese Merhaba!
00:09 Ukrayna’da savaş: Zelenskiy Macron ile Paris’te barış ve güvenlik gündemini görüşecek
00:05 Gazeteci Cengiz ERDİL yazdı: İklim zirvesinin ardından
00:03 Belçika direniyor, AB Ukrayna için B planını değerlendiriyor
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında hayatını kaybetti

Kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan, 97 yaşında hayatını kaybetti
2 Şubat 2025
49
A+
A-

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 449 numaralı Üyesi, 2005 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Basın Şeref Kartı sahibi ve hattat Etem Çalışkan 1 Şubat 2025 Cumartesi günü vefat etti. 

UHA / İnternational News Agency

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Etem Çalışkan’ın ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren Türkiye’nin en önemli kaligrafi sanatkârlarından,  Atatürk’ün imzasını stilize eden, Anıtkabir kitabelerini yazan ekipte yer alan hattat Etem Çalışkan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”

Etem Çalışkan’ın cenazesi 2 Şubat 2025 Pazar günü öğle namazının ardından Levent Afet Yolal Camisi’nden alınarak Mersin Tarsus’ta toprağa verilecek.

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?

1928 yılında Mersin’de doğdu. Mersin Lisesi’nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi oldu. 1953 yılında Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. Mesleğe Yeni Sabah Gazetesi’nde ressam ve kaligraf olarak başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı. Ankara’da Zafer, Öncü; İstanbul’da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. 1982 yılında Hürriyet Gazetesi’nden emekli oldu. Her yılın 10 Kasım’ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizdi.  Emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi’ne Türk Büyükleri’ni, Sabah Gazetesi’ne Yunus Emre Divanı’nı hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. 1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarladı. 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisi’ni hazırladı. Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser 2002’de yayımlandı. 2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Etem Çalışkan, kaligrafi alanında 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Basın Şeref Kartı taşıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.